Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το ελληνικό Δημόσιο δεν καταλαβαίνει από κρίση...

Το φαγοπότι σε κάποιους φορείς του Δημοσίου καλά κρατεί. Κρυφές αυξήσεις και ειδικά επιδόματα ακυρώνουν τη γενική κατεύθυνση για περιορισμό των δαπανών σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Ενα... τεράστιο «SOS» έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεδιπλώνει σε δόσεις το πρόβλημα της «αντίθετης κατεύθυνσης»!
Από τη μια η κυβέρνηση επιχειρεί με κεντρικές αποφάσεις να προωθήσει σχέδια για την υλοποίηση των οποίων αναλαμβάνουν την ευθύνη οι υπουργοί, συνδιαμορφώνοντας και υιοθετώντας τον «χάρτη» των περικοπών, και από την άλλη οι υφιστάμενοι κρατικοί λειτουργοί... ακυρώνουν την όποια επιχείρηση δραστικών αλλαγών!
Είναι γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο δύο από τις τρεις
συνεδριάσεις αφιερώνονται στη διαχείριση της καθημερινότητας. Εφαρμόζονται οι αποφάσεις; Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, αλλά ακόμη και υπουργοί ενώ τονίζουν ότι η παραγωγή νομοθετικού έργου ξεπερνά κάθε προηγούμενο, διαπιστώνουν και ομολογούν ότι στην πράξη αναδεικνύονται φαινόμενα που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση. Οι χρόνοι είναι άλλοι από τους ενδεδειγμένους για μια κάτασταση εκτάκτου ανάγκης και οι κυβερνητικοί παράγοντες «βυθίζονται» ουκ ολίγες φορές στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, χωρίς να φτάνουν εγκαίρως στον στόχο.
Για παράδειγμα, η απόφαση για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» προσέκρουσε σε «αδιέξοδα» που συμβαδίζουν με την άποψη ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει αφού παρέλθει -τουλάχιστον- ένα εξάμηνο.
Ταυτόχρονα σε δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και αλλού, εμφανίζονται «υπογραφές» που κάθε άλλο υπηρετούν τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο για «συμμάζεμα» των δαπανών και αύξηση των εσόδων.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν καθημερινά επιστολές, όπου «συμπυκνώνεται» η αντίδραση πολιτών για τη λειτουργία κρατικών οργανισμών, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του «Εθνους της Κυριακής» ότι ο ΟΣΕ δεν... απέφυγε μια αύξηση της τάξεως του 25% στους διευθυντές, ότι η ΔΕΗ χορηγεί δάνεια με 1%, ενώ η νέα γενιά πορεύεται με... επιδόματα.
Πλάνο αλλαγών
Οι απανωτές συνεδριάσεις υπό τον πρωθυπουργό την τελευταία εβδομάδα, όπου υπουργοί ανά κύκλους πολιτικής εκλήθησαν να αναδείξουν τις προτεραιότητές τους, εκτιμάται ότι ενεργοποίησαν ανακλαστικά που εδώ και μήνες... προεξοφλούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Κάποιοι λένε ότι οι «μανδαρίνοι» του κράτους θα λάβουν άμεσα «ραπόρτο» για τα επόμενα βήματα με «τελεσίγραφα» - και μάλιστα οι πληροφορίες τα συνδέουν με ανασχηματισμό, που είτε θα έχει χαρακτήρα ριζικών αλλαγών είτε διορθωτικών παρεμβάσεων.
Ειδικότερα περιγράφουν ένα «πλάνο» αλλαγών και ενίσχυσης στο οικονομικό επιτελείο, ενώ όσοι... στοιχηματίζουν με τον χρόνο εκδήλωσης της πρωθυπουργικής απόφασης, προβλέπουν στο διάστημα προ και μετά του Πάσχα σχετικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν έχει... πει κουβέντα και μάλιστα σπεύδει να διαψεύσει τα όποια σενάρια. Κορυφαίος υπουργός πάντως επισημαίνει ότι η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Απριλίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της λίστας των αποκρατικοποιήσεων, «σημαδεύει» την τράπουλα των επιλογών του πρωθυπουργού, ώστε στη συνέχεια να «απαιτήσει» γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη πορεία και στο επίπεδο των δημόσιων οργανισμών που δεν δείχνουν να υπακουούν στον ρυθμό που ήδη έχει αποφασιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως η κυρία Ρ. Βάρτζελη, διαβάζουν καθημερινά επιστολές διαμαρτυρίας πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι υπουργοί διαπιστώνουν ότι η ψήφιση νομοσχεδίων -ακόμη και με ευθύνη τους- παραμένει... κενό γράμμα. Η σπατάλη ανεξέλεγκτων λογαριασμών διαφόρων «κωδικών» ανά υπουργείο συνεχίζεται και θεωρείται εν ολίγοις «πηγάδι χωρίς πάτο» χωρίς ακόμη απάντηση...
Το μεγάλο φαγοπότι στη Δημόσια Διοίκηση
Aμετανόητα σπάταλο, φαύλο και παράλογο μοιάζει να είναι το ελληνικό Δημόσιο ακόμη και στην εποχή του μνημονίου, με τη χρεοκοπία της οικονομίας να επικρέμαται απειλητική.
Το Δημόσιο και οι φορείς του εμφανίζονται υπερχρεωμένοι αδυνατώντας να καταβάλουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, κάποιοι μοιράζουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα σε συντεχνίες και συμφέροντα που ουδόλως επηρεάζονται από την κρίση.
Σε αντίθεση με το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που είτε δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για τα ζωογόνα δάνεια είτε δανείζονται με υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες ή με ληστρικά απευθείας από τους τοκογλύφους, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ απολαμβάνουν δάνεια για να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες τους με επιτόκιο 1%.
Την εξοργιστική και πέρα από κάθε λογική πρακτική που δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα αποφάσισαν επίσημα οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, και ειδικότερα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κ.ά.
Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εγκρίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε όλο το προσωπικό της ΔΕΗ, εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε μια εποχή που η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
Ετσι, όσοι θέλουν χρήματα για ανέγερση ή επισκευή κατοικίας μπορούν να δανειστούν από τη ΔΕΗ με σταθερό επιτόκιο μόλις 2%, ενώ το επιτόκιο μειώνεται στο 1,5% και καταλήγει στο 1% εάν το δάνειο προορίζεται για γάμο, τοκετό, σπουδές παιδιών, αγορά επίπλων και συσκευών, ακόμα και για επισκευή αυτοκινήτου.
Ομοίως και στην ΕΥΔΑΠ, όπου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση 170 χιλιάδων ευρώ για να καλυφθούν τα δάνεια των εργαζομένων, ενώ η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μοιράζει επιδόματα.
Η πραγματικότητα
Την ίδια στιγμή το Δημόσιο αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές του ή τον εμπορικό κόσμο σε σχέση με την επιστροφή του ΦΠΑ, κόβει το αναγκαίο για την ανάπτυξη της χώρας πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και απειλεί με νέα μέτρα περικοπών τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Επιπροσθέτως, οι τράπεζες στην ουσία αρνούνται να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς απορρίπτουν τις αιτήσεις νέων δανείων που γίνονται είτε για αγορά κατοικίας είτε για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Αλλά και όταν δανείζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, το επιτόκιο έχει εκτοξευτεί στο 5% με 6% για τα στεγαστικά δάνεια, στο 10% με 12% για τα καταναλωτικά και στο 20% για τις πιστωτικές κάρτες.
Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή που κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν δάνεια με 1%, οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δισεκατομμύρια με αντίστοιχο επιτόκιο που σύντομα θα αυξηθεί.
Τα δωράκια
Το ποσό των 45.965 ευρώ διέθεσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στον Σύλλογο συνταξιούχων της επιχείρησης με απόφαση που πήρε στις 24 Νοεμβρίου. Το ποσό δίνεται για το... σχολικό έτος 2009-2010 για κάποια εκδήλωση. Τακτική πάγια όπως μας ενημέρωσε η κρατική επιχείρηση. Τώρα γιατί παίρνουν επιχορήγηση για το σχολικό έτος οι συνταξιούχοι μόνο οι ίδιοι και η διοίκηση το ξέρουν.
Επίδομα - φάντασμα
Εξεταστικό επίδομα για τη συμμετοχή των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς στη διεξαγωγή των πανελλαδικών συνεχίζουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοί της. Το επίδομα αυτό το έπαιρναν όλοι οι εργαζόμενοι στο υπ. Παιδείας χωρίς να εμπλέκονται στις εξετάσεις. Το επίδομα καταργήθηκε πέρυσι, όμως με έναν μαγικό τρόπο εμφανίστηκε και πάλι.
Χείμαρρος τα δάνεια
Απόφαση της Επιτροπής Χορήγησης Εντόκων Δανείων της ΕΥΔΑΠ στους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Με αυτή την απόφαση δίνονται 245.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες σχετικές αποφάσεις. Τα επιτόκια είναι έως και τρεις φορές χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι στις τράπεζες.
Ρεύμα στα... επιτόκια
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εγκρίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε όλο το προσωπικό της ΔΕΗ, εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε μια εποχή που η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Τα δάνεια έχουν επιτόκιο 1%!
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου