Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συνεχείς σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των σκληρών φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης η τρόικα, που ζητάει πιο «επιθετικές» αποκρατικοποιήσεις.
Καθοριστικό και ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διήμερο για τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς την Τετάρτη ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο οποίος θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι τη
Παρασκευή και θα κρίνει την καταβολή της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ.
Η πρώτη συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας κ. κ. Πολ Τόμσεν από ΔΝΤ, Ματθίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, μετά την επίσκεψη τους στην Πορτογαλία, με το οικονομικό επιτελείο διήρκεσε περισσότερες από 3 ώρες. Τα τρία ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις αφορούν στον εντοπισμό νέων μέτρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2011, τον καθορισμό και την εξειδίκευση μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-2015 καθώς και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, που εξήγγειλε την περασμένη Δεύτερα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο ομιλητικός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν που πήρε πάνω του το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών. «Δεν περιμένουμε να σωθείτε από τους φόρους» φέρεται να είπε ο Πολ Τόμσεν, που εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο τον σκεπτικισμό της τρόικας απέναντι στην αποτελεσματικότητα του πακέτου σκληρών φορολογικών, εισπρακτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η τρόικα φέρεται να αμφισβητεί ευθέως τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύει ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να βοηθήσουν να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού αλλά σε βάθος χρόνου δεν θα αποδειχθούν αποδοτικά.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Πολ Τόμσεν φέρεται να ζήτησε πιο «επιθετικές» ενέργειες από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τα στελέχη της τρόικας επιθυμούν να δουν πιο αναλυτικό κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων και της κοστολόγησης τους αλλά και διασφαλίσεις με την μορφή εγγυήσεων προς τους δανειστές ως αντάλλαγμα ενός νέου δανείου που θα καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της Ελλάδας.
Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που καθυστερούν, η τρόικα επιμένει και ζητάει αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού με στόχο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εφοριών και η είσπραξη των εσόδων από φόρους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα στελέχη της τρόικας δεν αξιολογούν μόνο το τελευταίο τρίμηνο αλλά εξετάζουν και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι αποφάσεις των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πάρουν τον Ιούνιο το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και τα Συμβούλια των υπουργών Οικονομικών, και, ενδεχομένως, από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η τρόικα πληρώνει μόνη της τα έξοδα της»
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε χθες να απαντήσει για το ποιος πληρώνει τα έξοδα των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα.
«Τα έξοδα για τη συντήρηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και εκείνων που επισκέπτονται τη χώρα μας για περιοδικούς ελέγχους, στο πλαίσιο του "Προγράμματος για την οικονομική στήριξη της Ελλάδος", δεν επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο» ανέφερε σε έγγραφο του στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε «το κόστος μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιας αποζημίωσης των στελεχών αυτών καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους οργανισμούς για τους εργάζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου