Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πάμε σινεμά;

Hanna
Μια βόλτα σε ένα κοντινό (ή λιγότερο κοντινό) κινηματογράφο με το έτερον ήμισυ ή με την παρέα σας, μπορεί να σας προσφέρει ένα ευχάριστο βράδι, μια κι ακόμα ο καιρός δεν έχει ανοίξει για να απολαύσετε ανοιξιάτικα δειλινά έξω. Στίγμα κοινωνικό έχουν πολλές από τις ταινίες αυτής της εβδομάδας (σύνολο εννέα τον αριθμό!). Από την γυναικεία χειραφέτηση (Potiche) στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες (Πεθαίνοντας για την Αλήθεια), στην παράνομη μετανάστευση (Παράνομη). Και δίπλα σε όλα αυτά δύο περιπέτειες: το Hanna του Τζο Ράιτ και το
Sucker Punch του Ζακ Σνάιντερ.
Ηanna
Ο Τζο Ράιτ (Περηφάνια και Προκατάληψη, Εξιλέωση) σκηνοθετεί ένα περιπετειώδες θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Σάοϊρς Ρόναν. Η Χάνα δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Μεγαλωμένη από τον πατέρα της, πρώην υπάλληλο της CIA, στην άγρια φύση της Φινλανδίας, έχει το σθένος, την αντοχή και τα οξυμένα ένστικτα ενός στρατιώτη. Η ανατροφή της και η εκπαίδευσή της είχαν ένα και μόνο σκοπό: να γίνει η καλύτερη δολοφόνος. Μια αποστολή που την στέλνει ο πατέρας της σημαδεύει την εφηβεία της, καθώς διασχίζει κρυφά τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, ξεφεύγοντας από πράκτορες και δολοφόνους, οι οποίοι δίνουν αναφορά γι' αυτήν σε μια ανελέητη υπάλληλο μυστικών υπηρεσιών. Ενώ πλησιάζει στον στόχο της, η Χάνα έρχεται αντιμέτωπη με πανίσχυρους εχθρούς και βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες αποκαλύψεις για τον ίδιο της τον εαυτό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Μπλάνσετ, Έρικ Μπάνα και Ολίβια Ουίλιαμς. Την μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Chemical Brothers.

Potiche
Μετά τη συνεργασία τους στις εξαιρετικές 8 Γυναίκες, οι Φρανσουά Οζόν και Κατρίν Ντενέβ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στην ταινία Potiche. Το φιλμ του Οζόν μπορεί να ξεκινάει δυναμικά, αλλά η συνέχεια είναι πολύ αδύναμη. Ενώ αρχικά ο σκηνοθέτης επιδίδεται στο γνωστό ειρωνικό κλείσιμο του ματιού, το δεύτερο μισό της ταινίας κουράζει όπως και η προσπάθεια χειραφέτησης της Σ.Πιζόλ. Η Κατρίν Ντενέβ είναι, πάντως, απολαυστική στον ρόλο μιας γυναίκας-«γλάστρας» που ηγείται του εργοστασίου του συζύγου της με θεαματικά αποτελέσματα.
Rio
Ο Μπλου είναι ένας παπαγάλος τόσο σπάνιος που πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος του είδους του. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι υπάρχει κι άλλος σαν κι αυτόν- και μάλιστα θηλυκού γένους- αφήνει το βολικό κλουβί του στη μικρή πόλη της Μινεσότα και πετάει για το Ρίο. Όπως,  όμως αποδεικνύεται, ο οικόσιτος Μπλου και η εντελώς ανεξάρτητη παπαγαλίνα Τζούελ δεν δείχνουν να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει από το να ζήσουν μια περιπέτεια. Η ταινία έρχεται από τους δημιουργούς της σειράς ταινιών Ice Age και θα προβάλλεται σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή. 

Sucker Punch
Μια σκληροτράχηλη «Αλίκη» όχι πια στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά σε εκείνον των ονείρων.Χωρίς χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς η Μπέιμπιντολ ζει στον κόσμο της φαντασίας της φυλακισμένη. Θα παρακινήσει τέσσερις νεαρές κοπέλες—την απρόθυμη Σουίτ Πι (Άμπι Κόρνις), την ντόμπρα Ρόκετ (Τζένα Μαλόουν), την μαχήτρια Μπλόντι (Βανέσα Χάντζενς) και την πιστή φίλη Άμπερ (Τζέιμι Τσανγκ)—να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν, να ξεφύγουν από την τρομερή μοίρα που τις περιμένει στα χέρια αυτών που τις έχουν αιχμαλωτίσει. Το Sucker Punch είναι η νέα ταινία του Ζακ Σνάιντερ (300) σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου.
Δυο-Τρία Πράγματα που Ξέρω Γι' Αυτούς
Μία ταινία για κάθε σινεφίλ. Πρόκειται για την ιστορία μιας φιλίας που μετατρέπεται σε σύγκρουση. Οι Φρανσουά Τριφώ και Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ξεκινούν ως παθιασμένοι νέοι τη συνεργασία τους με το Cahiers du cinema.  Η αγάπη τους για το σινεμά τους ενώνει, αλλά η πολιτική τους χωρίζει. Κοντά στα γεγονότα του Μάη του '68 ο Γκοντάρ παίρνει θέση υπέρ της επανάστασης και του στρατευμένου κινηματογράφου ενώ ο Τρυφώ εξακολουθεί να γυρίζει τις ταινίες του όπως παλιά. Η ρήξη μεταξύ τους θα είναι βίαιη. Ντοκιμαντέρ του Εμανουέλ Λοράντ.
Κόκκινος Ουρανός
Στην νέα ταινία της Λάγιας Γιούργου μια Γερμανίδα επισκέπτρια θα ταράξει τη φιλία δύο ανδρών (Αποστόλης Τότσικας, Ορφέας Αυγουστίδης), οι οποίοι ζουν σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, έχοντας στήσει ένα θερμοκήπιο μπανάνας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η Γερμανίδα αρχίζει και προσεγγίζει ερωτικά και τους δύο άνδρες, ωθώντας τους σε μία αναμέτρηση.
Παράνομη
Η Τάνια και ο Ιβάν, ο 14χρονος γιoς της είναι παράνομοι μετανάστες από τη Ρωσία, που ζουν στο Βέλγιο με πλαστά χαρτιά και ψεύτικα στοιχεία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Τάνια ζει μέσα στο φόβο, αποφεύγει την αστυνομία και τρέμει στην ιδέα πως θα γίνει έρευνα για την ταυτότητά της. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται. Μητέρα και γιος χωρίζονται βίαια και η Τάνια φυλακίζεται σε ένα κέντρο κράτησης για παράνομους μετανάστες. Εκεί, θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις για να ξαναβρεί το γιο της, ενάντια σε ένα απάνθρωπο και απρόσωπο σύστημα που την απειλεί με άμεση απέλαση... Η πολυβραβευμένη ταινία του Βέλγου Ολιβιέ Μασέ Ντεπάς, ήταν φιναλίστ για το βραβείο LUX 2010 και επίσημη πρόταση του Βελγίου για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Πεθαίνοντας για την Αλήθεια
Στο ντοκιμαντέρ του, ο Νίκος Μεγγρέλης παρουσιάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι στο Ιράκ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 350 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το Άλογο του Τορίνο
Η τελευταία ταινία του Μπέλα Ταρ απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Βρισκόμαστε στα 1889. Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε γίνεται μάρτυρας του μαστιγώματος ενός αλόγου, ενώ ταξιδεύει στο Τορίνο της Ιταλίας. Πρόταξε τα όπλα του γύρω από το λαιμό του αλόγου για να το προστατεύσει, στη συνέχεια, όμως κατέρρευσε στο έδαφος. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στον Νίτσε θα διαγνωστεί μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που θα τον κρατήσει κλινήρη στο κρεβάτι χωρίς φωνή για τα επόμενα έντεκα χρόνια μέχρι το θάνατό του. Αλλά τι συνέβη με το άλογο; Αυτή η ταινία, η οποία είναι η τελευταία του Ούγγρου σκηνοθέτη, ακολουθεί μια φανταστική ιστορία για το τι συνέβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου