Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Έρχεται η ώρα της αλήθειας για τα νέα μέτρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία, καθώς λείπουν μόνο μερικές λεπτομέρειες για να «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015. Μέτρα τα οποία θα έχει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον
πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση θα γίνει λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας και θα περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να πάρει και να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν δραστικά τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Στην πρώτη γραμμή του νέου Μνημονίου θα βρίσκονται η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Όλα αυτά μάλιστα, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Moody’s, καθώς κρίνει πιθανή την αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης μείωσε την αξιολόγηση του σε «Caa1» από «Β1», δηλαδή 7 μονάδες εντός της περιοχής των «junk» (σκουπιδιών), καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της, χωρίς μια αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου βλέπουν πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 50% και αποδίδουν τη νέα υποβάθμιση -μεταξύ άλλων- στο αυξημένο ρίσκο να μην είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς αναδιάρθρωση.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου