Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Να αρχίσω δουλειά με "μπλοκάκι";

Δουλειά με «μισθολόγιο» (δηλαδή με ένσημα και ασφάλιση στο ΙΚΑ) δεν βρίσκεις ούτε για δείγμα. Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου αλλά βομβαρδίζεσαι από κακά μαντάτα. Σου λένε ότι θα πρέπει να πληρώνεις ΤΕΒΕ χωρίς μάλιστα το ποσό που θα καταβάλλεις να αφαιρείται από την εφορία. Σου λένε ότι θα πληρώνεις τέλος επιτηδεύματος. Σε… φοβερίζουν ότι θα αλλάξει η φορολογική νομοθεσία και ότι η εφορία θα
παρακρατεί το 25% του εισοδήματός τους ενώ στο τέλος της χρονιάς θα σε φορολογεί και με 35%. Είναι να αναρωτιέσαι λοιπόν. Γιατί να δουλέψεις αν είναι να στα τρώει η εφορία;
Κι όμως, αν βάλεις κάτω τα δεδομένα, θα διαπιστώσεις ότι το σκηνικό όπως διαμορφώνεται δεν είναι τόσο…μαύρο όσο φαίνεται τουλάχιστον για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τώρα κάτι δικό τους. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
  • Αν ξεκινήσετε τώρα για να κάνετε έναρξη επαγγέλματος, θα πρέπει να ασφαλιστείτε στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ όπως είναι η σημερινή του ονομασία). Οι εισφορές για τα τρία πρώτα χρόνια διαμορφώνονται στα 210,71 ευρώ τον μήνα (για σύνταξη και για υγεία) ή περίπου στα 2528 ευρώ τον χρόνο. Με το ισχύον φορολογικό σύστημα, για αυτές τις εισφορές κερδίζετε μια πολύ μικρή έκπτωση φόρου της τάξεως των 252 ευρώ. Ωστόσο μελετάται αλλαγή. Με βάση το υπό εξέταση σενάριο, οι εισφορές θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι αν τα ετήσια έσοδά σας είναι 10.000 ευρώ, θα πληρώνετε φόρο για τα 7500 ευρώ καθώς θα αφαιρούνται οι εισφορές.
Ο νέος φόρος
  • Μελετάται ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Πλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται για όλα τα έσοδα που θα εμφανίζουν με συντελεστή 35% (διακινείται και ευνοϊκότερο σενάριο με συντελεστή 28%). Αφορολόγητο δεν θα υπάρχει οπότε θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Θα αναρωτιέστε: αν είναι να δουλέψω για 500 ευρώ σε έναν εργοδότη και να μου παίρνει η εφορία τα 175 ευρώ τι νόημα έχει; Να σας καθησυχάσουμε με δύο επιχειρήματα:
    1. Από το νέο σύστημα φορολόγησης, θα εξαιρούνται οι νέοι επαγγελματίες για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θα φορολογείστε με βάση την κλίμακα των μισθωτών. Θα έχετε το αφορολόγητο των 5000 ευρώ.
    2. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν ή δύο εργοδότες, θα φορολογούνται και αυτοί με βάση την κλίμακα των μισθωτών. Υπό μια προϋπόθεση. Ότι θα δηλώσουν ως επαγγελματική τους έδρα το σπίτι τους. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν: αν θέλετε να κάνετε τώρα έναρξη. Δηλώστε ως έδρα το σπίτι σας.
Το 500άρικο
  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος το οποίο είναι 500 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, για τα τρία πρώτα χρόνια υπάρχει απαλλαγή. Άρα, αν ξεκινήσετε σήμερα, ξεχάστε το 500άρικο.
  • Αν επιβληθεί παρακράτηση φόρου στα «μπλοκάκια» με συντελεστή 25%, τότε θα την πληρώσετε και εσείς. Αν κόβετε ένα 500άρικο τον μήνα ως αμοιβή, στην τσέπη σας θα μπαίνουν 375 ευρώ. Βέβαια, αυτά τα λεφτά θα σας επιστρέφονται μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας καθώς για χαμηλές αποδοχές δεν θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25% οπότε η διαφορά θα σας επιστρέφεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου