Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στο 4,80% αυξήθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Μικρή αύξηση στο 4,80% σημείωσε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων την Τρίτη, από την οποία το Δημόσιο άντλησε συνολικά κεφάλαια 1,625 δισ. ευρώ.
Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,81 αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους τίτλους, καθώς το επιτόκιο θεωρείται πολύ ελκυστικό.
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών ύψους 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, 11 μονάδες βάσης υψηλότερο σε σχέση με την έκδοση του Φεβρουαρίου. Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης είχε
διαμορφωθεί στο 3,6.
Ήταν η πρώτη έκδοση μετά την υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από την Moody's.
Ως ημερομηνία διακανονισμού για τη σημερινή δημοπρασία ορίστηκε η 15η Απριλίου.
Η έκδοση θεωρείται επιτυχημένη, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για σημαντική αύξηση του επιτοκίου σε σχέση με το 4,75% του Μαρτίου.
Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν περίπου το 41% της έκδοσης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου.
Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας υποβλήθηκαν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, με αποτελέσμα το Δημόσιο να αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικά ζητούμενο ποσό ήταν 1,25 δισ. ευρώ.
Μέχρι τις 14 Απριλίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού και το Δημόσιο θα συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Στην αγορά ομολόγων, το spread στο 10ετές ομόλογο αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στις 942, ενώ το επιτόκιο ενισχύθηκε στο 12,88% από 12,84% στο άνοιγμα της αγοράς. Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) βρίσκεται κοντά στις 1.050 μονάδες.
Τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες που επιθυμούν να τα αποκτήσουν με δημόσια εγγραφή και με αφορολόγητη απόδοση, εφόσον δεν τα ρευστοποιήσουν πριν τη λήξη τους και αποκτηθούν μέσω:
- Δημόσιας εγγραφής έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου