Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μπαράζ εμφανίσεων Παπανδρέου και... νέο Εθνικό Σχέδιο

Εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας τα επόµενα δύο χρόνια, που αναµένονται εξίσου κρίσιµα µε αυτό που διανύουµε, πρόκειται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε µπαράζ δηµόσιων παρεµβάσεων που θα κάνει την προσεχή εβδοµάδα. Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ανακτήσει µε τον τρόπο αυτό την εµπιστοσύνη της κοινής γνώµης, εµφανίζοντας το εθνικό σχέδιο ως τη µόνη διέξοδο για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθούν το Υπουργικό Συµβούλιο, τόσο σε άτυπη συνεδρίαση, όσο και σε τακτική, όπως και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση κοµµατικών οργάνων. Στη διάρκεια αυτών των
δηµόσιων εµφανίσεων ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριµένες παρεµβάσεις σε τέσσερα επίπεδα, ώστε, όπως προαναφέρθηκε, να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι στο εθνικό σχέδιο για τη χώρα από τώρα ώς τις εκλογές του 2013 θα περιληφθούν:
- τα µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης που περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας, -  οι αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας,
- µέτρα για την ανάπτυξη και την εξ αυτής ανάκαµψη της οικονοµίας, για την έλλειψη των οποίων η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική όχι µόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, 
-µέτρα κοινωνικής προστασίας περιορισµένης κλίµακας για κοινωνικές οµάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τα όσα µέτρα ελήφθησαν πέρυσι και κινούνται στα όρια της φτώχειας (συνταξιούχοι, χαµηλόµισθοι κ.λπ.).
Αν και ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη φάνηκε να κλίνει υπέρ της ένταξης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στο πακέτο που προαναφέρθηκε, του “εθνικού σχεδίου για τη χώρα”, συνεργάτης του δήλωσε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι “οριστική απόφαση θα ληφθεί µάλλον την Πέµπτη” και αφού, όπως σηµείωσε, υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις και συζητήσεις µε κορυφαίους υπουργούς. ∆εν αποκλείεται µάλιστα να συγκληθεί και νέα σύσκεψη, ίσως µε πιο διευρυµένη σύνθεση από την προχθεσινή, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να ακούσει και άλλες απόψεις, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Πάντως, στη σύσκεψη της ∆ευτέρας στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών ∆. Ρέππας, Πολιτισµού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Γ. Πεταλωτής οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρ.
Πρωτόπαπας και Π. Ευθυµίου, και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ρεγγ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, και Γ. Ελενoπουλος, οι µετέχοντες διχάστηκαν ως προς τη µεθόδευση που πρέπει να ακολουθηθεί.
Οι δυο βασικές απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν:
- η πρώτη, να υπάρξει την επόµενη εβδοµάδα ανακοίνωση όλων των µέτρων στη λογική “όλα στο τραπέζι”, ώστε µαζί µε το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία από τις περικοπές να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση από την ανακοίνωση συγκεκριµένου προγράµµατος για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, καθώς και τα µέτρα προστασίας των ασθενέστερων εισοδηµατικά τάξεων
- η δεύτερη, να υπάρξει τµηµατική ανακοίνωση των µέτρων, αρχίζοντας από τα ανώδυνα κοινωνικά (µέτρα κοινωνικής προστασίας), µε θετικό αντίκτυπο (µέτρα για την ανάπτυξη) και συνεχίζοντας µε αποκρατικοποιήσεις, στο τέλος δε της... ηµέρας να υπάρξει ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. Με βάση αυτήν την εκδοχή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα µπορούσε να ανακοινωθεί περί τα µέσα Ιουνίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή αµέσως µετά. Ο σχεδιασµός αυτός, πάντως, χωλαίνει σε δυο σηµεία: το ένα έχει να κάνει µε την τρόικα: θα πρέπει να συµφωνήσει και εκείνη για να υπάρξει αυτή η δίµηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του Προγράµµατος. Και το δεύτερο έχει µε τη Βουλή, της οποίας οι εργασίες θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον ώς τις αρχές Ιουλίου.

1 σχόλιο:

  1. Ολα ηταν γνωστα σε ορισμενους, πριν μερες αναγγέλθηκε απο το τοπικο ΠΑΣΟΚ συνελευση με περιεχομενο:

    "...Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί εν όψει της Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης που θα συγκληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, με κύριο στόχο το κυβερνών κόμμα να διαμορφώσει το Πρόγραμμα Επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος."

    Δηλαδη απο τωρα μεχρι 3/9/11 θα διαμορφώνεται το προγραμμα.
    Μεχρι τοτε τι κανουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή