Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η Δύναμη Πολιτών για το "Παρατηρητήριο"

Από τη Δύναμη Πολιτών λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου: Όπως οι κλέφτες τη νύχτα, έτσι και η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση της
πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις- ΦΕΚ Α’ 228. Πρόκειται για το περίφημο «Παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που στο όνομα της εξυγίανσης των ΟΤΑ έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των ΟΤΑ και νομιμοποιηση για την περαιτέρω μείωση της χρηματοδήτησής τους (173 εκ. ευρώ το 2013). Το Παρατηρητήριο, το οποίο περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο αποτέλεσε «καρπό» της συνεργασίας κυβέρνησης και Φούχτελ ώστε να εναρμονιστούν πλήρως οι Δήμοι και οι περιφέρειες το μνημονιακό καθεστώς που επικρατεί πλέον στη χώρα.
Το παρατηρητήριο θα επιτηρεί σε μηνιαία βάση τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων, και αν υπάρξει απόκλιση από τον προϋπολογισμό για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε ο Δήμος θα μπαίνει αυτόματα σε «Πρόγραμμα εξυγίανσης», εκχωρώντας την αυτονομία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αφού στόχος της «εξυγίανσης» είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, με πετσοκομμένη όμως κρατική χρηματοδότηση, όλο το βάρος πέφτει στους δημότες και στους εργαζόμενους: αυξήσεις δημοτικών τελών μέχρι και 100%, ιδιωτικοποιήσεις, τροφεία, μεταθέσεις/απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Αυτές θα είναι οι συνέπειες των μνημονιακών δημοτικών προγραμμάτων, που θα πληρώσουν για μία ακόμή φορά τα συνήθη υποζύγια: η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ώστε να συνεχίσει να πληρώνεται το τοκογλυφικό χρέος και να πλουτίζουν οι τραπεζίτες.
Σε αυτήν τους την προσπάθεια βρίσκουν σύμμαχο τη διαφθορά που υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα ότι με τα μέτρα αυτά θα την περιορίσουν. Στην πραγματικότητα, η διαφθορά και το πελατειακό κράτος που οι ίδιοι έχτισαν και συνεχίζουν να υπηρετούν είναι το άλλοθι προκειμένου να λεηλατήσουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Στην πράξη η υποχρηματοδότηση, το Παρατηρητήριο και οι ιδιωτικοποιήσεις που θα έρθουν ως επακόλουθο θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο σφιχτό εναγκαλισμό των Δήμων με τα ιδιωτικά συμφέροντα, γιγαντώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφθορά.
Ως Δύναμη πολιτών στεκόμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα δεσμά επιτροπείας του Παρατηρητηρίου και προειδοποιούμε για τις συνέπειες που η λειτουργία του θα έχει στον ήδη επιβαρυμένο οικονομικά Δήμο μας. Δεσμευόμαστε ότι στα πλαίσια ενός ριζοσπαστικού και προοδευτικού αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και γενικότερων πολιτικών ανατροπών στη χώρα μας θα παλέψουμε για την ανατροπή του ώστε να υπάρξει βιώσιμο μέλλον για το Δήμο μας. Τέλος, καλούμε τη Δημοτική αρχή και τις παρατάξεις «Καλημέρα Όμορφη Πόλη» και  «Όραμα Πόλης» να δώσουν τέλος στη σιωπή τους (ή συνενοχή) και να πάρουν ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα για το μέλλον της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου