Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο σήμα- νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ

«Επτά αδρές και στέρεες ακτίνες που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης» παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επέτειο για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ωστόσο σημαδεύτηκε από ηχηρές απουσίες ιστορικών στελεχών, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου.Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και τον νέο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, με επτά ακτίνες, όπως και το 1974, αντί των εννέα που έχει σήμερα. Αναφερόμενος στην σημερινή συγκυρία και στις
διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να μπορέσει και ο ίδιος να διαβεβαιώσει το λαό ότι όντως είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.

Όπως είπε, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένα και δίκαια και συνοδεύονται από «ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και από ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας, προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι πριν διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη, «ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γνωρίζει πως όσα λέει σήμερα τελούν υπό την κρίση δύσκολων αποφάσεων «που καλούμαστε να πάρουμε τις επόμενες ημέρες», ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο», όσο το ΠΑΣΟΚ σήκωνε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης μόνο του, να του ασκούν κριτική «αριστεροί και δεξιοί όλων των αποχρώσεων και βέβαια οι σημερινοί μας εταίροι» και τώρα «να υφίσταται κριτική από τα «δεξιά», επειδή, μεταξύ άλλων, «θεωρούμε υποχρέωσή μας να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
«Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης» τόνισε.
Οι επιλογές του παρελθόντος
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον». Και συνεχίζοντας είπε: «Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, όχι η οπισθοφυλακή και τα απομεινάρια του παλιού».
Εεξηγώντας τις επιλογές του κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια υποστήριξε ότι «υπάρχουν προσαρμογές που κρίνονται ορθολογικές και αναγκαίες, προκειμένου να διασφαλιστούν μείζονα αγαθά, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Οι επτά ακτίνες

Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή της πορείας του Κινήματος από το 1974, με αναφορές στον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τα ιστορικά στελέχη Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Γεννηματά, Αναστάση Πεπονή και Αντώνη Τρίτση, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε τους επτά άξονες, τις επτά ακτίνες όπως τις ονόμασε, βάσει των οποίων θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ:  Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, κράτος δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη, Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης, ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας και οικολογική ευαισθησία. Πιο συγκεκριμένα, η «εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα» αφορά στην ανάγκη να ανακτηθεί η ουσιαστική θεσμική και πολιτική ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και τη θεώρηση ότι ο πατριωτισμός ταυτίζεται με τη γνώση και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών συσχετισμών και με την ικανότητα χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής.
Η δεύτερη «ακτίνα» είναι η «Δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία», οι νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής σε μία Δημοκρατία μετα-αντιπροσωπευτική «και έχει να αντιμετωπίσει νέα, πολύ σημαντικά διλήμματα». Κατά τον κ. Βενιζέλο καθίστανται αναγκαίες οι ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και παράλληλα, όλα αυτά προϋποθέτουν ένα «ανοικτό κόμμα».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συντακτικό συνέδριο στα τέλη Νοεμβρίου θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί επιτέλους με τις εγγυήσεις, τις διαδικασίες και τις πρακτικές αντίστοιχων κομμάτων με βαθειά δημοκρατική παράδοση, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι εκεί στοχεύει η οργανωτική ανασυγκρότηση και η ανασύσταση της παράταξης, η αυτό-οργάνωση και η αναβάθμιση του ρόλου του μέλους.
Η τρίτη «ακτίνα» είναι το «κράτος δικαίου», τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η αποδοχή του διαφορετικού, η ανάγκη να διαμορφωθούν νέα δικαιώματα για να ανακοπούν νέες απειλές και νέες μορφές εξουσίας και η ανάγκη να εμπεδωθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια.
Η τέταρτη ακτίνα της «κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης» αφορά στο έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να αντιμετωπίσει νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η πρόταση για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με καθαρά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που ανοίγει μέτωπο με τη φοροδιαφυγή.
Η πέμπτη ακτίνα για την «Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης» είναι για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους. Επιπλέον, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη της πλήρους απασχόλησης.
Η έκτη ακτίνα για την «ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας» προϋποθέτει ότι πρέπει να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμα να μετέχουμε ουσιαστικά και ισότιμα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Βασική στρατηγική επιδίωξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι η νομισματικά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά ολοκληρωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας.
Η έβδομη ακτίνα είναι η «οικολογική ευαισθησία», η αειφορία, η βαθύτερη αλληλεγγύη των γενεών. «Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, κίνημα περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μόνο αν το ΠΑΣΟΚ ξαναγράψει τους όρους λειτουργίας της Ελλάδας και υφάνει ξανά τον συνεκτικό της ιστό, μπορεί να πετύχει στη μάχη για την υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας, να ανασυγκροτήσει τη φυσιογνωμία της παράταξης και να σχηματίσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα.
Επισήμανε ότι η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, από τους πολίτες που θέλουν «να απαλλαγεί οριστικά η πατρίδα μας από τις διαρθρωτικές αδυναμίες που την καθηλώνουν και την αδικούν», απευθύνοντας ιδιαίτερη πρόσκληση στους νέους αλλά και όλες τις ηλικίες που επιθυμούν «μια Ελλάδα που παράγει εθνικό πλούτο και διαθέτει πραγματικούς, φορολογικούς και άλλους, μηχανισμούς αναδιανομής που διασφαλίζουν έμπρακτα την κοινωνική συνοχή» και ένα κράτος δικαίου, «ρυθμιστή και εγγυητή της ισονομίας, της ασφαλείας, της διαφάνειας, της κανονικής λειτουργίας της αγοράς, των δικαιωμάτων της εργασίας και του επιχειρείν».
Επιπλέον, τόνισε πως αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο.
 Παρουσίες
Πολλά ειπώθηκαν για τα ιστορικά στελέχη που κάλεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και για το αν ήθελαν να πάνε ή όχι στην εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνέπεσε να είναι να τελετή επανίδρυσης του Κινήματος.
Όπως έλεγαν παλαιότερα στις ταινίες τους αναφέρουμε κατά σειρά… εμφανίσεως. Ένας από τους πρώτους που εμφανίστηκαν ήταν ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μπορεί να έχει διαφωνήσει πολλές φορές με επιλογές και αποφάσεις που έχει λάβει ο πρόεδρος αλλά εξακολουθεί να δίνει το παρών σε κάθε σημαντική κομματική εκδήλωση.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο κ. Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραστεί στην εκδήλωση.
Ύστερα από πολύ καιρό έκανε την εμφάνισή της η κ. Βάσω Παπανδρέου, γεγονός το οποίο συζητήθηκε θετικά από τους συγκεντρωμένους οπαδούς του Κινήματος. Με πολύ μικρή διαφορά κατέφθασε και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Παρασκευάς Αυγερινός, ο αποκαλούμενος «Νέστορας» της πάλαι ποτέ ομάδας των «4» (μαζί με τους κ.κ. Σημίτη, Βάσως και Πάγκαλου) επί Ανδρέα Παπανδρέου.
Ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και τέλος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επανεκλεγείς πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εμφανίστηκε πολύ μαυρισμένος, γυμνασμένος και ευδιάθετος. Πολλοί ήταν εκείνοι πάντως που σχολίασαν ότι ο κ. Παπανδρέου έμοιαζε με τον Κωνσταντάρα στην ταινία «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη». Κάποιοι άλλοι ήταν πιο σύγχρονοι κι έλεγαν τη γνωστή ατάκα από διαφήμιση: «Ήρθε ο Πίου».
Αντί άλλης φωτογραφίας επιλέγουμε τη φωτό που έβγαλε ο κ. Παπανδρέου λίγο μετά την εκλογή του με τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Μάριο Ναλπάντιαν.
 Το νέο σήμα
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 24 εκδοχές του νέου σήματος για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα μελέτησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πριν καταλήξει στον ήλιο με τις επτά ακτίνες, οι οποίες απεικονίζουν τους πυλώνες της θεσμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στη νέα πρόταση εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ .
Όλα τα σχέδια προτάθηκαν από το δημιουργικό τμήμα της εταιρείας του κ. Διονύση Παναγιωτάκη.

Απόντες
Με απουσίες από τα… αποδυτήρια ξεκίνησε η τελετή επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Όλοι γνώριζαν ότι στο κάλεσμα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν επρόκειτο να ανταποκριθούν τόσο ο πρώην «κηπουρός» κ. Γιάννης Ραγκούσης, όσο και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης.
Το σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε εμμέσως πλήν σαφώς, με τη μορφή διαρροής, πως δεν θα συμμετείχε στην εκδήλωση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Συνεργάτες του έλεγαν μάλιστα ότι προτιμά να αποστασιοποιηθεί αυτό το διάστημα από τις διεργασίες στο Κίνημα.
Μόλις χθες, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως έπρεπε να απουσιάσει εκτός Αθηνών για ανειλημμένη υποχρέωση.
Δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ούτε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διαρρέει μέσω των συνεργατών της πως τηρεί αποστάσεις με όσους αναλίσκονται στο μονόλογο.
Τέλος, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος δεν παρέστη παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι αν θα κατέβαινε ο κ. Σημίτης θα ερχόταν και ο Θεσπρωτός πολιτικός.
Πάντως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε προσωπικώς περί τα 30 τηλεφωνήματα σε στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από τα δρώμενα στο ΠΑΣΟΚ.

1 σχόλιο: