Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ρήγμα στο συνδυασμό της πλειοψηφίας (στην Αθήνα...)

Αποχωρεί από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας "Δικαίωμα στην Πόλη" του δημάρχου Γ. Καμίνη, η παράταξη "Οικολογική Αθήνα". Σε επιστολή της εξηγεί τους λόγους: 
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ σε συνεδρίαση της την 17/1/2013  αποφάσισε την αποχώρησή της από το δημοτικό σχήμα «Δικαίωμα στην Πόλη» με επικεφαλής τον Γ. Καμίνη. Η απόφαση αυτή βασίζεται ακριβώς στο ίδιο
σκεπτικό με το οποίο η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ αποφάσισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 να συμμετάσχει στο δημοτικό σχήμα «Δικαίωμα στην Πόλη».
Ο στόχος μας ήταν , είναι  και θα παραμείνει ο Δήμος να έχει βασικό ρόλο στην προώθηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα στηρίζει την ευημερία κυρίως στην αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών,  την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής για όλους.
Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η ευκαιρία για μια πλειοψηφική δημοτική προσπάθεια που θα στηρίζεται πρώτα σε αυτόνομες συλλογικότητες ενεργών πολιτών και δευτερευόντως μόνο στα κόμματα ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.
Οι σκέψεις μας αυτές συνόδευαν οι παρακάτω  «πράσινες προτεραιότητες», μαζί με ορισμένες  «κόκκινες γραμμές»:
  • Σαφείς δεσμεύσεις και στόχους για την προστασία, αναβάθμιση και επέκταση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων. Αποκλεισμός κάθε διάθεσής τους για άλλη χρήση, περιλαμβανομένων των υπόγειων γκαράζ.
  • Πόλη φιλικότερη στη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, με αμφισβήτηση της ασφυκτικής κυριαρχίας του ΙΧ.
  • Βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών με απόλυτο αποκλεισμό της καύσης και στόχο μια πόλη με μηδενικά απόβλητα.
  • Ανοικτή και πολυπολιτισμική πόλη, με εγγυήσεις για σεβασμό στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους πρασίνου και πολιτισμού που έχουν δημιουργηθεί από κινήματα πολιτών.
  • Έμφαση στη δημοκρατία και τη διαφάνεια στο Δήμο, με ψηφοδέλτιο που δε θα έχει θέση για ανθρώπους που έχουν υπερψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο αδιαφανείς ή αντιοικολογικές επιλογές της διοίκησης Κακλαμάνη ή των προκατόχων της.
Ούτε οι πράσινες προτεραιότητες προωθήθηκαν αλλά ούτε και οι κόκκινες γραμμές τηρήθηκαν. Την  ανοιχτή φυσιογνωμία του δημοτικού σχήματος δεν  την διαπιστώσαμε. Αντίθετα η Διοίκηση του Δήμου έκανε αυτό που απεύχονταν όσοι έλπιζαν στο εγχείρημα αυτής της ευρείας συμμαχίας.
Σύρθηκε πίσω από τις επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής υιοθετώντας και τις συντηρητικές αντιδραστικές πολιτικές της.
Χαρακτηριστικό αυτής της κρατούσας λογικής στο Δήμο είναι ότι πλέον με ευθύνη και του Δήμου οι συλλογικότητες των ενεργών πολιτών και  οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι είναι πλέον υπο διωγμόν.
Ο,τιδήποτε λειτουργεί με βάση μια διαφορετική κοινωνία στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου της εμπορευματοποίησης και της κατανάλωσης των πάντων, όχι μόνο δεν τυγχάνει τον σεβασμό και την προστασία του Δήμου αλλά πνίγεται, φιμώνεται, καταστέλλεται με τις ευλογίες του δήμου.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ αποχωρεί από το δημοτικό σχήμα και  καταθέτει τις διαφωνίες της σε σχέση με τον τρόπο που η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη διαχειρίστηκε τα του Δήμου επι δυο χρονια.Παράλληλα απο σημερα θα αναλάβει αυτόνομη δράση με  τις προτάσεις της για όλα αυτά που δεσμεύτηκε προεκλογικά  είτε ως πράσινες προτεραιότητες είτε ως απαράβατες κόκκινες γραμμές.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 και συμμετείχε αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς στο Δήμο Αθηναίων, με στήριξη κυρίως από τους Οικολόγους Πράσινους.

1 σχόλιο: