Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Συμφέρει να αναγνωρίσετε πλασματικά έτη;

Ναι και πάλι ναι είναι η απάντηση. Το ότι αλλάζει χρόνος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια και να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση των ορίων ηλικίας. Μην ξεχνάμε, από την 1/1/2013, φορτώνονται από
δύο έως και 12 χρόνια στην…καμπούρα μας προκειμένου να πάρουμε σύνταξη.
Πόσα χρόνια να αναγνωρίσω;
Υπάρχει το «θέλω», υπάρχει και το «μπορώ». Καλό είναι να γνωρίζουμε τον εξής κανόνα. Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν συνεχείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανά έτος. Άλλα ίσχυαν το 2010, άλλα το 2011, άλλα το 2012 και άλλα θα ισχύουν από το 2013. Το ζητούμενο για τον ασφαλισμένο είναι να καλύψει τις προϋποθέσεις που ίσχυαν σε μια από αυτές τις χρονιές. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα πλασματικά. Όσο πιο πίσω όμως πηγαίνουμε  στον χρόνο, τόσο λιγότερα είναι τα πλασματικά που μπορούμε να επικαλεστούμε. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με του όρους του 2011; Μπορούμε να επικαλεστούμε τέσσερα πλασματικά έτη. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε με τις προϋποθέσεις του 2012; Τα πλασματικά ανεβαίνουν στα πέντε. ΔΕΝ θέλουμε να κατοχυρώσουμε με τις προϋποθέσεις του 2013. Παρά το γεγονός ότι τα πλασματικά ανεβαίνουν στα έξι, τα όρια ηλικίας από το νέο έτος είναι ούτως ή άλλως απογοητευτικά.
Πως θα πληρώσουμε
Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις είτε και με παρακράτηση από τη σύνταξη σε χρονικό σημείο πάλι ανεξάρτητο με την ημερομηνία θεμελίωσης.
Και ποια πλασματικά μπορώ  να αξιοποιήσω;
Το…μενού, περιλαμβάνει επτά διαφορετικές κατηγορίες
1. Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Είναι δωρεάν και συνυπολογίζεται με προσκόμιση βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης.
2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας
Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί έχει αυξηθεί στις 300 ημέρες. Είναι και αυτός δωρεάν και χρησιμοποιείται με προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ τη στιγμή της αίτησης για σύνταξη.
3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας
4. Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας
Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του 2011 και του 2012 προβλέπεται έκπτωση που φτάνει 30% επί του καταβαλλόμενου ποσού, το οποίο δεν μπορεί να είναι  μικρότερο από το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31-12-2011. Έτσι το ποσό για την εξαγορά ξεκινάει από τα 168 ευρώ μήνα (το imoney.gr έχει αναφερθεί αναλυτικά στη διαδικασία αναγνώρισης του στρατού, κάντε κλικ εδώ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες (http://bit.ly/VGFrFp).
5. Ο χρόνος σπουδών
Στην εξαγορά μπορούν να προβούν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και δύνανται να αναγνωρίσουν ένα μόνο πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος το οποίο και αποκτήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους. Για να προβεί κάποιος στην αναγνώριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη του πτυχίου και δεν επαρκεί απλά η φοίτηση. Η εξαγορά γίνεται με 168 ευρώ ανά μήνα.
6. Ο χρόνος κενών ασφάλισης
Κενά χρονικά διαστήματα ασφάλισης υπάρχουν μεταξύ δύο χρονικών σημείων ασφάλισης όπου έχει μεσολαβήσει χρόνος ως άνεργος για τον ασφαλισμένο χωρίς επιδότηση. Και αυτή η διαδικασία κοστίζει  168 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης.
7. Ο πλασματικός χρόνος των παιδιών
Το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου των παιδιών το έχει πλέον και ο πατέρας εκτός από τη μητέρα.  Ο χρόνος που εξαγοράζεται αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (1 έτος) για το πρώτο παιδί και σε 600 (2 έτη) για κάθε επόμενο και μέχρι το 3ο. Έτσι ο ανώτατος χρόνος που μπορεί κάποιος να εξαγοράσει από τα παιδιά φτάνε τα 5 έτη (1.500 ημέρες) εάν είναι τρίτεκνος. Το κόστος διαμορφώνεται στα 165 ευρώ ανά μήνα.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου