Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ανάκαμψη από του χρόνου βλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν.Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο ΟΟΣΑ αναμένει το
ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί εφέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί εφέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ από 10,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για την ανεργία προβλέπει ότι θα φθάσει εφέτος το 16% και το 2012 το 16,4%.
Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος από 10,4% που ήταν πέρυσι και να μειωθεί περαιτέρω στο 7,2% του ΑΕΠ το 2012.
Η έκθεση σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία της Ελλάδας προς τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη».
«Πολλά πράγματα μπορούν να κινηθούν σε αρνητική κατεύθυνση στο διεθνές περιβάλλον, περιλαμβανομένης μίας περαιτέρω απώλειας εμπιστοσύνης ή μίας σημαντικής εξασθένησης στις εξαγωγικές αγορές. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει λίγα για να επηρεάσει τους παράγοντες αυτούς. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μία καθυστέρηση στους τομείς αυτούς θα ζημίωνε την αξιοπιστία, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση» αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ «εξαρτάται κυρίως από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με συνολικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν χρόνιες ακαμψίες στη δημοσιονομική διαχείριση και στις αγορές εργασίας και προϊόντων».
«Τρεις επιλογές για τα χρέη Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας»
Τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν θα είναι βιώσιμα, αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές.
«Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σε μία πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους, οι δημοσιονομικές τους θέσεις δεν θα είναι βιώσιμες, αν τα επιτόκια της αγοράς θα παραμείνουν επί μακρόν στα σημερινά τους επίπεδα», τονίζει ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές πολιτικής, στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών για τις παραπάνω χώρες και τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε όλες τις περιπτώσεις.
Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά της αγοράς.
«Ωστόσο», προσθέτει, «αν κάποια από αυτές τις χώρες δεν είναι τελικά σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της με το επιτόκιο που έχει προσφερθεί, η συνέχιση της βοήθειας θα αναβάλει απλώς την απόφαση για τη μη βιωσιμότητα των καταστάσεων».
Αν και η συνέχιση της βοήθειας μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, προσθέτει ο ΟΟΣΑ, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απόδοσης του χρέους, αν τα δάνεια από το δημόσιο τομέα προβλέπεται να έχουν ανώτερο στάτους. «Αν η βοήθεια από το δημόσιο τομέα δεν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας, θα μεταφρασθεί σε μεγαλύτερα πριμ κινδύνου», σημειώνεται στην έκθεση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η δεύτερη επιλογή είναι ο αναπρογραμματισμός του υφιστάμενου χρέους, αλλά αυτός πρέπει να αφορά «μία πολύ μακρά χρονική περίοδο» και χαμηλά επιτόκια για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η τρίτη επιλογή αφορά τη μείωση του χρέους με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσή του.
«Ωστόσο», συνεχίζει η έκθεση, «η χρήση αυτής της επιλογής περιορίζεται από την ανάγκη να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε τρία θέματα: Πώς να αποφευχθεί μία κατάρρευση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών τομέων, πώς να αντιμετωπισθεί η μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πώς να εμποδιστεί ένα ντόμινο επιπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου