Παπανδρέου και... Άγιος Μνημόνιος |
Αυτό ακριβώς φαίνεται να έχει πάθει ο πρωθυπουργός ο οποίος κοίταξε βαθιά μέσα στην άβυσσο της κυβέρνησής του, αλλά και βαθιά στην άβυσσο της προσωπικής του αδυναμίας.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε το αυτονόητο για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα φθαρμένο, παλαιοκομματικό και προσωποκεντρικό δε θα μπορούσε να
σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμη κι αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
Δε θα μπορούσε παρά να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο της αβεβαιότητας. Αν όμως είχε διαβάσει Νίτσε θα ήξερε ότι η άβυσσος θα τους το ανταποδώσει.
Σήμερα, λοιπόν, πάει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό προσώπων χωρίς να είναι σε θέση να αφουγκραστεί την κοινωνία. Οι Αγανακτισμένοι που διαδηλώνουν τόσες ημέρες δεν ενδιαφέρονται για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Απαιτούν αλλαγή πολιτικής, ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον, όραμα για να βγει η χώρα από την κρίση.
Έχει καμιά σημασία δηλαδή αν αναλάβει τσάρος ή αντιπρόεδρος ο Λουκάς Παπαδήμος; Ικανός άνθρωπος δε λέμε, αλλά τι μπορεί να αλλάξει από τη σταθερά προσηλωμένη πολιτική της κυβέρνησης στα Μνημόνια; Θα διαπραγματευτεί μήπως κάτι καλύτερο; Διότι δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό.
Επομένως, είναι θέμα χρόνου να αποδοκιμαστούν και οι νέοι υπουργοί όπως αποδοκιμάζονται και οι σημερινοί.
Άλλωστε, πολλοί από τους τωρινούς θα στελεχώσουν και πάλι την κρατική μηχανή διότι ο Γ. Παπανδρέου δύσκολα εγκαταλείπει τους «φίλους» του. Αν π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία την Τετάρτη το βράδυ αποδοκιμάστηκε έντονα στην Ελληνογερμανική σχολή, αναλάβει κάποιο άλλο υπουργείο, γιατί να αλλάξει γνώμη ο κόσμος για το άτομό της;
Το ίδιο και ο «μνηστήρας» Α. Λοβέρδος που σήμερα αποδοκιμάστηκε από πολίτες. Γιατί δηλαδή να τον αγαπήσουν ξαφνικά σε κάποιο άλλο υπουργείο;
Για όλα τα παραπάνω η σημερινή αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένη. Δεν είναι μια νέα αρχή αφού βασίζεται σε παλιές πολιτικές που δεν θα αλλάξουν όσο η τρόικα πιέζει. Η νέα κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα πάει να περάσει και πάλι το Μεσοπρόθεσμο. Τι θα αλλάξει δηλαδή ώστε να αλλάξουν γνώμη και οι διαφωνούντες πράσινοι βουλευτές. Μάλιστα, με τις σημερινές κινήσεις του ο πρωθυπουργός έχασε και δύο πιθανά δεκανίκια, τον Καρατζαφέρη και την Μπακογιάννη.
Ο κ. Παπανδρέου απλά υπέκυψε στις πιέσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μην παραδώσει την εξουσία σε άλλους. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να παραδίδει την εξουσία ένα κόμμα με ισχυρή ακόμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα χωρίς κανείς να της το ζητήσει.
Τώρα ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί μια βραχύβια κυβέρνηση. Είτε σύντομα, είτε σε λίγους μήνες οι εκλογές θα γίνουν γιατί μόνον ο λαός μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα.
Αριστερός Ψάλτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου