Γράφει ο Νικόλας Γεωργιακώδης
Δύσκολοι καιροί για αλληλεγγύη. Μπορεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη να έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, όμως την ίδια στιγμή οι μισθοί μειώνονται, οι φόροι αυξάνονται, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ «τσούζουν». Κάπως έτσι λοιπόν, οι εποχές που δίναμε με
σχετική άνεση τον οβολό μας στις κατά τόπους οργανώσεις αλληλεγγύης έχουν περάσει (ελπίζουμε όχι ανεπιστρεπτί), όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν πραγματικά θέλουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, οι εναλλακτικές που έχουμε είναι δεκάδες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αναγκών: από εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέχρι διάθεση ρούχων και φαρμάκων σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Αν λοιπόν αισθάνεσθε "Καλός Σαμαρείτης" πρώτον υπάρχει το ομώνυμο ίδρυμα στην περιοχή της Μαδύτου. Αν δεν καλύπτει τη διάθεσή σας για προσφορά, δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
Κάντε το καλό
Τι πιο απλό; Με το να γίνετε εθελοντής σε κάποια ΜΚΟ και βοηθάτε τον συνάνθρωπο (ή συνεισφέρετε με το έργο σας σε οργανώσεις που το κάνουν) και δίνετε ουσία στον μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτο ελεύθερό σας χρόνο.
*Action Aid: «Μαζί σας γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, μειώνουμε τα λειτουργικά μας κόστη, κάνουμε τις φωνές μας δυνατότερες», λέει η Action Aid, η οργάνωση που έχει βάλει στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας, υποδεχόμενη στην ιστοσελίδα της τους υποψήφιους εθελοντές της. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, ζητούνται άτομα για εθελοντική εργασία στα γραφεία της – δείτε τα τηλέφωνα και τις ώρες επικοινωνίας εδώ. Παράλληλα, μπορείτε να γίνετε ανάδοχος σε ένα παιδί, και να βοηθήσετε την κοινότητα στην οποία ζει να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της, το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την σχετική φόρμα στο site της Action Aid, και να καταβάλλετε το ποσό των 22 ευρώ τον μήνα, ή 264 ευρώ τον χρόνο.
*Γιατροί χωρίς σύνορα: Ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό αναζητά σταθερά η γνωστή ΜΚΟ για τα προγράμματά της, για να προσφέρουν επαγγελματικές δεξιότητες, πρακτική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον προς τις κοινωνίες στις οποίες η οργάνωση παρέχει βοήθεια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής ειδικότητες: Μαία, ειδικός ψυχικής υγείας, αναισθησιολόγος, τεχνικός ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτής, τεχνικός, οικονομικός συντονιστής, συντονιστής ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αφορούν αποστολές από τον Εύρο μέχρι την Μέση Ανατολή. Μάθετε περισσότερα εδώ και ποια έξοδα και ασφάλειες σας καλύπτει η οργάνωση εδώ.
*Μπορούμε: Πρόκειται για το εθελοντικό δίκτυο που συγκεντρώνει προσφορές περισσευούμενων τροφίμων και τα διαθέτει σε συσσίτια, μέσα από έναν «χάρτη αλληλεγγύης». Αυτή την περίοδο, η ομάδα του δικτύου αναζητά εθελοντές φωτογράφους και κειμενογράφους, ενώ φυσικά, σημειώνει, αν θέλετε να γίνετε εθελοντές αλλά δεν ξέρετε πώς ακριβώς θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο και το email που θα βρείτε εδώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το «Μπορούμε» συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα, και οι εθελοντές του έχουν εργαστεί προσφέροντας επί παραδείγματι μαθήματα σε ορφανοτροφείο, παίζοντας μουσική σε γηροκομείο, κάνοντας γυμναστικές ή μαγειρικές δραστηριότητες με παιδιά ιδρυμάτων κ.α.
*Κέντρο βρεφών Μητέρα: Το Κέντρο Βρεφών Μητέρα ποντάρει πολλά στο εθελοντικό του πρόγραμμα και καλεί τους ενδιαφερόμενους που δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι προς τα παιδιά, να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, ώστε να κανονίσουν ενημερωτική συνάντηση με κοινωνική λειτουργό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα μπορούσατε να συνοδεύετε παιδιά για βόλτα ή να τα προσέχετε για λίγες ώρες την ημέρα.Μάθετε περισσότερα εδώ.
*Προγράμματα Εθελοντικής Δράσης για την Πολιτική προστασία στους Δήμους: Μην ξεχνάτε τους δικούς μας "Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών που «τρέχει» στην χώρα μας εδώ και περίπου δέκα χρόνια και έχει εκπαιδεύσει περί τους 8.500 εθελοντές. Στην ουσία, το πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς όπως Δήμους, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.α. και στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων πάνω στην διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, διασώσεις, πρώτες βοήθειες). Αυτή την περίοδο ξεκινά ένας ακόμη κύκλος προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης – μάθετε περισσότερα εδώ. Οι ντόποιοι εθελοντές είναι πολύ δραστήριοι.
*Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών, και προσφέρει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα μαθήματα γίνονται τα σαββατοκύριακο στον Κολωνό, ενώ οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και όποιος/α νιώθει πως μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια. Εδώ έρχεται ο δικός σας ρόλος: Αν θεωρείτε πως μπορείτε να διδάξετε την ελληνική γλώσσα ή να βοηθήσετε το Κυριακάτικο Σχολείο με γραμματειακή ή νομική υποστήριξη, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους στους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα βρείτε εδώ.
*Ερυθρός Σταυρός: Περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας μετρά μέχρι σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, και όλα όσα πέτυχε τα χρωστά σε σημαντικό βαθμό και στο έργο των εθελοντών του. Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε στα τμήματα της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Νοσηλευτικής, ως «Σαμαρείτες»-διασώστες, και στις δράσεις των Αναζητήσεων. Μάθετε περισσότερα για κάθε τομέα εδώ.
Τα... χάρισες τα φάρμακά σου;
Ακόμα και ένα συνηθισμένο φάρμακο το οποίο δεν λαμβάνουμε πλέον, μπορεί να κάνει την διαφορά. Επομένως μια… εκκαθάριση στο φαρμακείο του σπιτιού μπορεί να ωφελήσει πολλούς συνανθρώπους. Η ΜΚΟ Praksis είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έχει να διαθέσει αντιβιοτικά, παυσίπονα – αντιπυρετικά, γαστροπροστατευτικά, αναπνευστικά, και καρδιολογικά φάρμακα. Πάσης φύσεως φάρμακα δέχεται επίσης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στους δήμους (εμείς εδώ ΔΕΝ έχουμε...) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (Ζεφύρου 2, Βούλα, τηλ. 2132020118), Ιλίου (Δημοτικά Ιατρεία Αγ. Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, τηλ. 2102624090) και Ν. Ηρακλείου (Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ-Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2717451). Πληροφορίες στο τηλ. 210 3847374. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί και στην Αθήνα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.
Φάρμακα χρειάζονται και τα κατά τόπους Κοινωνικά Φαρμακεία της Ελλάδας. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηνών βρίσκεται στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς και είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00.
Τα ρούχα (δεν) είναι περιττά
Αν θεωρείτε πως ήρθε η ώρα να αδειάσετε την ντουλάπα σας από ρούχα που δεν φοράτε ποτέ τότε η ιδανική επιλογή είναι να τα χαρίσετε σε κάποιον ή κάποιους που σίγουρα τα έχουν περισσότερο ανάγκη από εσάς. Αφού επισημάνουμε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάτε την Παναγίτσα και το πολύ σημαντικό κοινωνικό της έργο, όπως επίσης και κάθε άλλη τοπική προσπάθεια, , καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να χαρίσετε ρούχα και στους εξής:
* Στην διεθνή οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας με την ονομασία Κάριτας στην πλατεία Βάθη (Καποδιστρίου 52, τηλ: 210 52 47 879).
* Στον πρώτο όροφο στο Στέκι Μεταναστών, πενήντα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων (Τσαμαδού 50, τηλ: 2103813928).
* Στους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται και παιδικά ρούχα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση. Ο χώρος που δέχεται τα ρούχα είναι στην Σαπφούς 12, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Τηλ: 2103213150.
* Στο Χαμόγελο του Παιδιού για παιδικά ρούχα, τα οποία μπορείτε να πάτε σε κάποιο από τα σπίτια φιλοξενίας σε όλη την Αττική. Δείτε τις διευθύνσεις τους εδώ.
* Επίσης για παιδικά ρούχα, στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (μη κυβερνητική οργάνωση), η οποία αποφάσισε να αφιερώσει τη δουλειά της στα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά (παιδιά του δρόμου), παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης (Αρίστωνος 6-8, Κολωνός, τηλ: 2105239402).
* Στην ομάδα Peto, πρώην ναρκομανών, η οποία δέχεται οτιδήποτε δεν λειτουργεί ή δεν χρειάζεστε, μεταξύ των οποίων και ρούχα. Λειτουργεί παράρτημα στην Καλλιθέα (Σοφοκλέους 256 και στο Κορωπί (21 χιλιόμετρο Αθηνών – Λαυρίου), τα οποίο δέχεται καθημερινά τις προσφορές σας. Τηλ: 210 66 25 096.
* Στην Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας Φροντίδα, η οποία ιδρύθηκε το 2004 για να αντιμετωπίσει οικογενειακά προβλήματα όπως ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση γυναικών και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (Μεσσηνία 3, Αμπελόκηποι. Τηλ: 8103496).
* Στο Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίων, το οποιο δέχεται καθημερινά προσφορές ρούχων, παπλωμάτων κτλ. 08.00 – 15.00, Πειραιώς 35.Τηλ. 2105239.465 και 2105246516.
* Στο Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας - γνωστό ως «Το Περιβολάκι», το οποίο δέχεται τα παλιά σας ρούχα, παιδικά, γυναικεία ή ανδρικά. Τα έσοδα από την πώληση των ρούχων που προσφέρετε πηγαίνουν σε προγράμματα που στηρίζουν παιδιά με ψυχικά τραύματα. Αν έχετε λίγα ρούχα, περάστε να τα αφήσετε στην οδό Ύδρας 25 στο Χαλάνδρι (210 6831705), ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες ρούχων επικοινωνήστε μαζί τους για να σας στείλουν σχολικό.
* Στο Ξεμπλογκάρισμα, μια οργάνωση που ξεκίνησε από bloggers και συγκεντρώνει γυναικεία και παιδικά ρούχα για τους κρατούμενους των φυλακών της Θήβας. Όσοι θέλετε να προσφέρετε ρούχα μπορείτε να στείλετε mail στο xeblogarisma@gmail.com .
* Στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), το οποίο αυτή την περίοδο ζητά μεταξύ άλλων παιδικά παπούτσια και ρούχα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπηρεσία Αναρρωτηρίου ( 213-2059800, κα. Γουρνάκη Ιωάννα).
Δέκα λεπτά αρκούν
Η αιμοδοσία είναι κάτι παραπάνω από μια εθελοντική πράξη. Με μόλις δέκα λεπτά χρόνου από την ζωή σας και τετρακόσια κ.ε. αίμα, δίνετε ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού σας, βοηθώντας τον σημερινό ή αυριανό πάσχοντα. Το αίμα σας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ιατρικών κέντρων της χώρας, όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ανάγκες μετάγγισης. Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους.
Αφενός υπάρχει περισσότερο αίμα για περιόδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό. Δείτε στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών τα κέντρα αιμοδοσίας, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να αφιερώσετε δέκα λεπτά από την καθημερινότητά σας και να βοηθήσετε με τον τρόπο σας σε αυτόν τον σκοπό.
Δύσκολοι καιροί για αλληλεγγύη. Μπορεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη να έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, όμως την ίδια στιγμή οι μισθοί μειώνονται, οι φόροι αυξάνονται, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ «τσούζουν». Κάπως έτσι λοιπόν, οι εποχές που δίναμε με
σχετική άνεση τον οβολό μας στις κατά τόπους οργανώσεις αλληλεγγύης έχουν περάσει (ελπίζουμε όχι ανεπιστρεπτί), όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν πραγματικά θέλουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, οι εναλλακτικές που έχουμε είναι δεκάδες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αναγκών: από εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέχρι διάθεση ρούχων και φαρμάκων σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Αν λοιπόν αισθάνεσθε "Καλός Σαμαρείτης" πρώτον υπάρχει το ομώνυμο ίδρυμα στην περιοχή της Μαδύτου. Αν δεν καλύπτει τη διάθεσή σας για προσφορά, δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
Κάντε το καλό
Τι πιο απλό; Με το να γίνετε εθελοντής σε κάποια ΜΚΟ και βοηθάτε τον συνάνθρωπο (ή συνεισφέρετε με το έργο σας σε οργανώσεις που το κάνουν) και δίνετε ουσία στον μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτο ελεύθερό σας χρόνο.
*Action Aid: «Μαζί σας γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, μειώνουμε τα λειτουργικά μας κόστη, κάνουμε τις φωνές μας δυνατότερες», λέει η Action Aid, η οργάνωση που έχει βάλει στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας, υποδεχόμενη στην ιστοσελίδα της τους υποψήφιους εθελοντές της. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, ζητούνται άτομα για εθελοντική εργασία στα γραφεία της – δείτε τα τηλέφωνα και τις ώρες επικοινωνίας εδώ. Παράλληλα, μπορείτε να γίνετε ανάδοχος σε ένα παιδί, και να βοηθήσετε την κοινότητα στην οποία ζει να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της, το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την σχετική φόρμα στο site της Action Aid, και να καταβάλλετε το ποσό των 22 ευρώ τον μήνα, ή 264 ευρώ τον χρόνο.
*Γιατροί χωρίς σύνορα: Ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό αναζητά σταθερά η γνωστή ΜΚΟ για τα προγράμματά της, για να προσφέρουν επαγγελματικές δεξιότητες, πρακτική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον προς τις κοινωνίες στις οποίες η οργάνωση παρέχει βοήθεια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής ειδικότητες: Μαία, ειδικός ψυχικής υγείας, αναισθησιολόγος, τεχνικός ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτής, τεχνικός, οικονομικός συντονιστής, συντονιστής ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αφορούν αποστολές από τον Εύρο μέχρι την Μέση Ανατολή. Μάθετε περισσότερα εδώ και ποια έξοδα και ασφάλειες σας καλύπτει η οργάνωση εδώ.
*Μπορούμε: Πρόκειται για το εθελοντικό δίκτυο που συγκεντρώνει προσφορές περισσευούμενων τροφίμων και τα διαθέτει σε συσσίτια, μέσα από έναν «χάρτη αλληλεγγύης». Αυτή την περίοδο, η ομάδα του δικτύου αναζητά εθελοντές φωτογράφους και κειμενογράφους, ενώ φυσικά, σημειώνει, αν θέλετε να γίνετε εθελοντές αλλά δεν ξέρετε πώς ακριβώς θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο και το email που θα βρείτε εδώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το «Μπορούμε» συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα, και οι εθελοντές του έχουν εργαστεί προσφέροντας επί παραδείγματι μαθήματα σε ορφανοτροφείο, παίζοντας μουσική σε γηροκομείο, κάνοντας γυμναστικές ή μαγειρικές δραστηριότητες με παιδιά ιδρυμάτων κ.α.
*Κέντρο βρεφών Μητέρα: Το Κέντρο Βρεφών Μητέρα ποντάρει πολλά στο εθελοντικό του πρόγραμμα και καλεί τους ενδιαφερόμενους που δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι προς τα παιδιά, να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, ώστε να κανονίσουν ενημερωτική συνάντηση με κοινωνική λειτουργό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα μπορούσατε να συνοδεύετε παιδιά για βόλτα ή να τα προσέχετε για λίγες ώρες την ημέρα.Μάθετε περισσότερα εδώ.
*Προγράμματα Εθελοντικής Δράσης για την Πολιτική προστασία στους Δήμους: Μην ξεχνάτε τους δικούς μας "Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών που «τρέχει» στην χώρα μας εδώ και περίπου δέκα χρόνια και έχει εκπαιδεύσει περί τους 8.500 εθελοντές. Στην ουσία, το πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς όπως Δήμους, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.α. και στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων πάνω στην διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, διασώσεις, πρώτες βοήθειες). Αυτή την περίοδο ξεκινά ένας ακόμη κύκλος προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης – μάθετε περισσότερα εδώ. Οι ντόποιοι εθελοντές είναι πολύ δραστήριοι.
*Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών, και προσφέρει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα μαθήματα γίνονται τα σαββατοκύριακο στον Κολωνό, ενώ οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και όποιος/α νιώθει πως μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια. Εδώ έρχεται ο δικός σας ρόλος: Αν θεωρείτε πως μπορείτε να διδάξετε την ελληνική γλώσσα ή να βοηθήσετε το Κυριακάτικο Σχολείο με γραμματειακή ή νομική υποστήριξη, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους στους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα βρείτε εδώ.
*Ερυθρός Σταυρός: Περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας μετρά μέχρι σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, και όλα όσα πέτυχε τα χρωστά σε σημαντικό βαθμό και στο έργο των εθελοντών του. Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε στα τμήματα της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Νοσηλευτικής, ως «Σαμαρείτες»-διασώστες, και στις δράσεις των Αναζητήσεων. Μάθετε περισσότερα για κάθε τομέα εδώ.
Τα... χάρισες τα φάρμακά σου;
Ακόμα και ένα συνηθισμένο φάρμακο το οποίο δεν λαμβάνουμε πλέον, μπορεί να κάνει την διαφορά. Επομένως μια… εκκαθάριση στο φαρμακείο του σπιτιού μπορεί να ωφελήσει πολλούς συνανθρώπους. Η ΜΚΟ Praksis είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έχει να διαθέσει αντιβιοτικά, παυσίπονα – αντιπυρετικά, γαστροπροστατευτικά, αναπνευστικά, και καρδιολογικά φάρμακα. Πάσης φύσεως φάρμακα δέχεται επίσης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στους δήμους (εμείς εδώ ΔΕΝ έχουμε...) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (Ζεφύρου 2, Βούλα, τηλ. 2132020118), Ιλίου (Δημοτικά Ιατρεία Αγ. Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, τηλ. 2102624090) και Ν. Ηρακλείου (Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ-Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2717451). Πληροφορίες στο τηλ. 210 3847374. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί και στην Αθήνα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.
Φάρμακα χρειάζονται και τα κατά τόπους Κοινωνικά Φαρμακεία της Ελλάδας. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηνών βρίσκεται στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς και είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00.
Τα ρούχα (δεν) είναι περιττά
Αν θεωρείτε πως ήρθε η ώρα να αδειάσετε την ντουλάπα σας από ρούχα που δεν φοράτε ποτέ τότε η ιδανική επιλογή είναι να τα χαρίσετε σε κάποιον ή κάποιους που σίγουρα τα έχουν περισσότερο ανάγκη από εσάς. Αφού επισημάνουμε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάτε την Παναγίτσα και το πολύ σημαντικό κοινωνικό της έργο, όπως επίσης και κάθε άλλη τοπική προσπάθεια, , καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να χαρίσετε ρούχα και στους εξής:
* Στην διεθνή οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας με την ονομασία Κάριτας στην πλατεία Βάθη (Καποδιστρίου 52, τηλ: 210 52 47 879).
* Στον πρώτο όροφο στο Στέκι Μεταναστών, πενήντα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων (Τσαμαδού 50, τηλ: 2103813928).
* Στους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται και παιδικά ρούχα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση. Ο χώρος που δέχεται τα ρούχα είναι στην Σαπφούς 12, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Τηλ: 2103213150.
* Στο Χαμόγελο του Παιδιού για παιδικά ρούχα, τα οποία μπορείτε να πάτε σε κάποιο από τα σπίτια φιλοξενίας σε όλη την Αττική. Δείτε τις διευθύνσεις τους εδώ.
* Επίσης για παιδικά ρούχα, στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (μη κυβερνητική οργάνωση), η οποία αποφάσισε να αφιερώσει τη δουλειά της στα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά (παιδιά του δρόμου), παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης (Αρίστωνος 6-8, Κολωνός, τηλ: 2105239402).
* Στην ομάδα Peto, πρώην ναρκομανών, η οποία δέχεται οτιδήποτε δεν λειτουργεί ή δεν χρειάζεστε, μεταξύ των οποίων και ρούχα. Λειτουργεί παράρτημα στην Καλλιθέα (Σοφοκλέους 256 και στο Κορωπί (21 χιλιόμετρο Αθηνών – Λαυρίου), τα οποίο δέχεται καθημερινά τις προσφορές σας. Τηλ: 210 66 25 096.
* Στην Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας Φροντίδα, η οποία ιδρύθηκε το 2004 για να αντιμετωπίσει οικογενειακά προβλήματα όπως ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση γυναικών και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (Μεσσηνία 3, Αμπελόκηποι. Τηλ: 8103496).
* Στο Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίων, το οποιο δέχεται καθημερινά προσφορές ρούχων, παπλωμάτων κτλ. 08.00 – 15.00, Πειραιώς 35.Τηλ. 2105239.465 και 2105246516.
* Στο Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας - γνωστό ως «Το Περιβολάκι», το οποίο δέχεται τα παλιά σας ρούχα, παιδικά, γυναικεία ή ανδρικά. Τα έσοδα από την πώληση των ρούχων που προσφέρετε πηγαίνουν σε προγράμματα που στηρίζουν παιδιά με ψυχικά τραύματα. Αν έχετε λίγα ρούχα, περάστε να τα αφήσετε στην οδό Ύδρας 25 στο Χαλάνδρι (210 6831705), ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες ρούχων επικοινωνήστε μαζί τους για να σας στείλουν σχολικό.
* Στο Ξεμπλογκάρισμα, μια οργάνωση που ξεκίνησε από bloggers και συγκεντρώνει γυναικεία και παιδικά ρούχα για τους κρατούμενους των φυλακών της Θήβας. Όσοι θέλετε να προσφέρετε ρούχα μπορείτε να στείλετε mail στο xeblogarisma@gmail.com .
* Στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), το οποίο αυτή την περίοδο ζητά μεταξύ άλλων παιδικά παπούτσια και ρούχα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπηρεσία Αναρρωτηρίου ( 213-2059800, κα. Γουρνάκη Ιωάννα).
Δέκα λεπτά αρκούν
Η αιμοδοσία είναι κάτι παραπάνω από μια εθελοντική πράξη. Με μόλις δέκα λεπτά χρόνου από την ζωή σας και τετρακόσια κ.ε. αίμα, δίνετε ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού σας, βοηθώντας τον σημερινό ή αυριανό πάσχοντα. Το αίμα σας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ιατρικών κέντρων της χώρας, όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ανάγκες μετάγγισης. Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους.
Αφενός υπάρχει περισσότερο αίμα για περιόδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό. Δείτε στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών τα κέντρα αιμοδοσίας, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να αφιερώσετε δέκα λεπτά από την καθημερινότητά σας και να βοηθήσετε με τον τρόπο σας σε αυτόν τον σκοπό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου