Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σαν σήμερα

1606: Απαγχονίζεται ο Γκάϊ Φοκς, ηγέτης της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'. Η ιστορία έγινε ευρύτερα γνωστή από την ταινία V for Vendetta.
1797: Έρχεται στη ζωή ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.
1828: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
1865: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει τη
13η τροπολογία του Συντάγματος, με την οποία καταργείται η δουλεία.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροoυγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.
1929: Ο Λέων Τρότσκι, απογυμνωμένος από κάθε εξουσία, εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση.
1934: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ αποφασίζει την υποτίμηση του δολαρίου. Καθορίζει την τιμή του χρυσού ανά ουγκιά στα 35 δολάρια.

1937: Γεννιέται ο Φίλιπ Γκλας, αμερικανός μινιμαλιστής συνθέτης.
1949: Λήγουν στον Γράμμο οι εργασίες της διήμερης 5ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Καθαιρείται ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκος Βαφειάδης, που διαγράφεται από το κόμμα. Αναγνωρίζεται στους Σλαβομακεδόνες το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μέχρις αποχωρισμού.
1976: Μπαίνει λουκέτο σε όλα τα καταστήματα της Πλάκας που χρησιμοποιούν ενισχυτές ήχου.
1996: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η κρίση στα Ίμια, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του (Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός).
2004: Η ιταλίδα Αλέσια Ντι Ματέο γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύονται οκτώ όργανα (ήπαρ, στομάχι, δύο νεφρά, μικρό και μεγάλο έντερο, πάγκρεας και σπλήνα) κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης από τον έλληνα χειρουργό Ανδρέα Τζάκη στο Μαϊάμι. Είναι μόλις επτά μηνών και θα ζήσει ακόμη ένα χρόνο.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου