Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Με ΔΕΗ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις

Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ «χωρίς καμία καθυστέρηση» είναι η εντολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προς το οικονομικό επιτελείο.
Στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα υπό τον υπό τον πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύµφωνα µε το αρχικό της σχέδιο που περιλαµβάνει αποκρατικοποίηση και της ∆ΕΗ, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι
«προχωράµε κανονικά, δεν έχουµε περιθώρια για καθυστερήσεις».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως είπε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση της ΝΕΤ το πρωί της Τρίτης, θα πωληθεί το 17% και στον έλεγχο του Δημοσίου θα παραμείνει το 34%.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέρεται ότι η μετοχοποίηση θα γίνει το 2012.
Η σύσκεψη είχε επίσης αντικείµενο την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015, που μαζί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα είναι στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας, εν όψει της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι πληροφορίες για τη στάση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν δηµιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μόνο ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα λόγω της ∆ΕΗ, αν και δεν είναι και σίγουρο ότι θα επιµείνει ώς το τέλος.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ΔΕΗ η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών έστειλαν επιστολή στην ΕΕ ζητώντας την αναστολή των ανταλλαγών λιγνιτικής ενέργειας (swap) της ΔΕΗ, ενόψει της διάθεσης του νέου πακέτου μετοχών
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ θα μειώσει κατά 30% την κερδοφορία της. Στην επιστολή αναφέρεται ότι δεν γίνει δεκτό το αίτημα για την αναστολή των swap, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
Καθώς το 75% της κερδοφορίας της ΔΕΗ προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες, η απώλεια κερδών πλησιάζει τα 130 εκατ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ζητήσει είτε να δοθούν σε ιδιώτες τα λιγνιτορυχεία της Ελασσόνας και της Δράμας, είτε να πωληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Εν των μεταξύ, συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ, για το θέμα της μετοχοποίησης, ζήτησε την Δευτέρα η ΓΕΝΟΠ.
Η ΓΕΝΟΠ έχει ήδη αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, εφόσον προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για πώληση πακέτουμετοχών της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου