Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα

399 π.Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.
54: Γεννιέται ο Νέρωνας, ρωμαίος αυτοκράτορας.
360: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.
1564: Γέννηση του Γκαλιλέο Γκαλιλέι, ιταλός αστρονόμος και φυσικός. Υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία
εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. [θαν. 8/1/1642]
1748: Γεννιέται ο Τζέρεμι Μπένθαμ, άγγλος νομικός και φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας του ωφελιμισμού. [θαν. 6/6/1832]
1835: Γεννιέται ο Δημήτριος Βικέλας ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. («Λουκής Λάρας») [θαν. 7/7/1908]
1857: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Γκλίνκα, ρώσος συνθέτης, γενάρχης της ρωσικής εθνικής μουσικής σχολής και δημιουργός της όπερας «Ρουσλάνος και Λουντμίλα».
1936: Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για το δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen.
1941: Ο Ντιουκ Έλινγκτον ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του «Take The A Train» 
1965: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο Νατ Κινγκ Κόουλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ναθάνιελ Άνταμς Κόουλς, αμερικανός τραγουδιστής.
1967: Στις ΗΠΑ, ψηφίζεται ο πρώτος νόμος κατά της πειρατείας των δίσκων.
1981: Θάνατος του Μάικ Μπλούμφιλντ. Ήταν αμερικανός λευκός μπλουζίστας. [γεν. 28/7/1943]
1999: Συλλαμβάνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας και μεταφέρεται στην Τουρκία ο κούρδος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2005: Πεθαίνει ο Πιερ Μπασλέ, γάλλος τραγουδοποιός. [γεν. 25/5/1944]

7 σχόλια:

  1. Γαλιλαίος και Σωκράτης. Δύο προσωπικότητες παγκόσμιας διαχρονικής ακτινοβολίας ο ένας λόγω της συμβολής του να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας, ο άλλος λόγω της συμβολής του να αντιληφθούμε τον κόσμο μέσα μας.
    Αλλά με πόσο διαφορετικό τέλος.
    Ο Γαλιλαίος στο έργο του «Διάλογος περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου» ενόχλησε πολλούς με προεξάρχοντα τον Πάπα που τον παρέπεμψε στην «Ιερά Εξέταση» επειδή ενοχλήθηκε διότι κατά τη γνώμη του, ο «Διάλογος» δεν αναδείκνυε την θεία παντοδυναμία έναντι της επιστημονικής-φυσικής αλήθειας.
    Το 1633 ο Γαλιλαίος παραδέχθηκε δημόσια ότι κατά λάθος παρουσιαζόταν στο «Διάλογο» το ηλιοκεντρικό σύστημα ως σωστό και επίσης κατά λάθος αναφερόταν εκεί ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Με αυτές τις «ομολογίες λάθους» διέφυγε ο Γαλιλαίος τη θανατική καταδίκη, αλλά με τη φράση του «και όμως κινείται» έγινε στην παγκόσμια συνείδηση σύμβολο του ελεύθερα σκεπτόμενου επιστήμονα, ο οποίος περιγράφει τη φύση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του και όχι με βάση ιδεολογικο- φιλοσοφικές αντιλήψεις. Ο Πάπας απεκατέστησε τη μνήμη του Γαλιλαίου το 1992.
    Ο Σωκράτης υπερασπίστηκε τις θέσεις του μέχρι τέλους. Δεν δραπέτευσε και ήπιε το κώνειο υπακούοντας στους νόμους της πόλης του, της οποίας είχε υπερασπιστεί με το αίμα του στα πεδία των μαχών το μεγαλείο, την ελευθερία, το δικαίωμα να αυτοθεσμίζεται. Δεν γνωρίζω αν η Αθηναϊκή Δημοκρατία τον απεκατέστησε ποτέ. Αλλά στη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου που έχει το σθένος να θέττει υπό κρίση ακόμα και τα θεμελιώδη της «κοσμοθεωρίας» του, πιστεύοντας ότι η αρετή είναι διδακτή και πρέπει να επιζητείται, διότι χωρίς αυτήν ότι υλικό αγαθό, ρώμη ή γνώση αποκτήσει κανείς μπορεί να είναι ως και επικίνδυνο για τον ίδιο, είναι στημένος ο πνευματικός ανδριάντας του Σωκράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για σκεφτείτε τι ωραίο που θα ήταν ένα λιτό πάρκο σε μια πόλη, όπου θα ήταν στημένοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, όλοι οι ανδριάντες, όλων των μεγάλων ανδρών και γυναικών ανά τους αιώνας.
    Και να δίναμε ραντεβού στο "πάρκο των σοφών".
    Μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι Ηθικές αξίες που έχουν χαθεί. Ο ένας με την πίστη του στους ακόμα και άδικους νόμους της πατρίδας του, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο άλλος με την πίστη του, ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν φυλακίζεται.
    Να ήταν το πάρκο το σημείο, όπου οι μαθητές της πόλης, ακριβώς κάτω από την σκιά των ανδριάντων, θα διδάσκονταν ότι υπήρξαν άντρες και γυναίκες που έδωσαν στον κόσμο τον μπούσουλα να βγουν από τις σπηλιές τους και να δουν τον Ήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι Ηθικές αξίες που έχουν χαθεί θα διδάσκει και ο Χάρης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλή ιδέα βλαχιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή προτείνεται κάτι σαν «Κίνηση για την ανάκτηση της Ελληνικής παιδείας»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν αναφέρεστε σε μένα, προτείνω να μαζευτούν σε έναν χώρο όλοι αυτοί που αξίζουν να τους έχουμε σαν ιδεώδη. Είναι ένας τρόπος να μη ξεχνάμε τα μεγάλα μυαλά. Να είναι ένας χώρος τιμής προς τις ιδέες τους, αρκεί να μην αρχίσουμε να βάζουμε εκεί και κάποιους φελούς. Μιλάμε για τα πολύ δυνατά ονόματα της ιστορίας. Γιατί θα έχετε ίσως διαπιστώσει ότι οι Έλληνες μαθητές (αλλά και γερόντοι σαν εμένα), μπορεί και να μη ξέρουν ποιός ήταν και τι είπε ο Νεύτων ή ο Δαρβίνος ή Σόλωνας. Μπορεί να νομίζουν ότι είναι δεξιά εξτρέμ. Θα ξέρουν σίγουρα την Τζούλια, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να την τελειώνουμε και αυτή την υπόθεση, της πλήρους αποχαύνωσης που μας δέρνει. Τώρα τι εννοείτε εσείς με την ανάκτηση της Ελληνικής παιδείας? Λίγο πιο σαφής μπορείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η νεολαία μας ασχολείται με την Τζούλια. Σαρκάζει εμάς που την «παροτρύνουμε» να το κάνει προβάλλοντας υπέρμετρα το θέμα. «Η αρετή είναι διδακτή και πρέπει να επιζητείται, διότι χωρίς αυτήν ότι υλικό αγαθό, ρώμη ή γνώση αποκτήσει κανείς μπορεί να είναι ως και επικίνδυνο για τον ίδιο», ελεύθερη απόδοση κάποιων στίχων από τον Αλκιβιάδη του Πλάτωνα. Θυμηθείτε την Χιροσίμα, ρίξτε μια ματιά εδώ: http://palio.antibaro.gr/dialogos/tritshs_paideia.htm. και τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή