Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Όλοι στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη

Πανικός έγινε στο facebook με την είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, Κώστα Βαξεβάνη, έπειτα από τη δημοσίευση ονομάτων που φέρονται να είναι καταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας. Οι
χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου έσπευσαν να υποστηρίξουν τον δημοσιογράφο δημιουργώντας λογαριασμό με την ονομασία «Ομάδα υποστήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη» στην οποία συνεχώς προστίθενται νέα μέλη.
Οι διαχειριστές του λογαριασμού αναφέρουν «Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στον Κώστα Βαξεβάνη για το άδικο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του, λόγω της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες περιπτώσεις καταθετών που δείχνει ποσά που δεν ταιριάζουν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Η ομάδας υποστήριξης αριθμεί μέχρι αυτή τη στιγμή 43.675 χρήστες του facebook, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται και διαδίδει τη σελίδα.

14 σχόλια:

  1. Φίλτατε Διαμαντή, διαφωνώ ριζικά.
    Το γεγονός ότι η πολιτική τάξη είναι κατώτερη των περιστάσεων ή το ότι η Δικαιοσύνη παρουσιάζει προβλήματα και κενά, δεν νομιμοποιεί κανένα Βαξεβάνη να δημοσιοποιεί ονόματα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά (τα περισσότερα, προφανώς) που τα φέρουν καθ΄όλα νόμιμοι πολίτες, οι οποίοι με νόμιμο τρόπο απέκτησαν χρήματα και που φυσικά είναι δικαίωμά τους να τα καταθέτουν όπου θέλουν.
    Δεν μπορεί λοιπόν να διαπομπεύονται και να λοιδωρούνται αθώοι άνθρωποι, επειδή έκαναν το έγκλημα να έχουν ένα επικερδές επάγγελμα.
    Αυτή είναι μια άθλια πρακτική όπου άθλιοι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω των πάντων. Και γίνονται εισαγγελείς, δικαστές, υπουργοί, πρωθυπουργοί.
    Στη δημοκρατία είναι θεσμοθετημένος ο έλεγχος, αλλά με κανόνες και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ατομική ελευθερία. Δεν μπορεί ο κάθε καράβλαχος Βαξεβάνης, για να "βγάλει λαβράκι" να παίζει με την τιμή και την υπόληψη αθώων ανθρώπων.
    Φυσικά, με δεδομένο το γενικό κλίμα και την ψυχολογία του όχλου που μας διακατέχει, αυτά τα πράγματα "πιάνουν". Και δημιουργούν ήρωες. Αυτή την μαζική αυταπάτη καλλιεργούν ο βαξεβάνηδες που έχουν γεμίσει κουτόχορτο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με προσέχεις. Εγώ αναφέρω τι γίνεται στο facebook, δεν πήρα θέση. Αλλά επειδή ήλθε η κουβέντα, θεωρώ τη σύλληψη δημοσιογράφου για αποκάλυψη, ως ένδειξη ακρωτηριασμού της δημοκρατίας. Ακόμα κι αν η Δικαιοσύνη εκτιμά το παράπτωμα ως σημαντικό, μπορεί να κατάσχει τα περιοδικά, να παραπέμψει τον εκδότη- διευθυντή σε δίκη κλπ. Η σύλληψη, δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει εκτός από τον εκφοβισμό.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή ο δημοσιογράφος είναι στο παπυρόβλητο; Δεν υπόκειται στο δικαιϊκό σύστημα και στους νόμους της χώρας; Ας μη μένουμε σε συμβολισμούς ή σε συνειρμούς. Η ουσία είναι ότι όπως καθένας πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος, έτσι και ο δημοσιογράφος. Αυτή η φάμπρικα των βαξεβάνηδων, τριανταφυλλόπουλων, τραγκαίων κλπ μόνο ζημιά κάνει. Συμβάλλει στη γενική τάση για συνωμοσιολογικές ερμηνείες των φαινομένων, για δράση εξωχώριων (ίσως και εξωκοσμικών) δυνάμεων. Εδώ έφτασε στο ζενίθ της γελοιότητας και της βλακείας πολιτικός αρχηγός που είπε ότι μας ψεκάζουν οι γερμανοι με αέρια. Αυτά αναπαράγουν τα βαξεβανοειδή.
      Και φυσικά, το κάθε "λαγωνικό" στήνει και από μια επιχείρηση για την κονόμα.

      Διαγραφή
    3. Δεχόμαστε ότι ο Δημοσιογράφος Βαξεβάνης παρέβη τον νόμο και παραπέμπεται όπως πρέπει.

      Αλλά παράλληλα απαιτούμε νομίζω να συλληφθούν και κάποιοι Υπουργοί που είχαν μια λίστα στα χέρια τους (που σαφώς θα περιέχει νόμιμους καταθέτες αλλά φαντάζομαι και παράνομους φοροφυγάδες) και δεν την έδωσαν σε Εισαγγελέα να ελέγξει ποιοί πρέπει να συλληφθούν και ποιοί όχι.

      Καλώς εφαρμόζεται ο νόμος στον Βαξεβάνη, αλλά απαιτείται η ίδια ευαισθησία περί εφαρμογής των νόμων και για τους λοιπούς που απέκρυψαν μια λίστα.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με τον περιπτερά περισσότερο από όσο συμφωνώ με σένα, Ζιζέλ. Επιπροσθέτως, ερωτώ: Βρίσκει με τη δουλειά του ο δημοσιογράφος τη λίστα Λαγκάρντ. Τι κάνει; Τη "θάβει"; Ή τη δημοσιεύει; Η λίστα Λαγκάρντ, θυμίζω, αφορά σε ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, όχι σε καταθέτες χρημάτων πυο έχουν φορολογηθεί. Ξαναρωτώ, λοιπόν: Τι κάνει ο δημοσιογράφος; Εγώ λέω "τη δημοσιεύει". Εσείς;

      Διαγραφή
    5. Η λίστα Λαγκαρντ δεν αφορά σε φοροφυγάδες. Περιέχει ΚΑΙ φοροφυγάδες, μαζί με άλλους έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσει χρήματα στην συγκεκριμένη τράπεζα.
      Η νόμιμη διαδικασία είναι να παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες θα διερευνήσουν το θέμα και θα παραπέμψουν εκείνους που πρέπει. Αλλά οι πραγματικοί εισαγγελείς και όχι οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς, όπως ο συγκεκριμένος πονηρόβλαχος.
      Γνωρίζουμε όλοι, ότι η χούντα των εκδοτοκαναλαρχών, μικρών και μεγάλων δεν έχει όρια. Κάθε ανοχή σε τέτοια φαινόμενα δεν ενισχύουν την ελευθεροτυπία, αλλά αποθρασύνουν τη συγκεκριμένη καμόρα.
      Την προηγούμενη φορά, ένα άλλο αστέρι της σαπίλας τοποθετούσε κρυφές κάμερες για να πιάσει το λαβράκι. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Αν τους αφήσουμε, σε λίγο δεν θα σέβονται την προσωπική ζωή, την υπόληψη και την τιμή κανενός.
      Για αυτά κάνω λόγο.

      @ περιπτερά, την ευθυνη των πολιτικών δεν την παραγνωρίζω. Αλλά αυτή την καταλογίζει η ίδια η κοινωνία των πολιτών. Ο Παπακωνσταντίνου, που αναφέρεσαι, εξαϋλώθηκε πολιτικά. Ο Βενιζέλος ηγείται ενός κόμματος που βαδίζει στην εξαφάνιση. Αν και οι ευθύνες για τα φαινόμενα πολλών ονομάτων της διαβόητης λίστας, είναι υπερκομματικές και δεν εξαντλούνται μόνο στους προαναφερόμενους,

      Διαγραφή
    6. Αν η λίστα Λαγκάρντ περιέχει και καταθέτες ποσών που έχουν φορολογηθεί, δεν βλέπω γιατί ενοχλούνται. Νόμιμη ενέργεια έκαναν

      Διαγραφή
    7. Ζιζέλ,
      Εγώ θα ήθελα την ευθύνη των πολιτικών να μη την καταλογίζει μόνο η κοινωνία των πολιτών όπως λες, γιατί μόνο με αυτόν τον καταλογισμό, τα κλεμμένα λεφτά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο Δημόσιο Ταμείο.
      Και όσο δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα στο Δημόσιο Ταμείο, τόσο εγώ θα πληρώνω και άλλους φόρους.

      Θέλω να επιστρέψουν τα λεφτά και να μπουν επιτέλους σε κάποιους από αυτούς (τους πολιτικούς) και βραχιολάκια.

      Είναι το προαπαιτούμενο για να πεισθώ, ότι και στην περίπτωση του Βαξεβάνη τους έπιασε ο πόνος (των Εισαγγελέων) για την προστασία των αδίκως κατηγορηθέντων ληστα-ρχών.

      Διαγραφή
    8. Περιπτερά, ασφαλώς όλοι επιθυμούμε την ονομαστικοποίηση των ευθυνών και την αυστηρή τιμωρία των επιόρκων και διεφθαρμένων πολιτικών. Όμως η κύρια ευθύνη της κοινωνίας είναι η σωστή κρίση, προκειμένου να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα. Κοινώς, ας προσέχει η κοινωνία ποιούς και με τι κριτήρια επιλέγει. Το να "καταδικάζονται" συλλήβδην όλοι οι πολιτικοί, το να προπηλακίζονται και να υβρίζονται άκριτα, είναι μια φασίζουσα πρακτική που εξισώνει και, τελικά, ισοπεδώνει τα πάντα.
      Επιπλέον δεν συμφωνώ καθόλου με την λογική του συμψηφισμού που αναφέρεις. Δηλαδή επειδή δεν πιάνουν τους φοροφυγάδες σημαίνει ότι θα πρέπει ο καθένας να παρανομεί ατιμώρητος; Είναι η λογική που εκθέτει ο Συριζα όταν υποστήριξε τους φοροφυγάδες εστιάτορες της Ύδρας, με το επιχείρημα ότι δεν πιάνουν τους "μεγάλους". Ή στην περίπτωση των δασκάλων που αντιτίθεται στο μέτρο της αξιολόγησής τους, αν δεν αποκατασταθούν οι μισθολογικές τους απώλειες. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείς ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και γίνονται γιατί ακριβώς η συγκεκριμένη αντίληψη ευνοεί την σημερινή κατάσταση πραγμάτων, την κατάσταση της μη αλλαγής.
      Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι η παλαβή αριστερά και η ακροδεξιά έχουν ακριβώς την ίδια τακτική στα θέματα αυτά. Και οι δύο παλεύουν για να μην αλλάξει τίποτα, για να μην μετακινηθεί τίποτα.
      Συμπερασματικά, λοιπόν, κάθε παράνομη ή παραβατική πράξη και συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς διάθεση συμψηφισμού.

      Διαγραφή
    9. Ζιζέλ

      πιο πάνω γράφω:
      "Καλώς εφαρμόζεται ο νόμος στον Βαξεβάνη, αλλά απαιτείται η ίδια ευαισθησία περί εφαρμογής των νόμων και για τους λοιπούς που απέκρυψαν μια λίστα."

      Βλέπεις σε αυτό που γράφω να συμφηφίζω την σύλληψη του Βαξεβάνη με κάτι άλλο?
      Δεν είπα "αφήστε και τον Βαξεβάνη ελεύθερο, διότι ελεύθεροι είναι και οι πολιτικοί που παρανόμησαν".

      Είπα, πιάσατε τον Βαξεβάνη.
      Ωραία!!!
      Τώρα πιάστε και τους υπουργούς που εξαφάνισαν μια λίστα αντί να την δώσουν στον Εισαγγελέα.

      Αυτό το λες συμψηφισμό?

      Εσύ τώρα λες κλείνοντας:
      "Συμπερασματικά, λοιπόν, κάθε παράνομη ή παραβατική πράξη και συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς διάθεση συμψηφισμού."

      Ε, αυτό λέω και εγώ.
      Κάθε παράνομη πράξη (δηλαδή επιμένω στην "παράνομη απώλεια" της λίστας σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποιο πατάρι Υπουργού).

      Ε, λοιπόν μέχρι στιγμής, βλέπω μόνο τον κατηγορούμενο Βαξεβάνη να περνάει δικαστήριο.
      Τους Υπουργούς Οικονομικών ή Προϊσταμένους ΣΔΟΕ δεν τους έχω δει ακόμα να περνάνε από το γραφείο του Εισαγγελέα για ένα καλημέρα.

      Με έχεις μπερδέψει λίγο!!!




      Διαγραφή
    10. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να "απαλλάξω" τους πολιτικούς από τις ευθύνες που, σαφώς, έχουν. Όμως είναι άλλου είδους ευθύνες και η τιμωρία υπερβαίνει την συνήθη τιμωρία κάποιου που υπλεπεσε σε μια αξιόποινη πράξη. Το θεμελιώδες για την κοινωνία, που έχει περισσότερη σημασία από το αν θα μπεί κάποιος πολιτικός στη φυλακή, είναι να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα του συστήματος που αναπαράγει αυτές τις καταστάσεις.
      Άσε,δε, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη η διάκριση μεταξύ πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Μην φτάσουμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές αποφάσεις και να πολιτικοποιήσουμε τις ποινικές πράξεις.

      Διαγραφή
  2. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αμφισβητεί την γνησιότητα της λίστας που δημοσίευσε στο περιοδικό του ο Κ. Βαξεβάνης, εξηγώντας πως «έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων» από αυτήν που είχε παραδοθεί στον κ. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν είναι η λίστα Λαγκάρντ αυτή, έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων . Το αντίγραφο που είχε παραδοθεί από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο είναι 1990 ονόματα και έχει μνήμη το στικάκι, δηλαδή δεν θέλω ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι σε προηγούμενο διάστημα έγινε αλλοίωση της λίστας».
    Αλλά αν όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος ο αριθμός των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα «Βαξεβάνη» (2056) είναι διαφορετικός (1990) από αυτής που παραδόθηκε από τον κ. Διώτη (που του την έδωσε ποιος που την πήρε από ποιόν και που τάξερε ποιός;) στον κ. Βενιζέλο (που την πήρε σπίτι του) είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να το διανοηθεί 66 ονόματα (ποιά;) προστέθηκαν ή διαγράφτηκα.
    Η ευθύνη και στην περίπτωση «συγκάλυψης», αλλά και στην περίπτωση «αλλοίωσης» δεν είναι πολιτική αλλά ποινική. Χώρια που ο κ. Κουκουλόπουλος ήξερε πως «είχε μνήμη το στικάκι».
    Ο κ. Τράγκας εξ άλλου δηλώνει σε υψηλούς τόνους «Εγώ πήρα συνέντευξη από τον κ. Διώτη όπου τον πιέζω και μου λέει ότι με μια ματιά θα καταλάβεις ότι είναι συρραφή μυστικών υπηρεσιών».
    Αλλά η λίστα ήλθε με τον «διπλωματικό σάκο»
    Διαβάστε κι αυτό: «Δεν έχει διακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών αρχών», αναφέρει για την υπόθεση της λίστας Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
    Το έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε προς απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ενημερώνει ωστόσο ότι «τον Σεπτέμβριο του 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να βεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου».
    Μένει στην Ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει το νόμο με την ίδια ευαισθησία και στον Κ. Βαξεβάνη αλλά και σε αυτούς που απέκρυψαν τη λίστα και, όπως μας λέει και ο κ. Κουκουλόπουλος, σε αυτούς που την παραποίησαν.
    Αν με ρωτήσετε ποιος τρίβει τα χέρια του απ την όλη υπόθεση θα σας απαντήσω Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζιζέλ, σε παρακαλώ να μας ξεκαθαρίσεις αν εννοείς ότι η παλαβή αριστερά είναι εκείνη που ζήτησε να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τα έως τώρα ευρήματα της έρευνας και «να κληθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα που είχαν γνώση, εμπλοκή η οποιαδήποτε άλλη σχέση με την λίστα (Λαγκάρντ). Δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, των πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, τον π. νομικό σύμβουλο του υπ. Οικονομικών Μπάνο, τον π. γ.γ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, τον π. διοικητή της ΕΥΠ Κων/νο Μπίκα, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κων/νο Χαλαστάνη και την τότε διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, κυρία Χρύσα Χατζή» (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η «σώφρων» αριστερά είναι εκείνη που ψήφισε «παρών» (ΔΗΜΑΡ) ή «λευκό» (ΚΚΕ) στην παραπάνω πρόταση. Οι δύο που παλεύουν για να μην αλλάξει τίποτα, για να μην μετακινηθεί τίποτα μήπως στο προκείμενο είναι τέσσερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον χαρακτηρισμό "παλαβή" εννοώ το τμήμα εκείνο της αριστεράς που ή παιδιαρίζει πολιτικά ή συμπεριφέρεται με σχιζοφρενή και καταστροφικό τρόπο. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι η συμπεριφορά κόμματος που μεγάλωσε ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει και προσπαθεί να "ξαναγράψει" την ιστορία. Θέλει να γίνει Πασοκ της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, αγνοώντας την μη ύπαρξη ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών αναλογιών. Το συνονθύλευμα εκείνο που έχει μαζέψει πάσης φύσεως πικραμένους. Διαθέτει το αληταριό περιθωριακών γκρουπούσκουλων, νεοκομμουνιστές πρώην ρηγάδες, νεοσταλινικούς προερχόμενους από το ΚΚΕ, εξουσιολάγνους του Πασοκ που εγκατέλειψαν σαν τα ποντίκια το σκάφος, ψωνάρες τύπου Κατσέλη, κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές και εσχάτως και θεούσες.
      Από τη μία μιλά για την Ευρώπη και από την άλλη κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μας διώξουν. Από τη μία μιλά για την ανεργία και από την άλλη κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει και την παραμικρή επένδυση. Από τη μία μιλά γιοα το δημοσιονομικό πρόβλημα και από την άλλη τάζει τα πάντα σε όποιον φωνάζει και υπόσχεται μεγαλύτερο κράτος, άρα μεγαλύτερη ρεμούλα. Από τη μία λέει ότι διεκδικεί την εξουσία και από την άλλη συμπεριφέρεται ως ομάδα κατάληψης λυκείου.
      Και τώρα τελευταία αρχίζει το φλερτ με την εκκλησία και το παπαδαριό. Επίσης ενώ καταγγέλει το "σύστημα" και τη δικαιοσύνη ως όργανό του, από την άλλη αναγνωρίζει το "δίκαιο αγώνα" τους και τάσσεται κατά των μειώσεων των αποδοχών τους.
      Γενικά, δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο, ούτε μια σκέψη που αφορά κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες που δεν θα συναντήσει τη σθεναρή τους αντίσταση.
      Φυσικά, ως συνεπής στην παλαβομάρα, δεν κοστολογεί αυτά που τάζει, όπως γίνεται συνήθως, αλλά δεν μας λέει και που θα βρει τα λεφτά. Λεπτομέρειες θα μου πεις. Περιορίζεται απλώς να υπονοεί ότι "λεφτά υπάρχουν" και ότι "ο λαός μπορεί να καταφέρει τα πάντα".
      Και ο χαρακτηρισμός "παλαβή" είναι επιεικής. Γιατί ο ενσυνείδητα παλαβός δεν είναι παλαβός, αλλά εγκληματίας.
      Φαντάζομαι ότι δεν θέλει και μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβεις ποιούς εννοώ.
      Ονόματα δεν λέμε, αλλά ... τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

      Διαγραφή