Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Λιγότερα καταναλωτικά δάνεια- έμφαση στο ενεργειακό πιστοποιητικό

Πτώση στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων κατά περίπου 25% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο περίοδο πέρυσι εμφανίζεται από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Αντιθέτως ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζονται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για δάνεια έως 15.000 ευρώ στα οποία τα επιτόκια είναι επιδοτούμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, η ζήτηση καταναλωτικών δανείων είναι εξαιρετικά μειωμένη.
Ενδεικτικά στην αγορά ηλεκτρικών ειδών παρουσιάζεται μειωμένη κατά 25% συγκρινόμενη με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ίδιο ποσοστό μείωσης εμφανίζεται και στον κλάδο των
αυτοκινήτων, ενώ καθίζηση παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια όπου σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών «δεν κινείται τίποτε».
Αντιθέτως, κινητικότητα υπάρχει στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με δάνεια έως 15.000 ευρώ. Το σύνολο χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος προέρχεται από το ΕΣΠΑ και την συμμετοχή των τραπεζών και φθάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ'οίκον» ξεκίνησε πριν την 1η Φεβρουαρίου του 2011 και έχει σαν στόχο την παροχή κινήτρων και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης των καταναλωτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Καλύπτει δαπάνες για αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση καυστήρων και λεβήτων με άλλους νεότερης τεχνολογίας και οικονομικότερης καύσης ή με μετατροπή καυσίμου σε φυσικό αέριο, όπως επίσης και την ενίσχυση της θερμομόνωσης σε τοίχους, σκεπές και ταράτσες.
Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» μπορούν να ενταχθούν μεμονωμένα διαμερίσματα εφόσον η πολυκατοικία διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, μονοκατοικίες και το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυτόνομης θέρμανσης. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι κατοικίες να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η άδεια οικοδομής να έχει εκδοθεί πριν από το 1980.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απαιτεί την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, κάτι που γίνεται δωρεάν. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι απαραίτητο για κάθε είδους συμβολαιογραφική πράξη που θα αφορά το ακίνητο μετά την 1η Ιουλίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου