Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο στρατός μας φέρνει πιο κοντά στη σύνταξη!

Μαζικά εισρέουν σε ασφαλιστικά ταμεία και δικηγορικά γραφεία όσοι ασφαλισμένοι θέλουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ένα από τα «όπλα» που έχουν στην κατοχή τους, είναι η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη και σε αυτή τη διαδικασία όμως, υπάρχουν διλήμματα. Και πώς να μην υπάρχουν όταν η διαδικασία της αναγνώρισης, μπορεί να κοστίζει τουλάχιστον 4000 ευρώ. Ποιο είναι το
μεγαλύτερο δίλημμα; «Να σπεύσουμε για αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας έως το τέλος του έτους ή μπορούμε να το αναβάλουμε για αργότερα;»
Υπάρχουν επιχειρήματα και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση:
  1. Όσοι υποστηρίζουν ότι η εξαγορά πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα», έχουν το εξής επιχείρημα: Από την 1η Ιανουαρίου 2013, δεν θα υπάρχει πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Το μέτρο αφορά κυρίως τους υψηλόμισθους με αποδοχές άνω των 2400 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, αρκετοί δικηγόροι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση του πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και το κόστος της αναγνώρισης των πλασματικών ετών. Είπαμε, πιθανό, όχι βέβαιο. Επειδή όμως απάντηση μπορεί να μην δοθεί εγκαίρως από το υπουργείο Εργασίας, ο καθένας αναλαμβάνει τα… ρίσκα του.
  2. Το επιχείρημα υπέρ της χρονικής μετάθεσης της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου, συνδέεται με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Το κόστος εξαγοράς του στρατού, είναι συνδεδεμένο με τον τελευταίο μισθό. Και όσο πέφτει ο μισθός, τόσο πέφτει και το κόστος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας.
Προφανώς το δίλημμα δεν υπάρχει για κάποιον ο οποίος θέλει να αποχωρήσει εδώ και τώρα από την αγορά εργασίας. Υπάρχει όμως για κάποιον ο οποίος μεριμνά για το μέλλον. Αυτός, εκτός από διλήμματα, θα θέλει βεβαίως να μάθει και το κόστος.
Πόσο κοστίζει
Για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, το υπουργείο Εργασίας έχει θεσπίσει κατώτατο πλαφόν. Αυτό υπολογίζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
25 Χ 33,04 Χ 20% Χ12 μήνες = 1.982,40 ευρώ
Για όσους θέλουν και τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στο πως προκύπτει αυτός ο τύπος, είναι το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 20%. Έτσι προκύπτει το ελάχιστον ετήσιο πλαφόν που είναι 1982 ευρώ για έναν χρόνο αναγνώρισης ή 165,2 ευρώ ανά μήνα.
Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πληρώνουν το ελάχιστο. Κανονικά, το κόστος εξαγοράς αντιστοιχεί στο 20% του τελευταίου μισθού ενώ επί του αποτελέσματος γίνεται και μια έκπτωση η οποία είναι είτε 30% είτε 50%. Το ποια θα είναι αυτή η έκπτωση εξαρτάται από το πότε θεμελιώνει κάποιος το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα (δηλαδή από το πότε αποκτά το δικαίωμα να φύγει σε σύνταξη).
  • Για όσους συνταξιοδοτούνται με τους όρους που ισχύουν ή θα ισχύουν έως το τέλος του 2014, η έκπτωση θα είναι 30%.
  • Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τους όρους που θα ισχύουν μετά την 1/1/2015, η έκπτωση θα είναι 50%.
Ένα παράδειγμα
Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έτος 2011, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100,00 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, θα ανέλθει σε  1.100,00 X 20% X 12 μήνες= 2.640,00 ευρώ,  και μετά τη μείωσή του κατά  30% σε 1.848,00 ευρώ. Επειδή ,όμως , το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού ( 20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει το 2011, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό (ήτοι, 25 Χ 33,04 Χ 20% Χ12 μήνες = 1.982,40 ευρώ). Ο πίνακας που ακολουθεί, υπολογίζει το κόστος έτσι ώστε να μπορείτε να προσεγγίσετε αυτό που θα πληρώσετε ανάλογα με το μισθό σας.
Κι ένας υπολογισμός
Να ξέρετε ότι αν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, προβλέπεται πρόσθετη έκπτωση 15% ενώ μπορούν να γίνουν και δόσεις. Ο αριθμός τους θα είναι ίδιος με τον αριθμό των μηνών της στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωριστούν.

 imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου