Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έχασε τη μάχη με τις αγορές ο Ραχόι

Η διαρροή που έγινε στο πρακτορείο «Reuters» περί της επικείμενης προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, προφανώς και δεν είναι τυχαία, άγαρμπη ή μη διασταυρωμένη. Ο Μαριάνο Ραχόι έχασε προ πολλού τη μάχη με τις αγορές, και πλέον η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της, προκειμένου να
διαπιστώσει τον απόηχο της «μετακίνησης» της ισπανικής οικονομίας στις ευθέως και αμιγώς «προβληματικές».
Φυσικά, η προσφυγή της Ισπανίας στο Μνημονίο είχε προεξοφληθεί πριν ακόμη από τις βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν τον Χοσέ Θαπατέρο σε τιμητική αποστρατεία, και τον Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία. Η Μαδρίτη δεν κατάφερε ποτέ να αξιολογήσει τις προτεραιότητές της, με αποτέλεσμα το πέρασμα του χρόνου να επιβαρύνει το διεθνές αλλά και το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον.
Απ’ την άλλη βέβαια, η ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, με αναμενόμενη εποπτεία από την τρόικα, θα υποχρεώσει λογικά την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμερίσει τους δισταγμούς και τη διάθεση… παιδικής χαράς που τη διακρίνει. Και να σοβαρευτεί.
Η απόδειξη της σοβαρότητας δεν θα είναι άλλη από την ουσιαστική ενεργοποίηση του ESM, με γενναία αύξηση των αποθεματικών του στα επίπεδα των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου να «αντέξει» την Ισπανία, χωρίς να προκύψουν παράπλευρες απώλειες ή προβλήματα για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και όποια άλλη χώρα χρειαστεί στο μέλλον βοήθεια.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Και οι κερδοσκόποι, που «χορεύουν» σχεδόν ανενόχλητοι τα δυο τελευταία χρόνια, να δουν τις προσδοκίες τους για συσσωρευμένο, παράλληλο κέρδος, να καταρρέουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου