- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν άρθρα και την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ
- Η τροπολογία ΔΕΝ πέρασε με 143 ΟΧΙ και 136 ΝΑΙ
- Μήνυμα για την ψηφοφορία των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα
- Δεν ψήφισαν Βενιζέλος, Κουβέλης!
- Οργή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αποχή Βενιζέλου από την ψηφοφορία!
- Τα σενάρια για τις ψήφους που χρειάζονται και τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
- Απίστευτο παρασκήνιο για την απόσυρση της τροπολογίας
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Θυελλώδης ήταν η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις
αποκρατικοποιήσεις. Επήλθε σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή καθώς
αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν είτε να δηλώσουν
“παρών”, είτε να καταψηφίσουν άρθρα και την τροπολογία που αφορά στον
ΕΟΠΥΥ.Πολλοί ήταν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που είπαν “όχι” ή “παρών” στην τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα άρθρα 2-3-4 και 5.
Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 που αφορά στα Πανεπιστήμια και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Οι Βουλευτές ωστόσο δεν ακολούθησαν τη γραμμή καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν “ναι” στην τροπολογία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος ενώ βρισκόταν στη Βουλή δεν βρέθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας για να ψηφίσει. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών του κόμματος. Πολλοί από αυτούς λένε, πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να μην ψηφίζει ο αρχηγός του κόμματος!
Απόντες ήταν και οι κύριοι Σαμαράς και Κουβέλης.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Ψηφισαν 293 βουλευτές
Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αναλυτικά:
1ο αρθρο ναι 173 οχι 120
2ο άρθρο ναι 148 οχι 139
3ο αρθρο ναι 156 όχι 135
4ο άρθρο ναι 146 όχι 121
5ο άρθρο ναι 158 όχι 135
6ο άρθρο ναι 173 όχι 120
Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:
Ναι: 136 Όχι: 143
Στους ... εκτός γραμμής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγονται ο Μ. Κασσης, είπε όχι στο άρθρο 2, η Αντζελα Γκερέκου, είπε όχι στο άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης είπε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσαγκρη, ο Γιάννης Δριβελέγκας είπε οχι στο αρθρο 2 και παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριανταφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ.Σκανδαλιδης και ο Θ. Μωραιτης παρών στο άρθρο 2, ενώ ο Αχμέτ Χατζη Οσμαν δήλωσε παρόν στο άρθρο 2 και είπε ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Λεωνιδας Γρηγορακος, ναι σε όλα είπε ο Μ. Χρυσοχοιδης και ο Πύρρος Δήμας, ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Γ. Ντόλιος ενώ ο Δ. Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4.
Τα μέτρα θα περάσουν;
Ουσιαστικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο “όχι” στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.
Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.
Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.
Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν “παρών” για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.
Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.
Ουσιαστικά μετά και τη σημερινή ψηφοφορία μιλάμε για ένα θρίλερ διαρκείας, καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να διευρυνθούν και στην κυβέρνηση μετά και τα σημερινά φαινόμενα κανείς δεν αποκλείσει και ... ένα ατύχημα...
Ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που ζήσαμε στη σημερινή ψηφοφορία με το ΠΑΣΟΚ να ζητά επίμονα την απόσυρση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ και να δηλώνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφίσει και τον υπουργό μια και μισή μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες να απαντά πως “όσο θα είμαι εγώ υπουργός δεν θα ανεχθώ πατρίκιους και πληβείους,όλοι σε ένα Ταμείο”.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις
´Αρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.
Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.
Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).
Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου