Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Και τουαλέτα 30.000 ευρώ ο κ. πρύτανης!

Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χρήματα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του, η
διοίκηση της οποίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου αλλά και στον ίδιο τον υπουργό Παιδείας ο οποίος δήλωσε σχετικά:
«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους.
Γι αυτό τον λόγο κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» κ. Μυλόπουλο αύριο στο Υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια.»
Ο πρόεδρος της Εταιρείας, που είναι ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη Γενική Συνέλευση. Πολλά μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πολλές από τις δαπάνες, όπως τις παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» προκαλούν ποικίλα ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων εκ μέρους της Εταιρείας:
- Δαπανήθηκαν 180.322,57 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές.
- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρεία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ αντιστοίχως. Δηλαδή εκτός από την κρατική επιχορήγηση έλαβαν και μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον από τα ταμεία της Εταιρείας.
- 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδική αν και οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια.
- 430.189 ευρώ δόθηκαν για τον σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.
- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ.
- 56.560 ευρώ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας.
- 250.000 για τη λειτουργία των κυλικείων που σήμερα λειτουργούν με την ευθύνη της Εταιρείας.
- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, αν και το Πανεπιστήμιο διαθέτει νομική υπηρεσία. Ωστόσο τις υποθέσεις τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία.
- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ.
- 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του Πανεπιστημίου.
- 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή τα πρόστιμα που υποβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρεία.
- Ο σχεδιασμός και ο ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισαν 244.738 ευρώ.
- Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ ανήλθε στα 526.375 ευρώ, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ.
Πέρα από όλες αυτές τις δαπάνες, εντυπωσιακό είναι το ποσό που δόθηκε για την... ανακούφιση του πρύτανη, καθώς η ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κόστισε 29.348 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας καθώς δεν πληρώνονται!
Από τα αποθεματικά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ,  την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλος, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα, τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν αφορούν αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.
Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε παραγγείλει άλλες δύο προκαταρκτικές έρευνες για υποθέσεις που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και αναφέρονταν σε σπατάλες οικονομικές.
Η πρώτη αφορούσε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης από τα ταμεία του Ιδρύματος. Η δεύτερη αφορούσε τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Γιάννη Παντή, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, με χρήματα του ΑΠΘ, ενόψει της παρουσίασης στην τηλεόραση του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, που κατασκεύασαν φοιτητές του Ιδρύματος.

2 σχόλια:

  1. Αυτός δεν ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην μη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου; Που κόπτεται για το "Δημόσιο Πανεπιστήμιο";
    Φαίνεται στην πράξη πως εννοεί το "Δημόσιο Πανεπιστήμιο". Δημόσιο στις υποχρεώσεις αλλά ιδιωτικό στις παροχές.
    Δεν χρειαζόταν, βέβαια, η συγκεκριμένη αποκάλυψη για να μάθουμε το πως διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα οι υπερασπιστές του κρατισμού. Οι οποίοι με περίσσειο θράσος αντιστέκονται στον κοινωνικό έλεγχο των πεπραγμένων τους.
    Δυστυχώς όμως τους πέρασε. Και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως γνήσιος εκπρόσωπος της κάστας, τους έκανε το χατήρι. Για να μπορούν ανενόχλητοι να φτιάνουν χρυσές τουαλέτες για τους ίδιους και να μην πληρώνουν τους εργαζομένους τους.
    Για τον τρόπο εκλογής των καθηγητών, τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία, την χαμηλή κατάταξη στις διεθνείς αξιολογήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, για όλα αυτά τσιμουδιά.
    Αλλά ξέχασα.... κάνουν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
    Το ζητούμενο είναι πότε η κοινωνία θα ξεφύγει από τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις της για να πάψει να ανέχεται να την κοροιδεύουν οι πάσης φύσεως τσαρλατάνοι που πίνουν στην υγεία των κορόιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια από τις συντεχνίες, και μάλιστα η χειρότερη, αφού αυτή φταίει για το επίπεδο "πάτου" των μελλοντικών επιστημόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή