Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τρέχοντας προς το ευρωομόλογο...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει, το κατά πόσον είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων, μέχρι το τέλος του 2011, δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Όλοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», είπε ο Φινλανδός επίτροπος, τονίζοντας ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να
είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την απογοήτευση του διότι δεν έχει επέλθει ακόμη συνεννόηση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  για την έγκριση του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
.
Είναι λυπηρό, ανέφερε, ότι η σχετική νομοθεσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις θερινές διακοπές.

Στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωπομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναφερθεί πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως και ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιρρήσεις εκ των μέρους των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») είναι πολύ ισχυρές, καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Επιπλέον, μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει αρκετά υψηλότερα το κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες, συνεπώς η έκδοση κοινού ευρωομολόγου είναι καλύτερο να γίνει το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Πολιτική συναίνεση

Ως εκπρόσωπος των δανειστών της Ελλάδος και της τρόικας και όχι ως κοινοτικός επίτροπος, ο Όλι Ρεν απαίτησε, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς, γραπτώς, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ποια είναι εκείνα τα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, που του έδωσαν το δικαίωμα να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδος και να απαιτήσει από τα ελληνικά κόμματα να συναινέσουν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κοινοτικός επίτροπος απάντησε:

«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη».

Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά.

Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου