Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εκρηκτικό το κλίμα στα κυβερνητικά κλιμάκια

Την πυροδότηση των εξελίξεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα επιφέρουν οι σημερινές αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων και με τον πρωθυπουργό να θέτει το δίλημμα πως αν το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί, η χώρα θα κινδυνέψει με χρεοκοπία.

Στο επίκεντρο της κριτικής των περισσότερων υπουργών δεν θα βρεθούν απλώς συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, όπως η μείωση του αφορολόγητου, οι απολύσεις στο δημόσιο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ή η τυχόν ύπαρξη «Επιτρόπων» στα υπουργεία από τους δανειστές. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το συνολικότερο μοντέλο διεύθυνσης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, καθώς κορυφαίοι υπουργοί ζητούν συνδιαμόρφωση της πολιτικής με τον κ. Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό των διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η χθεσινή διάψευση ότι θα υπάρξουν Επίτροποι στα υπουργεία. Μετά την αντίδραση αρχικά του Κώστα Σκανδαλίδη και εν συνεχεία του Παύλου Γερουλάνου εκδόθηκε το μεσημέρι χθες, κυβερνητική ανακοίνωση με επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, παρότι οι πληροφορίες περί «Επιτρόπων» μεταδίδονταν από το βράδυ της Παρασκευής.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες συνομίλησαν αργά το βράδυ με τον real.gr, επέρριπταν ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης ότι επιτίθενται κατά της κυβέρνησης, επειδή δεν ικανοποιεί αιτήματα των ιδιοκτητών τους, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναφερθούν και ονομαστικά στα συγκεκριμένα συγκροτήματα. Ούτως ή άλλως, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου τρόμαξε μπροστά στην αντίδραση του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος εξέφραζε την άποψη και πολλών άλλων υπουργών.

Ο κ. Σκανδαλίδης, άλλωστε, θέτει τρεις κόκκινες γραμμές, προκειμένου να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και συγκεκριμένα την μη ύπαρξη επιτροπείας στην κυβέρνηση, την μη αποθήκευση δημόσιας περιουσίας και διαχείρισής της από την τρόικα αλλά και να μη θιγεί η συνταγματική τάξη της χώρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μάλιστα, θα επιμείνει σε έναν ουσιαστικό διάλογο επί της ουσίας, τονίζοντας πως η κύρια αιτία του ξεσηκωμού των πολιτών οφείλεται πρωτίστως στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Σκανδαλίδης θα επιμείνει και στο θέμα που εξ αρχής είχε θέσει, για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διεύθυνσης της κυβέρνησης, με την συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής και την απαγκίστρωση του Γιώργου Παπανδρέου από τους «κολλητούς».

Το θέμα της σύστασης ισχυρής ηγετικής ομάδας και στιβαρής διακυβέρνησης αναμένεται να θέσει και η κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναπτύξει περισσότερο την πλατφόρμα που είχε παρουσιάσει σε προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια, ερχόμενος σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως η υπουργός Παιδείας και ο κ. Βενιζέλος, καθώς και άλλοι υπουργοί θέτουν ευθέως θέμα να υπάρξουν εξηγήσεις γιατί απέτυχε η έως τώρα οικονομική πολιτική και οι στόχοι της κυβέρνησης, θέτοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα οριζόντια μέτρα όπως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ή η μείωση του αφορολογήτου ορίου, αντιπροτείνοντας μάλιστα έκτακτη υψηλή εισφορά σε κατηγορίες με μεγάλη φοροδιαφυγή ,όπως τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες του αθλητισμού κλπ.

Αποστάσεις από τα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να λάβουν και οι υπουργοί που στηρίζουν προσωπικά τον κ. Παπανδρέου όπως οι υπουργοί Υποδομών Δημήτρης Ρέππας , Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής , Εργασίας Λούκα Κατσέλη , καθώς και αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Ενσωμάτωση προτάσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται διατεθειμένος να ενσωματώσει προτάσεις υπουργών στο οριστικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που θα έρθει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες εξαντλεί τις δυνατότητές του ώστε το αφορολόγητο να μειωθεί στις 8.000 ευρώ αντί στις 6.000 που προβλέπεται στο σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα. Οι δυνατότητες ωστόσο που διαθέτει ,κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας , είναι πολύ ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα αφομοιώσουν τις αντιδράσεις των υπουργών.

Πυροδοτούν την ΚΟ - Απειλές για παραιτήσεις βουλευτών

Το κλίμα που θα επικρατήσει στο σημερινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω τις αντιδράσεις στην ΚΟ ,καθώς οι βουλευτές δεν μπορούν να υπολείπονται σε αντιδράσεις των υπουργών. Πολύ περισσότερο που αρκετοί βουλευτές -όπως αποκάλυψε χθες η Real News - απειλούν ακόμα και με παραίτηση , ώστε να μην αναλάβουν την ευθύνη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος οι ίδιοι. Απολύτως ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησής της η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου, ενώ δηλώνουν ότι στο σκέφτονται μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Βούρος, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής , αλλά και «βενιζελικοί» υπουργοί. Εκείνο που φοβάται πάντως περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι τυχόν παραίτηση ενός ιστορικού στελέχους, καθώς υπάρχει ανησυχία για την σύνταξη της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου με την ομάδα των 16 βουλευτών που απέστειλε την επιστολή στον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στο βάθος εκλογές

Είτε πάντως παραιτηθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είτε καταψηφίσουν κάποιοι εξ αυτών το Μεσοπρόθεσμο το χτύπημα στην κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Τυχόν απώλεια της δεδηλωμένης θα οδηγήσει αυτομάτως σε πρόωρες εκλογές , έστω και αν το Μεσοπρόθεσμο υπερψηφιστεί , αφού εκτιμάται ότι θετικά θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και πιθανόν - «αν χρειαστεί» - και ένας ή δύο βουλευτές της ΝΔ.

Αύριο το κρίσιμο ΚΤΕ

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί το διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών , από την εξέλιξη της συζήτησης στο ποίοι θα εξαρτηθούν και οι παραιτήσεις ή όχι βουλευτών. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας είναι ότι αυτή τη φορά στο ΚΤΕ δεν θα συμμετάσχει μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ,αλλά και οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης , Εργασίας Λούκα Κατσέλη, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Το απόγευμα αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρεία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου