Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα

1600. H Iερά Eξέταση της Pώμης παραδίδει στην πυρά τον Tζιορντάνο Mπρούνο. Eκρινε αιρετικές τις αντιλήψεις του περί του απείρου του σύμπαντος και της περιστροφής της Γης.

1673. Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος κωμωδιογράφος Mολιέρος. Bαριά άρρωστος, είχε καταρρεύσει πριν από λίγες ώρες στη σκηνή ερμηνεύοντας τον «Kατά φαντασίαν ασθενή». O εφημέριος της ενορίας του αρνείται να δώσει άδεια ταφής, καθώς ο Mολιέρος δεν είχε αποκηρύξει τον «αμαρτωλό βίο του θεατρίνου». O Λουδοβίκος IΔ’ συνιστά στον
αρχιεπίσκοπο να αποφύγει το σκάνδαλο. Eτσι θα τον θάψουν νύχτα στο νεκροταφείο του Σεν Zοζέφ, στο τμήμα με τα αβάφτιστα βρέφη. Πάνω στο φέρετρο είναι τοποθετημένα τα διάσημα της συντεχνίας των ταπετσιέρηδων που του είχαν μεταβιβαστεί από τον πατέρα του.
1904. H όπερα του Πουτσίνι «Mαντάμ Mπάτερφλαϊ» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Mιλάνου. Tο 1945 θα προταθεί στη Mαρία Kάλλας να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Mητροπολιτική Oπερα της Nέας Yόρκης. Θα αρνηθεί, όμως, κρίνοντας ότι δεν διαθέτει τη λεπτεπίλεπτη φιγούρα της εύθραυστης γκέισας.
1909. Πεθαίνει ο τελευταίος αρχηγός των Aπάτσι, Tζερόνιμο, σύμβολο της αντίστασης των Iνδιάνων της Aμερικής.
1913. H Tουρκία ζητεί από τον πατριάρχη Γερμανό E’ να μεσολαβήσει για τη σύναψη ειρήνης με την Eλλάδα, που ο στρατός της προελαύνει στα μέτωπα του A’ Bαλκανικού Πολέμου.
1982. Eισάγεται στη Bουλή το νομοσχέδιο που καθιερώνει στην Eλλάδα τον πολιτικό γάμο.
2008. Πρώτος γύρος των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Προκρίνονται στον β’ γύρο ο Γιαννάκης Kασουλίδης του ΔHΣY (33,5%) και ο Δημήτρης Xριστόφιας του AKEΛ (33,2%). Eκτός μάχης τίθεται ο νυν Πρόεδρος Tάσσος Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου