Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Απίστευτα πράγματα γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Αυτά που έγιναν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγούν για άλλη μια φορά -πολλοστή...- γιατί οι πολίτες έχουν απαξιώσει το θεσμό αυτό, τον έχουν εντάξει στο πολιτικό σύστημα που απεχθάνονται, έχουν μηδενική εμπιστοσύνη σε τωρινούς και επίδοξους "σωτήρες" και, κοντολογίς, στρέφουν την πλάτη τους στην αυτοδιοίκηση και τους εκφραστές της. Τι έγινε χθες στο
Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας;
Η πλειοψηφία έφερε προς έγκριση, ως όφειλε, τους όρους που συμφωνήθηκαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείςων για τη λήψη δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση για λήψη του δανείου, αλλά και η απόφαση για επικύρωση των όρων του, παιατεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του σώματος (22 θετικές ψήφους κατ ελάχιστον). Γνωστό τοις πάσι επίσης, είναι ότι η συμπολίτευση έχει 20 μέλη στο δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι όλη η συμπολίτευση υπερψηφίζει τους όρους του δανείου, η διοίκηση του Δήμου χρειάζεται άλλους τουλάχιστον 2 ψήφους. Κι εδώ προκύπτει το πρώτο πρόβλημα: Οι σχέσεις της συμπολίτευσης με ΟΛΕΣ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι νεκρές. Δεν υπάρχουν. Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι μπορεί (λέω: μπορεί) να συνομιλούν αν βρεθούν σε ένα σπίτι ή μαγαζί της πόλης για κοινωνικά ζητήματα, αλλά ουσιαστική οικοδόμηση σχέσεων δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης.
Συγκεκριμένα: Η Νέα Προοπτική θα μπορούσε να έχει καλλιεργήσει τις σχέσεις της με το γιατρό Θανάση Μάλλιο. Δεν έχουν κοντραριστεί ιδιαίτερα προεκλογικά, δεν έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και οι σκέψεις τους για την πορεία της πόλης δεν είναι ασύμβατες. Διαφορές υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και πρόσωπα που μπορούν να συζητήσουν και σε ένα βαθμό να τις γεφυρώσουν. Ο κ. Μάλλιος καταψήφισε τη λήψη δανείου, και χθες δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και τους όρους του.
Μετά είναι το "Όραμα Πόλης" του Σταύρου Κόντου. Οι δυο συνδυασμοί συγκρούστηκαν σφοδρά στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο υπάρχουν δυο παράμετροι, που θα μπορούσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις: Πρώτον, ο κύριος όγκος των στελεχών των δυο συνδυασμών έχουν ιδεολογική και πολιτική συγγένεια. Και δεύτερον, η στάση του Σταύρου Κόντου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι τέτοια, που θα επέτρεπε στην πλειοψηφία να επιχειρήσει μια προσέγγιση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Ο κ. Κόντος ψήφισε τη λήψη του δανείου και χθες δήλωσε ότι ψηφίζει και τους όρους του.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση. Ο Βεργής Βαλασάς είναι συμπαθής ως παρουσία και συνήθως έχει έναν τεκμηριωμένο, με βάση τη δική του αντίληψη για τα πράγματα, πολιτικό λόγο. Αλλά ενώ σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει περιθώριο προσέγγισης, η ανελαστική εφαρμογή των θέσεων του ΚΚΕ από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν επιτρέπει στην όποια προσέγγιση να μεταφραστεί σε αλλαγή στάσης των τριών μελών της στις ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κι έχουμε, τέλος, την "Καλημέρα Όμορφη Πόλη", που έχει επιλέξει την οδό της καθολικής σύγκρουσης με τη δημοτική Αρχή. Ελάχιστες φορές, μια ή δυο αν θυμάμαι καλά, η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για ζητήματα πέραν των "κλασικών" (δωρεάν ταφή απόρων κλπ). Ακόμα όμως κι αν η απόφαση της "Καλημέρα" δεν επιτρέπει τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, τουλάχιστον σε ορισμένα ζητήματα όπως αυτό του δανείου, ή και άλλα, μια πλειοψηφία που πραγματικά θέλει να έχει συμπληρωματικές δυνάμεις στην άσκηση της διοίκησης του Δήμου, επιδιώκει τη συναίνεση ακόμα κι αν τα αποτελέσματα εξαρχής φαίνονται φτωχά. Δείτε, για παράδειγμα, τι κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ενώ ο Σαμαράς δεν αλλάζει την πολιτική του θέση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ακόμα κι αν τον πιέζουν σημαντικά πρόσωπα από την Ευρώπη, εν τούτοις η κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική υπέρ της συναίνεσης.
Τίποτα από αυτά δεν γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Αποτέλεσμα: Χθες ήλθε απροετοίμαστα το θέμα της έγκρισης των όρων του δανείου. Εκτός της συμπολίτευσης που σύμπασα (μαζί και ο Ζάχος Χωρινός) δήλωσε ότι υπερψηφίζει τους όρους, μόνο ο Σταύρος Κόντος είπε ότι επίσης υπερψηφίζει. Κανένας άλλος. Ούτε ο Λευτέρης Πλάτανος του "Οράματος Πόλης", ούτε οι (απόντες) Ρούλα Κοσμά και Λύσσανδρος Γεωργαμλής, ούτε η πεντάδα της "Καλημέρας", ούτε φυσικά η "Λαϊκή Συσπείρωση" και η "Δύναμη Πολιτών" του Θ. Μάλλιου.
Κι εδώ αρχίζει το παράλογο: Ενώ τοποθετήθηκαν ΟΛΟΙ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κι αφού έγινε σαφές ότι η έγκριση ΔΕΝ θα δοθεί, ο πρόεδρος του σώματος Π. Γρετζελιάς πρότεινε... αναβολή με το αιτιολογικό ότι "πρέπει να το ξανασυζητήσουμε πιο ήρεμα"!!!. Δηλαδή η μεγαλύτερη ηρεμία (που καθόλου δεν είναι σίγουρη...) θα κάνει κάποιους δημοτικούς συμβούλους να αλλάξουν θέση έναντι του δανείου; Είναι δυνατόν;
Φυσικά ο λόγος ήταν άλλος. Το προεδρείο ελπίζει ότι στο επόμενο συμβούλιο θα είναι παρούσα η Ρούλα Κοσμά ή/και ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής κι έτσι θα υπερψηφιστεί το δάνειο. Η ανυπαρξία πρωτοβουλιών για οικοδόμηση σχέσεων από την συμπολίτευση προς την αντιπολίτευση οδηγεί το προεδρείο σε τέτοιου είδους εξευτελιστικές διαδικασίες.
Ανακόλουθη είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν καυτηριάζεις τους όρους το δανείου, όταν δημιουργείς τρεις- τέσσερις φορές μεγάλη ένταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τους όρους του δανείου, με ποια λογική μετά ψηφίζεις "ναι" στην αναβολή του θέματος; Η μόνη εξήγηση που στέκει είναι ότι η παράταξη Τομπούλογλου φοβήθηκε ότι πιθανή καταψήφιση των όρων  του δανείου θα στρέψει εναντίον της προμηθευτές του Δήμου οι οποίοι δεν θα πληρωθούν. Κι έτσι, ενώ είπε ΟΧΙ στη λήψη του δανείου ως επιζήμιου για την πόλη, τελικά ευνοεί μέσα από την αναβολή, την παρουσία συμβούλων που χθες απουσίαζαν και που ίσως δώσουν τις πολύτιμες ψήφους για την έγκριση του "επιζήμιου" δανείου.
Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής στο δημοτικό συμβούλιο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το διατηρήσετε. Αν όχι, κάντε κάτι να το αλλάξετε.

8 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι απλά κύριε Σεϊτανίδη, κατ'αρχήν όλα ξεκινούν από την συμπολίτευση ...θέλετε κύριοι να πορευθείτε στα σκεπτικά προηγούμενων διοικήσεων ? δάνειο στο δάνειο ...ε όχι , θέλετε να πάρετε δάνειο για αποπληρωμές προμηθευτών κλπ ? να δούμε πρώτα κίνηση καλής θελήσεως τουτ' έστι παύση πληρωμών στους αιρετούς [ όπως ήδη έχεις κάνει κ χρωστάς ένα χρόνο στους αιρετούς του προηγούμενου χρόνου κ αντισυναδελφικά κ αντιδεοντολογικά τα παίρνουν οι τωρινοί χωρίς να ξεχρεώσουν τους παλιούς] το μήνα εξοικονομούνται γύρω στα 30.000-40.000ε τουλάχιστον δλδ το χρόνο 300000-400000ε , αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο έχεις αποπληρώσει τους προμηθευτές σου . Από εκεί κ πέρα το συζητάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην συγχύζεστε όταν ξαναέρθει το θέμα θα το ψηφίσει και η Κοσμά και όλα θα γίνουν καλά καμωμένα χωρίς να βαρύνει τον Χάρη η υπερχρέωση του Δήμου από τους Κοντικούς!
    Καθένας ανάλογα τα έργα του αναλαμβάνει και τις ευθύνες του…
    Η Κοσμά 4 χρόνια αντιδήμαρχος του Κόντου με ευθύνη την κοινωνική πολιτική… σκόρπισε αρκετό από το χρήμα που δανείστηκε ο δήμος! Έχει υποχρέωση και αυτή όπως ο Κόντος να ψηφίσει και δάνειο και όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ναι!θα ψηφίσει η πάλαι ποτέ έχουσα κρυφό πόθο για ανάρριση της στο δημαρχιακό θώκο ελέω θανάτου....
    τυμβωρυχία λέγεται αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως αν ήμουν δήμαρχος θα ήθελα να είχα αντιπολίτευση πολλούς κοντους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έλα όμως που, και πολλούς Κόντους έχει η αντιπολίτευση, και ανίκανοι να κυβερνήσουν έναν Δήμο αποδείχτηκαν οι σημερινοί.

    Σκέψου να είχαν και σοβαρή αντιπολίτευση!!

    Πάντως γι' αυτό που δουλεύουν τέλεια είναι οι μισθάκοι να πέφτουν, και όλα καλά.

    Τώρα αν βρωμάει η πόλη, αν το άλσος είναι για φτύσιμο, αν κάποιοι είναι απλήρωτοι, αν αποσύρονται θέματα από τα ΔΣ, αν το τυχαίο ακούμπηγμα σε κάδο σε στέλνει στο Νοσοσκομείο με ηπατίτιδα, έλα καημένε σιγά τα πράγματα.

    Μήπως θα ξαναβγούμε Διοικούσα?

    Πόση ξεφτίλα ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H προσωπική μου διαπίστωση είναι πως η κατάσταση που περιγράφεις είναι ίδια πάνω κάτω με την κατάσταση που υπήρχε στην πόλη επί Κόντου!
    Πράγματι δεν κάνουν αυτοί τίποτε σπουδαίο αλλά μην μου πεις ότι υπήρξε ποτέ η πόλη καθαρή με τον τέως δήμαρχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνώ. Και επί Κόντου η πόλη δεν ήταν καθαρή.

    Ας ψάξουμε κάτι άλλο, γιατί τα παλιά βρωμίσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ κι εγώ ότι τα παλιά βρωμίσανε και βρωμάνε να πάμε για κάτι καινούριο μακριά από όσους επαγγελματικά καταδυναστεύουν χρόνια τώρα την δημοτική ζωή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή