Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μην το λέτε "επιμήκυνση"...

Ο Ολλανδός υπουργός Μπεν Κνάπεν
Ολλανδική πρόταση για επιτάχυνση της καταβολής των δόσεων από το μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να ανακάμψει έγκαιρα η ελληνική οικονομία και, παράλληλα, να επιμηκυνθεί η διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής, αλλά χωρίς επιπρόσθετα κεφάλαια, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά περιμένει και την άποψη της τρόικας. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Μπεν Κνάπεν, στη συνάντηση που είχε με το υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Η ολλανδική πλευρά ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν
τίθεται ζήτημα αύξησης των πόρων προς την Ελλάδα.
«Η χρονική επιμήκυνση με αύξηση των κεφαλαίων είναι ένα θέμα που οι Ολλανδοί πολίτες δεν θέλουν ούτε να ακούσουν», τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση, αλλά διατύπωσαν και αντιπρόταση, η οποία περιλαμβάνει την εμπροσθοβαρή καταβολή των επόμενων δόσεων του ισχύοντος πακέτου, το ύψος του οποίου φτάνει στα 90 δισ. ευρώ, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία και επιστρέψει ταχύτερα στην ανάπτυξη.
Διευκρίνισαν ότι πρόκειται για τα υφιστάμενα κεφάλαια και όχι για επιπλέον κεφάλαια, ενώ, όπως είπαν, δεν θα είχαν πρόβλημα, αν με τα ίδια κεφάλαια επιμηκυνθεί η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, από το 2014, στο 2015 ή στο 2016. Εθεσαν όμως ως προϋπόθεση ότι η επιμήκυνση θα γίνει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και με το δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν άλλα κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης. Η ολλανδική πρόταση σημαίνει πως οι δόσεις, που έχουν προγραμματιστεί να καταβληθούν το 2014, μπορεί να καταβληθούν νωρίτερα το 2013 ή το 2012 (αν και είναι στενά τα χρονικά περιθώρια), ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία.
Πρέπει να διευκρινιστεί, όμως, ότι η πρόταση δεν αφορά στο σύνολο των πόρων, αλλά μόνο στα κεφάλαια που προορίζονται για την κάλυψη ταμιακών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτούσε τη δυνατότητα:
- Να εξοφλήσει τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.
- Να καταβάλει την εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, τα οποία σήμερα καθυστερούν.
- Να καταβάλει ενισχύσεις που εκκρεμούν από το 2007 (!) σε ιδιώτες, για επενδύσεις, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.
- Να χρηματοδοτήσει νέες ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Προφανώς, η πρόταση δεν αφορά κεφάλαια που προορίζονται για την κάλυψη χρεολυσίων, και τόκων, οι λήξεις των οποίων είναι συγκεκριμένες, ενώ τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη καταγράφηκε ο έντονος σκεπτικισμός των Ολλανδών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με την ελληνική πλευρά να αποσαφηνίζει ότι δεν θέτει αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισήμαιναν ότι η ολλανδική πρόταση είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου