Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Με το αζημίωτο η βοήθεια της Κίνας στην Ευρώπη

Από τον Τζον Φόλεϊ
Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Ουγγαρία, τη Βρετανία και τη Γερμανία συνοδεύεται από υψηλές προσδοκίες για σωτήρια παρέμβαση της Κίνας στην κρίση της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι περίεργο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ενιαίο νόμισμα ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές, ενώ με την αγορά ομολόγων της περιφέρειας μπορεί η Κίνα να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ευρώπης και σε άλλα επίπεδα. Παρότι η Κίνα φαίνεται πως έχει πολλά να κερδίσει, η υποστήριξή της δεν
μοιάζει απόλυτα αρεστή από την οπτική της Ευρώπης.
Η Κίνα έχει ξεκάθαρο συμφέρον από την ευρωστία του ευρώ. Καταρχάς, αποτελεί το αντίβαρο του δολαρίου των ΗΠΑ. Δεύτερον, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διατηρούν εσκεμμένα χαμηλά την αξία των νομισμάτων τους για προώθηση των εξαγωγών τους -κάτι που κάνει η Κίνα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας στις συναλλαγές της με την ΕΕ έχει διογκωθεί κατά 30% το 2010.
Αρκετά ειλικρινές είναι, επίσης, το ενδιαφέρον της Κίνας για το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παρότι οι λεπτομέρειες των τοποθετήσεών της σε κρατικούς τίτλους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τον Οκτώβριο 2010 ο Γουέν Τζιαμπάο είχε δεσμευτεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ενώ Ασιάτες αγοραστές απροσδιόριστων στοιχείων έλαβαν μέρος σε κάποιες δημοπρασίες ομολόγων του ευρωπαϊκού «ταμείου σταθερότητας».
Δεν πρόκειται για απλή φιλανθρωπία: οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ξεπερνούν κατά πολύ τα αμερικανικά ομολόγα και οι επενδυτές θα μάζευαν βουνά ευρωπαϊκών ομολόγων εάν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι δεν γίνονται πτωχεύσεις. Εξάλλου, με τη γαλαντομία της η Κίνα ευελπιστεί να κερδίσει υποστήριξη και σε άλλα επίπεδα. Ένα επί μακράν «κόκκινο πανί» στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις είναι το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ στις στρατιωτικές προμήθειες προς την Κίνα. Ενδεικτική της επιθυμίας της Κίνας για άρση του εμπάργκο είναι ίσως η απελευθέρωση του κρατούμενου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei μία ημέρα προτού ξεκινήσει η περιοδεία του Γουέν Τζιαμπάο.
Εάν η Κίνα ήθελε πραγματικά να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση θα έπρεπε να στραφεί στο δικό της νόμισμα και όχι στο ευρώ. Το γιουάν, παρότι έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου το τελευταίο 12μηνο, έχει υποτιμηθεί έναντι του ευρώ κατά 10% και έναντι του ουγγρικού φιορινιού κατά 13%. Οξύμωρο δε είναι ότι τα σενάρια στήριξης της ευρωζώνης έχουν πιθανότατα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ευρώ.
Η Ευρώπη είχε μεγαλύτερη δύναμη όταν η Κίνα εξαρτιόταν από τα επενδυτικά της κεφάλαια. Τώρα οι όροι έχουν αντιστραφεί. Με την ευρωζώνη να χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθεια της Κίνας είναι πιο δύσκολο για το εμπορικό μπλοκ της Δύσης να προωθήσει μέτρα που θα απέβαιναν πραγματικά ωφέλιμα, όπως για παράδειγμα το ισορροπημένο εμπόριο. Μπορεί η στήριξη του Γουέν να είναι ειλικρινής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα καλοδεχούμενη.
REUTERS BREAKING VIEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου