Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πέντε μυστικά της θέρμανσης

Τι χειμώνας βαρύς. Με το καλημέρα, θα ξεκινήσει με ένα πρόσθετο «χαράτσι» καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανατιμηθεί κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει να πωλείται προς 1,35 έως 1,4 ευρώ το λίτρο. Η επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1000 λίτρα για να ζεσταθεί, ξεπερνάει τα 400-500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι, επομένως, εύλογο, η
αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων να βρίσκεται από τώρα στην ημερήσια διάταξη.
Ιδανική και εύκολη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Φθηνότερα καύσιμα από το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθενται στην αγορά. Το φυσικό αέριο, το ξύλο, το pellet, ακόμη και το υγραέριο, μπορούν να αποτελέσουν οικονομικότερη λύση. Όμως, για να φτάσει κάποιος στο σημείο να εξοικονομήσει χρήματα από το φθηνότερο καύσιμο, θα πρέπει να επενδύσει ακόμη και αρκετές χιλιάδες ευρώ. Είναι καιρός για επενδύσεις; Ενδεχομένως ναι. Αρκεί να διαθέτει κανείς τα χρήματα και να γνωρίζει τα «μυστικά» της κάθε εναλλακτικής λύσης.
  • Η θέρμανση με φυσικό αέριο, θα αποτελεί λύση μόνο αν δεν αλλάξει η φορολογική μεταχείριση του φυσικού αερίου. Ποιος είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει αυτή τη στιγμή ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση και στην τιμή του φυσικού αερίου; Επίσης, το μειονέκτημα του συγκεκριμένου καυσίμου είναι ότι δεν είναι διαθέσιμο σε ολόκληρη τη χώρα παρά σε συγκεκριμένες περιοχές όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές επενδύσεις.
  • Η θέρμανση με ρεύμα μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δεν ενδείκνυται παρά μόνο ως προσωρινή λύση (π.χ για εξοχικά που λειτουργούν λίγες ημέρες τον χρόνο κλπ). Ο λόγος είναι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογεί η ΔΕΗ. Αν η κατανάλωση του ρεύματος ξεπεράσει κάποια όρια (π.χ τις 2000 kwh), η υψηλή χρέωση επιβάλλεται για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι μόνο για τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο των 2000.
  • Το παραδοσιακό ανοικτό τζάκι μπορεί να θερμάνει έναν χώρο και όχι το σύνολο ενός σπιτιού άρα μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συμπληρωματική λύση. Φέτος, το κόστος για ένα τόνο ξύλα, αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 170-180 ευρώ. Η ανατίμηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι έμποροι θα επικαλεστούν την ανατίμηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Τα ενεργειακά τζάκια αξιοποιούν κατά 60-70% την καύση του ξύλου σε αντίθεση με τα απλά τζάκια όπου το ποσοστό αξιοποίησης πέφτει στο 15%-20%. Πρακτικά, ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να λειτουργεί καταναλώνοντας τέσσερα κιλά ξύλου ανά ώρα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 0, 7 ευρώ ανά ώρα δεδομένου ότι ένας τόνος ξύλα κοστίζει περίπου 170 ευρώ. Για να εξασφαλίσετε όμως αυτό το όφελος θα πρέπει να προχωρήσετε σε μια επένδυση, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 5000 ευρώ.
  • Υπάρχουν τζάκια, καυστήρες και σόμπες τα οποία καταναλώνουν το λεγόμενο pellet. Η τιμή του διαμορφώνεται γύρω στα 250-270 ευρώ ανά τόνο. Ένα μέσο τζάκι pellet μπορεί να καταναλώνει περίπου 1,5 κιλό ανά ώρα που σημαίνει ότι η θέρμανση για μια ώρα κοστίζει γύρω στα 40 λεπτά του ευρώ. Προσοχή χρειάζεται στην προμήθεια του pellet καθώς υπάρχουν διάφορες ποικιλίες οι οποίες δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Επίσης, παραμένει τη ζήτημα της επένδυσης που πρέπει να πραγματοποιηθεί. 
iMoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου