Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα πληρώσω τέλη αυτοκινήτου;

Το ερώτημα «πως θα πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς», σηκώνει και διευκρινιστικές ερωτήσεις. Το «πώς» μπορεί να σημαίνει «πως θα βρω τα λεφτά» ή και «ποια διαδικασία μπορώ να ακολουθήσω;». Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάμε ως εξής:

 Το ποσό
 Τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Βέβαια, μερικές δεκάδες χιλιάδες οδηγοί, (οι λίγοι…ριψοκίνδυνοι που αγόρασαν καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στο 2012) θα διαπιστώσουν ότι από εδώ και στο εξής, τα τέλη κυκλοφορίας για το δικό τους όχημα, θα υπολογίζονται όχι με βάση τον κυβισμό αλλά με βάση τις εκπομπές αερίων. Κρίσιμο στοιχείο που διαφοροποιεί τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, είναι ο χρόνος απόκτησης του ΙΧ.
 Για τα «παλαιά ΙΧ»
Για όσα ΙΧ αποκτήθηκαν πριν τον Νοέμβριο του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό. Τα ποσά –αν δεν υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής- θα έχουν ως εξής:

Για τα «καινούργια ΙΧ»
Στα καινούργια αυτοκίνητα, θα παίζουν ρόλο οι ρύποι. Χρήσιμος για τον υπολογισμό είναι ο ακόλουθος πίνακας

Η διαδικασία
Το ποσό των τελών προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ρύπων με τα ποσά που αναφέρονται στον πίνακα. Στο εύλογο ερώτημα «πως θα μάθω τις εκπομπές», η απάντηση είναι: δείτε την άδεια κυκλοφορίας. Θα το γράφει.
Εκτός απροόπτου, φέτος θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το σύστημα «τέλη χωρίς σήμα». Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουμε αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να κολλήσουμε στο τζάμι του αυτοκινήτου μας το ειδικό σηματάκι (ναι το κάνουν για να γλιτώσουν χρήματα). Η ειδοποίηση για την πληρωμή των τελών θα έρθει από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο ΙΧ, θα πρέπει να κρατάμε την απόδειξη πληρωμής στην τράπεζα σε περίπτωση που θα μας ζητηθεί.
 «που θα βρω τα λεφτά;»
Αυτή η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη. Μια…διευκόλυνση (προσοχή να μην αποδειχτεί διευκόλυνση με το αζημίωτο) θα παράσχουν και φέτος οι τράπεζες. Αναμένονται ανακοινώσεις προσφορών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα τέλη με πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια να κάνουμε χρήση των τριών άτοκων δόσεων.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου