Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τρισέ: Εξετάζουμε το γαλλικό σχέδιο για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ σε σχετική ερώτηση για την γαλλική πρόταση αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και αυτή η πρόταση εξετάζεται. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις που
εξετάζονται. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Την απόφαση θα την πάρουν οι κυβερνήσεις και στη συνέχεια θα έχουμε τη θέση μας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η γαλλική πρόταση για επιμήκυνση των ομολόγων των ιδιωτών που λήγουν την επόμενη τριετία κατά 30 χρόνια είχε θετική απήχηση μεταξύ των εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συγκεντρώθηκαν χθες στη Ρώμη για να συζητήσουν σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Αρκετοί εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών θεώρησαν ότι η γαλλική πρόταση έχει αξία, αλλά θα προτιμούσαν μικρότερη περίοδο επιμήκυνσης από την 30ετία. «Θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερο ή περισσότερο μία γαλλική λύση» είπε εκπρόσωπος γερμανικής τράπεζας και συνέχισε «αλλά, τα 30 χρόνια είναι πάρα πολλά. Αν θα είναι 15,10 ή 5 χρόνια θα αποφασισθεί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν». Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών πρόκειται να συναντηθούν και πάλι πριν από το έκτακτο συμβούλιο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής.

Την ίδια στιγμή τα διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούν αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, καθώς ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε «η ΕΚΤ είναι σε κατάσταση αυστηρής επιφυλακής σε σχέση με τον πληθωρισμό. Η φράση αυτή ερμηνεύεται ως προμήνυμα αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ- σήμερα στο 1,25%- πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου