Γράφει ο Θάνος Αθανασίου
Σε λίγες ώρες το Εurogroup πρόκειται να αποφασίσει την σταδιακή αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, μια τον Αύγουστο και μια τον Σεπτέμβριο, υπό την αίρεση της
εφαρμογής των συμφωνηθέντων.Σε λίγες ώρες το Εurogroup πρόκειται να αποφασίσει την σταδιακή αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, μια τον Αύγουστο και μια τον Σεπτέμβριο, υπό την αίρεση της
Το EFSF έχει ειδοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, να προβεί στις κατάλληλες διεργασίες για να μαζέψει και να εκταμιεύσει εν καιρώ το εν λόγω ποσό, μόλις η κυβέρνηση εφαρμόσει στην πράξη τη συμφωνία για την κινητικότητα, τις απολύσεις και το δημοσιονομικό κενό, που επετεύχθη στην Αθήνα.
Ανώτατος κοινοτικός παράγοντας διέψευσε μιλώντας στο Real.gr ότι η τρόικα έφυγε από την Αθήνα με ανοιχτά μέτωπα, ή ότι «η συζήτηση συνεχίστηκε εν πτήση» προς τις Βρυξέλλες και ξεκαθάρισε ότι αυτό που μένει είναι μια «άτυπη μάζωξη των τεχνοκρατών του euro working group» λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση οι υπουργοί.
Στο κείμενο που θα ετοιμαστεί οι «17» του ευρώ θα συνδέουν την εκταμίευση των δύο ποσών με το πόσο θα προχωράνε οι αποχωρήσεις μέσω του προγράμματος κινητικότητας. Τα δύο νέα milestones φιλοδοξείται ότι θα μπορούν να πραγματοποιηθούν το ένα στις αρχές του Αυγούστου (ή στα τέλη Ιουλίου, αν η κυβέρνηση κινηθεί αστραπιαία) και το δεύτερο στις αρχές του φθινοπώρου, με ορίζοντα το Eurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ακόμα όμως και έτσι οι «17» αφήνουν δύο ερωτηματικά: τι θα γίνει με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και δεύτερον δεν πρόκειται να διαφωτιστούμε για το τι θα πράξει το ΔΝΤ.
Σε σχέση με τα λεγόμενα SNPs οι «17» δεν είναι αφενός σε θέση να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες να πράξουν το ένα ή το άλλο, αφετέρου, λόγω τη φύσης του υπολογισμού των κερδών δεν έχουν απόλυτη βεβαιότητα για το μέγεθός τους. Η ψαλίδα είναι από τα 1,5 δισ. ως τα 2,2 δισ. ευρώ. Οι κεντρικές τράπεζες θα τα επιστρέψουν στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών, κατά το δοκούν και κατά κύματα, αρκεί ως τότε να έχει δημοσιοποιηθεί και εγκριθεί τυπικά το τριμηνιαίο review της DGECFIN και της ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν η κυβέρνηση αρχίσει την εκτέλεση της συμφωνίας. Προς το παρόν το κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup θα «καλωσορίζει την πρόθεση να γίνει η συγκεκριμένη πληρωμή».
Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση πρέπει να θεωρεί τη διευθέτηση ικανοποιητική - παράγοντας του υπουργείου οικονομικών έλεγε στον Τύπο «θα πάρουμε όσα ακριβώς χρειαζόμαστε» - όμως το γεγονός ότι μεσολάβησε και πάλι ένας μαραθώνιος συζητήσεων και μια κρίση αποτελεί πλήγμα αξιοπιστίας έτσι κι αλλιώς.
Αυτή η δόση θα είναι η τελευταία από το παρόν πρόγραμμα, διότι όπως θα ξεκαθαρίσει η Κρ. Λαγκάρντ που θα παραστεί στο Εurogroup από το Σεπτέμβρη η Ελλάδα δεν θα πληροί πλέον τα κριτήρια για τη συνέχιση του προγράμματος.
Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς μετά από αυτή την ολιγωρία των αρχών και του πολιτικού κόσμου να εφαρμόσουν κάτι γνωστό εδώ και έξι μήνες, το γυαλί πλέον σπάσει αν η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει επιστρέψει στα προ Δεκεμβρίου επίπεδα.
Πηγές του Εurogroup σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Χάγη, αναφέρουν ότι ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου θα περάσουν πολύ δύσκολες ώρες από τις 16:00 ως τις 18:00 της Δευτέρας, καθώς θα βάλλονται πανταχόθεν κυρίως για το γεγονός ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ελέγχουν τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης: «δεν ξέρουμε πια αν μπορούν πάντα να πείσουν τους συνεργάτες τους να υλοποιήσουν ότι έχουμε συμφωνήσει».
Το Eurogroup γενικώς αμφιβάλει πια για τη γενική πρόθεση της Αθήνας να εφαρμόσει το μνημόνιο. «Την Παρασκευή το euro working group κατέγραψε αμετάκλητα ότι ο στόχος να έχουν τεθεί 12.500 υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας ή κινητικότητας ως την 1η Ιουλίου δεν είχε επιτευχθεί», σύμφωνα με ενημέρωση της Realnews από κοινοτικό αξιωματούχο που σχετίζεται με τη διαδικασία.
«Ξέρουμε ότι δε σκοπεύετε να εκτελέσετε το μνημόνιο από το φθινόπωρο»...
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και κύκλοι του eurogroup φοβούνται ότι η ελληνικές αρχές ουδέποτε είχαν την πρόθεση να εκτελέσουν τις πρόνοιες του προγράμματος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και έχουν θέσει σε κίνηση μια παρελκυστική τακτική. Η κυβέρνηση, λένε, ήθελε λαμβάνοντας 8,1 δισ. μέσα στο καλοκαίρι να γλιτώσει από επώδυνες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εισπρακτικών μέτρων, που θα χαθούν στις συζητήσεις για το νέο μνημόνιο και θα παραπεμφθούν εκ των πραγμάτων για το 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου