Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει πρόταση Νταβούτογλου για κοινή επίσκεψη στα κατεχόμενα

Κατηγορηματικά διέψευσε το υπουργείο Εξωτερικών τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ότι έχει κάνει πρόταση στον Δημήτρη Δρούτσα να επισκεφτούν από κοινού τα κατεχόμενα της Κύπρου και ότι η πρόταση «βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι: «τέτοια πρόταση ουδέποτε διατυπώθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο από
την τουρκική πλευρά προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, επομένως δεν είναι δυνατόν και να υπήρξε ανταπόκριση - είτε θετική είτε αρνητική - επ’ αυτής, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναφέρει ακόμα στην απάντησή του ότι: «Σε κάθε περίπτωση, αυτονόητη προϋπόθεση για μια τέτοια επίσκεψη, θα αποτελούσε η απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων, είναι, όπως γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, η ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Μόνον εφόσον αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα καταστεί εφικτή μια λύση του προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων. Για αυτόν τον στόχο αγωνιζόμαστε και απευθύνουμε, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς την τουρκική ηγεσία να συμβάλει και αυτή με όλες της τις δυνάμεις και εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια».
Το δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Today's Zaman» φιλοξενεί δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου για πρόταση που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε κάνει στο παρελθόν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη περί επίσκεψης στην Κύπρο και ερωτηθείς αν ο νυν Έλληνας ομόλογός του Δημήτρης Δρούτσας συμφωνεί να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, την ώρα που ο ίδιος θα επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε ότι «και σήμερα μία πρόταση της μορφής 'να επισκεφθούμε μαζί τη Βόρεια και τη νότια Κύπρο', βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά».
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με σημερινή ανταπόκριση ΑΠΕ από την Άγκυρα περί πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα να επισκεφθούν από κοινού τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:
"Τέτοια πρόταση ουδέποτε διατυπώθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την τουρκική πλευρά προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, επομένως δεν είναι δυνατόν και να υπήρξε ανταπόκριση - είτε θετική είτε αρνητική - επ’ αυτής, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτονόητη προϋπόθεση για μια τέτοια επίσκεψη, θα αποτελούσε η απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων, είναι, όπως γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, η ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Μόνον εφόσον αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα καταστεί εφικτή μια λύση του προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων. Για αυτόν τον στόχο αγωνιζόμαστε και απευθύνουμε, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς την τουρκική ηγεσία να συμβάλει και αυτή με όλες της τις δυνάμεις και εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου