Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κι η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης με 85 δις ευρώ

Σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ κατέληξαν νωρίς το μεσημέρι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες να επικυρώσουν τη συμφωνία σήμερα, πριν από το άνοιγμα των αγορών...
 
Ωστόσο, εκτός από τη διάσωση της Ιρλανδίας, «στο τραπέζι» βρίσκεται και η γαλλογερμανική πρόταση σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών σε έναν μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων χρέους.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας του και αναμένει πλέον από τους ευρωπαίους υπουργούς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα δημοσιευθεί σήμερα.

Οι όροι

Τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει δάνειο ύψους τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και στο ύψος του επιτοκίου, το οποίο αναμένεται να είναι «τσουχτερό».

Η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- κοντά στη δεκαετία, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα.

Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο για το δάνειο που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%. Η εφημερίδα «Irish Times» αναφέρει ότι το ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» στο 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με το 4,7% με το οποίο η χώρα δανειζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι επίσης σαφώς υψηλότερο από το 5,2% που ορίζει το μνημόνιο του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Άμεσα αντέδρασε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, «Fine Gael», το οποίο ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνά το 6% δεν θα είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Ελλάδα- που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου