Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου

Για όσους εμμένουν ακόμα στο διάβασμα με τον κλασικό τρόπο (και ευτυχώς είμαστε ακόμα αρκετοί), κάναμε μια εικονική βόλτα και συγκεντρώσαμε τις
εντυπωσιακότερες -κατά τη γνώμη μας- βιβλιοθήκες του κόσμου.
Η βιβλιοθήκη Beinecke του πανεπιστημίου Yale είναι αρκετά φουτουριστική, και περιέχει σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Διαθέτει πάνω από 600.00 βιβλία και είναι προσβάσιμη όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο ερευνητή, είτε ανήκει στην κοινότητα του πανεπιστημίου είτε όχι.

Η βιβλιοθήκη José Vasconcelos στο Μεξικό, εντυπωσιάζει με το βιομηχανικό αρχιτεκτονικό στυλ της. Είναι γνωστή και ως “Megabiblioteca”, λόγω της τεράστιας έκτασής της, και αναγκάστηκε να κλείσει το 2007 εξαιτίας περικοπών αλλά ευτυχώς ξανάνοιξε το 2008. 

Στην κρατική βιβλιοθήκη Βικτώρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία πήρε το όνομά της από τη Βασίλισσα, μπορεί να βρει κανείς γύρω στους 2 εκατομμύρια τόμους βιβλίων. Το ιδιαίτερο αναγνωστήριο σε οκτάγωνο σχήμα έχει μείνει αναλλοίωτο από το 1913 και είναι έτσι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί μέχρι και 500 αναγνώστες ταυτοχρόνως.

H θεολογική βιβλιοθήκη του μοναστηριού Strahov στην Πράγα περιέχει πολλά σπάνια χειρόγραφα, και αν και έχει υποστεί καταστροφές όπως πυρκαγιές και λεηλασίες από το Σουηδικό στρατό, παραμένει πραγματικά εντυπωσιακή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Tama Art στο Τόκυο. Χαρακτηριστικό της το έντονο φυσικό φως, που επιτυγχάνεται από τις λεπτές αψίδες που δεσπόζουν παντού στο χώρο. Μπορεί να είναι η πιο πρόσφατη κατασκευή από τις προηγούμενες βιβλιοθήκες, όμως εντυπωσιάζει εξίσου.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές ανά τον κόσμο εντυπωσιακές και καλά οργανωμένες βιβλιοθήκες. Ας μην ξεχνάμε όμως το σημαντικότερο: Το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν, που δεν είναι άλλος από το να μας παρέχουν τη δυνατότητα να δανειζόμαστε βιβλία. Γι' αυτό, με την πρώτη ευκαιρία,  προτείνουμε μια βόλτα από τη δανειστική βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου (Τρυπιά 45). Θα βρείτε βιβλία που σίγουρα θα σας κερδίσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου