Συγκαταλέγεται όχι μόνο στους κορυφαίους οικονομολόγους του
πλανήτη αλλά και στις προσωπικότητες με μεγάλη πολιτική επιρροή στη Γαλλία.
Πρώην σύμβουλος των Μιτεράν, Σαρκοζί και νυν του Ολάντ αλλά και πρώτος πρόεδρος
της Ευρωπαϊκής
Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, θεωρείται προσωπικότητα
παγκοσμίου κύρους.Μάλιστα ήταν ο εβραϊκής καταγωγής Ζακ Αταλί που ενέταξε το 1981 τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον Φρανσουά Ολάντ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ έχει γράψει μέχρι στιγμής 50 βιβλία.
Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Ζακ Αταλί μιλά για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για τα «ελληνικά» σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη αν δεν υπάρξει ένας δημοσιονομικός φεντεραλισμός.
Όπως είπε άλλωστε και το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί «Η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βυθίζεται στην πισίνα. Δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο. Αυτό θα συμβεί το 2014, μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού ρυθμιστεί εκ νέου το χρέος της, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα μη βιώσιμα».
Στην ερώτηση αν είναι σωστή η μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα δηλώνει: «Η κρίση στην Ελλάδα κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη. Μία ελληνική χρεοκοπία θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αρχή πάνω στην οποία βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αν η ευρωζώνη δεν κινηθεί στην κατεύθυνση ενός πραγματικού δημοσιονομικού φεντεραλισμού και δεν έχει συνοδεύσει τα μέτρα λιτότητας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τότε η Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν ευάλωτες».
Ο Ζακ Αταλί εκφράζει επίσης την άποψη ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι ανησυχητική, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επισημαίνει, θα μπορούσε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Έχοντας ως πεποίθηση ότι βιώσιμη δημοκρατία χωρίς δουλειές δε μπορεί να υπάρξει,ο Αταλί δημιούργησε το 1998 τον PlaNet Finance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθάει φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και να δημιουργούν έτσι τις δικές τους επιχειρήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να συμβάλει ο Ζακ Αταλί και στην Ελλάδα με τη δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης της δημιουργίας επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη ενός ιδρύματος μικροπίστωσης. Η εφαρμογή θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Μία πολιτική φάση 6 μηνών στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί με μια ομάδα επιχειρηματιών εθελοντών και μία φάση εκκίνησης, από 1 έως 2 χρόνια με το άνοιγμα δύο καταστημάτων στην Ελλάδα.
O Αταλί λέει τα αυτονόητα. Αν η Ευρώπη δεν ομοσπονδιοποιηθεί γρήγορα, το ευρώ θα διαλυθεί. Αν όμως ομοσπονδιοποιηθεί η Ευρώπη, η Γερμανία θα πάψει να σημειώνει τα πλεονάσματά της αρμέγοντας το Νότο, οπότε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλους εμάς τους "δυτικοτραφείς" και "ευρωλάγνους" έλληνες χτυπάει άσχημα να μας λένε κάποιοι για ανισότητες εντός της Ευρώπης και της ΟΝΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι ωμή όσο και αμείλικτη.