Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αναπτύσσεται και η δυτική πλευρά της πόλης

Στη φωτογραφία είναι η οδός Μαιάνδρου, δίπλα τότε στις γραμμές του "θηρίου, αργότερα εμείς τις λέγαμε γραμμές Λαυρίου. Εδω, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1930 από τον αείμνηστο Θ. Κιακίδη που ήταν έμπορος αλλά και συγγραφέας βιβλίων για τη Θράκη και επίσης κοινοτικός σύμβουλος τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας.



Σε αυτή  τη φωτογραφία βλέπουμε το κάτω μέρος της οδού Μαιάνδρου, που τότε
έτρεχε ο ποταμός Κηφισός. Στη φωτογραφία ποζάει ο κάτοικος της περιοχής Γιαπαλάκης. Το ποτάμι τότε (η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1937) είχε πεντακάθαρα νερά και οι πιτσιρίκοι της περιοχής πολλές φορές έκαναν μπάνιο στα νερά του  Κηφισού.

Ήταν τότε που πολλές προσφυγικές οικογένειες "επένδυαν" στην περιοχή δίπλα στο ποτάμι, στη σημερινή Μαιάνδρου. Ανάμεσά τους κι ένας υποδηματοποιός που είχε το μαγαζί του στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, εκεί που σήμερα είναι το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ του Τζίμη. Η οικογένεια έμενε στη γωνία Τυάννων και Τράλλεων, όταν ο πάτερ- φαμίλιας Διαμαντής Σεϊτανίδης αγόρασε το οικόπεδό στη Μαιάνδρου, μαζί με άλλους πρόσφυγες της περιοχής για να μετοικήσει αργότερα με τη γυναίκα του Ευφροσύνη και τα τέσσερα παιδιά τους, τον Αναστάσιο- Φαίδωνα, τη Μαρία, την Παρούλα και τον Σκαρλάτο. Σιγά- σιγά η Μαιάνδρου μεταβάλλεται από όχθες ποταμού σε ζωντανό δρόμο με σπιτάκια και καθημερινή ζωντανή σχέση των κατοίκων της.

Ο Διαμαντής και η Ευφροσύνη Σεϊτανίδη στο σπίτι της οδού Μαιάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου