Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Διαφωνίες στην Ευρώπη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τέθηκε επί τάπητος το περασμένο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν.
Σϋμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατά την τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξυπηρετήσει ομαλά το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα
ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση, καθώς αρκετές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν πλέον αυτό το ενδεχόμενο.
Ο κ. Τρισέ φέρεται να διαφώνησε κάθετα με τους συνομιλητές του και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η συζήτηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν κατηγορηματικός: «Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση:
«Ναι, συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι η συμπεριφορά του κ. Τρισέ απέναντι στις αντιδράσεις των αγορών είναι «υπερβολική» και σε ένα βαθμό «αναξιόπιστη».
Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον αυτή θα περιλαμβάνει και διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων (haircut).
Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, καθώς οι αντιλήψεις περί αναδιάρθρωση χρέους έχουν διαφορετικές ερμηνείες και συνέπειες. Η πρώτη από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο «κούρεμα» και απώλειες για τους ομολογιούχους.
Η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει μια οικειοθελή συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους με όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων.
Ερωτηθείς αν προβλέπει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Παπαδήμος απάντησε «δεν απαντώ επίσημα στο ερώτημα σας, αλλά αυτό είναι αυτονόητο».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεταιο πως συζητείται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού ή τμήματος του χρέους των 340 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που συνιστούν μία συντεταγμένη, ταυτόχρονη, αναδιάρθρωση του χρέους σε ΕΛλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πιέσεις και να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία.
Σε έκθεση της με ημερομηνία 7 Απριλίου, η Nomura International υπολογίζει το κόστος το συνολικό κόστος για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης σε 235 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου