Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Συμφέρει να αποκτήσω ενεργειακό τζάκι;

Η μετατροπή του τζακιού σας από ανοικτού τύπου σε «ενεργειακό» είναι μια από τις επιλογές που προβάλλονται ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Η επικαιρότητα (το πετρέλαιο ξεκίνησε να διατίθεται με τιμή 1,33 ευρώ το λίτρο) βοηθάει τη διακίνηση ιδεών (και προϊόντων) που υπόσχονται μείωση στο
κόστος της θέρμανσης. Είναι όμως αυτή η κατάλληλη ιδέα για εσάς και το σπίτι σας;
Ένα είναι βέβαιο. Το να μετατρέψετε το τζάκι σας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Προϋποθέτει την επένδυση τουλάχιστον δύο χιλιάδων ευρώ, ποσό που μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές για την κάλυψη ενός διαμερίσματος με επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων. Όπως όλες τις επενδύσεις, έτσι και αυτή θα την αντιμετωπίσετε με έναν και μόνο γνώμονα: σε πόσο καιρό θα αποσβεστεί; Πότε θα πάρω πίσω τα χρήματά μου προκειμένου να αρχίσω να καταγράφω κέρδος;
Η απόδοση
Οι ειδικοί, χρησιμοποιούν κανόνες της φυσικής και της οικονομίας για να μετρήσουν την απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού. Έχουμε και λέμε:
  • Ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, χρειάζεται τουλάχιστον 10 κιλοβάττ (kw) για να θερμανθεί υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύγχρονο και ότι έχει καλή μόνωση.
  • Η θερμαντική απόδοση του ξύλου, υπολογίζεται στα 4 κιλοβάττ. (kw)
  • Κανένα τζάκι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση του ξύλου καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες. Στα ενεργειακά τζάκια, η απόδοση κυμαίνεται από 70-80% (όσο μεγαλύτερη η απόδοση, τόσο ακριβότερη η εστία) ενώ στα ανοικτού τύπου πέφτει δραματικά στο 10-15%.
  • Για να εξασφαλίσουμε τα 10 κιλοβάττ με ένα παραδοσιακό τζάκι, θα πρέπει να καίμε περίπου 20 κιλά ξύλου την ώρα. Με το ενεργειακό τζάκι, θα χρειαζόμαστε περίπου 4 κιλά την ώρα.
1ο συμπέρασμα: Στην πρωτεύουσα ένα κιλό ξύλου έχει φτάσει να κοστίζει περίπου 0,18 έως 0,2 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μετατροπή του τζακιού από ανοικτού τύπου σε ενεργειακό, θα μας μειώσει το κόστος από 4 ευρώ την ώρα σε 0,8 ευρώ την ώρα. Δηλαδή, για κάθε ώρα λειτουργίας του τζακιού, θα κερδίζουμε 3,2 ευρώ. Επομένως, η επένδυση θα αποσβεστεί ύστερα από περίπου 600 ώρες λειτουργίας αν υποτεθεί ότι η μετατροπή θα μας κοστίσει 2000 ευρώ.
Τι ξεχάσαμε;
Ο συλλογισμός που αναπτύχθηκε μέχρι τώρα εμπεριέχει ένα σφάλμα:
Οι υπολογισμοί που έγιναν, στηρίχτηκαν στο ότι θα καλύπτετε τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού μόνο με το τζάκι. Αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη. Με ένα τζάκι ανοικτού τύπου μπορείτε να θερμάνετε μόνο τον χώρο όπου βρίσκεται η εστία. Πράγματι θα γλιτώσετε χρήματα από την εξοικονόμηση ξύλων. Όμως οι ποσότητες δεν μπορεί στην πράξη να είναι αυτές που αναφέρονται θεωρητικά. Εσείς γνωρίζετε πόσα ξύλα καταναλώνετε κάθε χρόνο. Έναν τόνο; Δύο; Τρεις; Αν υποτεθεί ότι ο τόνος κοστίζει περίπου 200 ευρώ (το μέγιστο) και το ενεργειακό τζάκι μπορεί να ρίξει την κατανάλωση κατά 80%, τότε θα εξοικονομείτε έως και 160 ευρώ ανά τόνο. Αυτό το ποσό όμως αν «δουλεύετε» λίγο το τζάκι, είναι μικρό για να σας εξασφαλίσει γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Άρα;
Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι ένα απλό τζάκι. Μέσω των αεραγωγών που διαθέτει, μπορεί να χρησιμεύσει ως κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Υπάρχουν και λύσεις τζακιών με ενσωματωμένο λέβητα. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό περνάει μέσα από το τζάκι, ζεσταίνεται από τη φωτιά και διοχετεύεται στα καλοριφέρ. Είτε με τη μία είτε με την άλλη περίπτωση, ο στόχος είναι κοινός: Να μειώσετε τη κατανάλωση του βασικού καυσίμου δηλαδή του πετρελαίου θέρμανσης.
Τι λένε οι ειδικοί; 
Για να ζεστάνετε ολόκληρο το σπίτι των 100 τετραγωνικών αποκλειστικά με ξύλο, θα χρειαστείτε περίπου έναν τόνο το μήνα (δηλαδή περίπου 200 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα βγάζετε τον χειμώνα με περίπου 1000 ευρώ. Πόσα θα πληρώνατε σε πετρέλαιο; Τουλάχιστον 1500 ευρώ. Αυτή η διαφορά των 500 ευρώ μπορεί να είναι το όφελος από την θέρμανση με το ενεργειακό τζάκι. Που σημαίνει ότι η απόσβεση της επένδυσής σας μπορεί να γίνει σε 5-6 χρόνια ανάλογα με το πόσα θα ξοδέψετε για την εγκατάσταση.
Και θυμηθείτε…
Το να διοχετεύσετε αέρα με αεραγωγούς από το ενεργειακό τζάκι στα υπόλοιπα δωμάτια, προϋποθέτει τρυπήματα και μερεμέτια. Και αυτά κοστίζουν.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου