Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δυο φορές περισσότερα μέτρα χρειάζεται η Κυβέρνηση...

Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011, από 3 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα των εσόδων προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια συνεχίζεται λέγοντας κατηγορηματικά πως το 2011 «δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να
γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα με βάση το στόχο που προβλέπουμε. Οι παρεμβάσεις αυτές για το 2011 θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ και θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων. Ωστόσο, ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2011 - 2015 παραμένει στα 26 δισ. ευρώ.
Από που θα βρεθούν τα χρήματα
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα γίνουν αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως τα 6 δισ ευρώ θα βρεθούν πιθανότατα από έκτακτη φορολόγηση ή από την αύξηση των συντελεστών στους άμεσους φόρους. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα με την περικοπή επιδομάτων. «Δεν έχουμε μπροστά μας τον δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όμως πάμε προς την σωστή κατεύθυνση και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται».
Κόντρα Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου για τις απολύσεις
Ο Γ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου το άφησε ορθάνοιχτο.
Μιλώντας στην βουλή ο υπουργός εσωτερικών τόνιζε πως «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλλήλων του δημοσίου». Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε πάρει από την πρώτη στιγμή άμεσα μέτρα (μείωση συμβασιούχων, κατάργηση stage, Καλλικράτης) τότε «θα βρισκόμασταν μπροστά σ’ ένα εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι»
Εκτός αυτών, συμπλήρωσε ο υπουργός, έχουν φύγει και με αποχωρήσεις ήδη 150.000, ενώ και με την ρήτρα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, έχει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω απολύσεων.
«Συναίνεση λοιπόν επιτυγχάνεται, συμπλήρωσε ο υπουργός, με πράξεις και όχι απλώς λόγια και στον δρόμο αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση με σκληρή δουλειά και όχι εκλογές».
Την ίδια ώρα όμως ο Υπουργός Οικονομικών άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων στο δημόσιο λέγοντας: «όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις».
Αναφερόμενος στη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού περί 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε «πάγωμα» των προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ακόμα πρόσθεσε ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων δεν μπορεί να αποδώσει και επεσήμανε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση, προκειμένου να μείνουν «μόνο αυτοί που χρειάζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου