Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Τα νέα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Επιβολή προστίμου 200 ευρώ σε όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν αυτοκίνητο ή δίκυκλο χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης ή οδηγούν ενώ τους έχει αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης προβλέπει διάταξη που
τροποποιεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στην Βουλή.
Με την ίδια διάταξη εκτός του διοικητικού προστίμου προβλέπονται και ποινή φυλάκισης από 1 μήνα έως 1 έτος.
Σε περίπτωση που εντοπίζεται οδηγός φορτηγού ή λεωφορείου χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 μέρες.
Με την νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζονται τα έγγραφα που οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο.
Ειδικότερα ο οδηγός υποχρεούται, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει, να φέρει:
- τη νόμιμη άδεια οδήγησης,
-την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,
-το αποδεικτικό ασφάλισης,
-την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας
-κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου,
-το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.),
-το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν.1741/1987,
- το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων,
-τη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου,
-τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα,
-καθώς και οποιαδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση, ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος από τις ειδικές διατάξεις.
Για κάθε έγγραφο που ο οδηγός δεν έχει μαζί του προβλέπεται πρόστιμο ύψους 20 ευρώ. Σε ότι αφορά το κόστος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών ορίζεται ότι αυτό θα ανέρχεται στα 90 ευρώ.
Ωστόσο το συνολικό κόστος είναι αυξημένο λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών μαθημάτων. Παράλληλα προβλέπεται χρέωση 30 ευρώ για την εκτύπωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης.
Επίσης σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι τα διπλώματα θα ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια,ενώ η διοικητική ισχύς των αδειών οδήγησης που ανανεώνονται πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, δεν επιτρέπεται να έχουν ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη του 68ου έτους της ηλικίας του κατόχου της άδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου