Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγουν οι στρόφιγγες για επιχειρήσεις;

Νέα δυνατότητα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας δίνει η Δράση «Γενική Επιχειρηματικότητα» που άρχισε να «τρέχει» η Alpha Bank σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το γνωστό ως ΤΕΠΙΧ. Τα κεφάλαια που δίνονται φθάνουν συνολικά τα 300 εκ.ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκ.ευρώ συνεισφέρει η τράπεζα. Το πρόγραμμα αφορά την
χρηματοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια επιχειρήσεων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του σταδίου λειτουργίας στο οποίο βρίσκονται.
Η κατηγορία της Γενικής Επιχειρηματικότητας είναι ευρεία αφού αφορά όλα τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνει ο επενδυτικός νόμος 3908/11 και τα οποία δεν εντάσσονται σε ειδική κατηγορία. Το δάνειο αφορά στο χρηματοδοτικό σχήμα της ενισχυόμενης επένδυσης.
Το ελάχιστο ύψος δανείου είναι 30.000 ευρώ και το μέγιστο είναι 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το επιτόκιο είναι σταθερό 4,40% σε όλη τη διάρκεια του δανείου και επιβαρύνεται με την εισφορά του ν.128/75 που είναι 0,60% στο μέρος του κεφαλαίου που προέρχεται από την τράπεζα. Κατά την υπογραφή της σύμβασης, η επιχείριση καταβάλλει διαχειριστικό κόστος 900 ευρώ.
Πως θα έρθει το χρήμα
Για να πάρουν τη χρηματοδότηση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, κάτι που ελέγχεται κατά την εκταμίευση του δανείου και αν  έχουν λάβει την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ, πρέπει να μην εμφανίζουν ασυνέπεια και είναι ληξιπρόθεσμοι σε εγγυημένο δάνειο.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης αν είναι υπό ίδρυση ή να έχουν νόμιμη απαλλαγή, κάτι που ελέγχεται επίσης κατά την εκταμίευση.
Η διάρκεια του δανείου είναι τουλάχιστον 5 έτη και μπορεί να φθάσει ως τα 10 ενώ η αποπληρωμή γίνεται με μηνιαία, τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις. Υπάρχει δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος ως 2 έτη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη διάρκεια του δανείου. Στην περίοδο χάριτος καταβάλλονται μόνο οι τόκοι. Πρόωρη ή μερική εξόφληση μπορεί να γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση.
Το πρόγραμμα διαρκεί ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 εκτός αν εξαντληθεί γρηγορότερα το κεφάλαιο των 300 εκ.ευρώ. Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων γίνονται από τα καταστήματα της Alpha Bank ενώ ενημέρωση δίνεται από την ιστοσελίδα της www.alpha.gr όπως και από την ιστοσελίδα του EΤΕΑΝ, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.
Το ΤΕΠΙΧ «τρέχει» άλλες τέσσερις δράσεις όπου εντάσσονται επενδυτικά σχέδια: την Νεανική Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, την Εξωστρέφεια με την Eurobank, την δράση Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Πράσινες Εφαρμογές, ΑΠΕ με την Εθνική και την δράση Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά με την Τράπεζα Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου