Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αγριότητα χωρίς όρια στο κέντρο της Αθήνας- τα πρόσωπα του δράματος- ένταση και επεισόδια το βράδι

Συγκλονιστική τραγωδία εκτυλίχτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι δείκτες εγκληματικότητας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στα ύψη. Ληστές δολοφόνησαν με μαχαίρι 44χρονο, την ώρα που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει στο μαιευτήριο την ετοιμόγεννη γυναίκα του.

Ο λόγος που έχασε τη ζωή του ο 44χρονος, λίγο πριν την ανατολή της ζωής του δεύτερου παιδιού του, ήταν όπως φαίνεται η βιντεοκάμερα που κρατούσε στα χέρια του, με την οποία σκόπευε να καταγράψει τις πρώτες στιγμές του νεογέννητου.
Οταν ο τραγικός πατέρας έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο με τρεις μαχαιριές στον λαιμό και στην πλάτη, οι ληστές άρπαξαν τη βιντεοκάμερα και εξαφανίστηκαν.
Το έγκλημα έγινε στις 5 τα ξημερώματα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 57.
Λίγα μέτρα πιο πέρα από τον τόπο της τραγωδίας, επί της οδού Ηπείρου, βρίσκεται το
σπίτι του θύματος. Από εκεί είχε ξεκινήσει λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί, με σκοπό να πάρει το αυτοκίνητό του από τον δρόμο όπου το είχε παρκάρει.
Στο διαμέρισμα η ετοιμόγεννη σύζυγος του 44χρονου και η μητέρα της περίμεναν με αγωνία τη στιγμή που θα άνοιγε η πόρτα για να τους πει ότι φεύγουν για το μαιευτήριο. Μάταια όμως περίμεναν.
Τα λεπτά περνούσαν και επειδή η αγωνία τους είχε φτάσει στο ζενίθ, κατέβηκαν στον δρόμο για να δούν σε τι οφειλόταν η αργοπορία.
Το μόνο που δεν περίμεναν να δουν ήταν αυτό που είχε συμβεί.
Στο πεζοδρόμιο της οδού 3ης Σεπτεμβρίου αντίκρισαν τον άνθρωπό τους νεκρό μέσα σε μια λίμνη από αίμα. Η προσμονή της χαράς που θα έφερνε η γέννηση ενός ακόμα παιδιού εξελίχτηκε σε σπαραγμό.
Αν ο 44χρονος δεν αντιδρούσε όταν δέχτηκε την επίθεση των ληστών, πιθανόν η ληστεία της βιντεοκάμερας να μην είχε εξελιχτεί σε τραγωδία.
Επίθεση
Οπως φαίνεται όμως το θύμα αντέδρασε αυθόρμητα όταν οι ληστές προσπάθησαν να του αρπάξουν το βαλιτσάκι με την κάμερα, γιατί θα του στερούσαν τη χαρά να καταγράψει τις πρώτες στιγμές του παιδιού του.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες περιγράφονται από μάρτυρες της τραγωδίας μελαψοί, γι' αυτό εκτιμάται ότι ήταν αλλοδαποί.
Εχει συγκεντρωθεί επίσης υλικό από κάμερες καταστημάτων που βρίσκονται γύρω από τον τόπο της δολοφονίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Δεν θα κάνει ποτέ γενέθλια
Η σύζυγος του θύματος υπέστη σοκ, με κίνδυνο να χάσει το παιδί που επρόκειτο να φέρει στη ζωή. Ευτυχώς όμως δεν υπήρξε δεύτερη απώλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η γέννα της αργότερα εξελίχτηκε ομαλά, φέροντας στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που δεν θα μπορέσει, ωστόσο, να γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά της, καθώς αυτά θα συμπίπτουν με τη δολοφονία του πατέρα της.
ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
Φωτό: Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Γκίκας
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
«Κάθε μέρα κλέβουν και σκοτώνουν. Κοντεύουμε να τρελαθούμε»
Την οργή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας απελευθέρωσε χτες το μακελειό στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Ανθρωποι προχωρημένης ηλικίας, που ζουν στην περιοχή για δεκαετίες αλλά και νεότεροι, που έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα, μιλούν για το κλίμα καθημερινού τρόμου που βιώνουν τα τελευταία χρόνια μέσα από τα συνεχή κρούσματα εγκληματικότητας και εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατην πολιτεία και την αστυνομία που τους αφήνουν απροστάτευτους. «Να σε πάω σπίτι μου να δεις πόσο μανταλωμένο είναι. Χωρίς συναγερμό δεν κατεβαίνουμε ούτε μέχρι το περίπτερο.
Και μετά τις πέντε το αργότερο φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο», λέει η κ. Ελένη, που ζει στην περιοχή 20 χρόνια. «Ηρθα να μείνω στη γειτονιά πριν από έναν χρόνο με την κοπέλα μου για να μην είναι μόνη της. Πριν από λίγο καιρό τρεις έγχρωμοι της έκαναν επίθεση, παραλίγο να τη στραγγαλίσουν, λιποθύμησε, της πήραν την τσάντα κι έφυγαν. Δεν μπορείς να το χωνέψεις αυτό που συμβαίνει όταν μένεις εδώ», λέει ο Ηλίας.
Ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν προσωπικά τον 44χρονο, είχαν σοκαριστεί από το αποτρόπαιο θέαμα του αυτοκινήτου του που είχε βαφτεί στο αίμα. Πολλοί ήταν οι περίοικοι που περνούσαν από το σημείο του τραγικού συμβάντος για να αφήσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, ενός ανθρώπου στου οποίου τη θέση θα μπορούσε, όπως λένε, να βρίσκεται ο καθένας από μας.
«Κοντεύουμε να τρελαθούμε. Κάθε μέρα, κλέβουν και σκοτώνουν. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Πολλοί συζητάνε πια ότι η μόνη λύση είναι να πληρώσουμε τους χρυσαυγίτες να έρθουν να μας κάνουν περιφρούρηση. Τι είμαστε εμείς, φασίστες; Εχουμε αγανακτήσει. Κάθε μέρα τα τζάμια από τα μαγαζιά είναι σπασμένα. Τη μάνα μου πήγαν να τη γδάρουν πριν από ενάμιση μήνα για να της πάρουν έναν σταυρό», λέει η Τζένη.

Τα δυο πρόσωπα του δράματος

Λάτρευε τη ζωή και το κέντρο της Αθήνας. Οπως αποδείχτηκε, όμως, και τα δύο αυτά δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν στην τραγική περίπτωση του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές αδίστακτων ληστών έξω από το σπίτι του, στη γωνία Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο 44χρονος καταγόταν από την Κύθνο και εργαζόταν σε φαρμακευτική εταιρεία, με μια λαμπρή καριέρα μπροστά του και προσωπικές προοπτικές άριστες.

Οπως λένε άνθρωποι που τον γνώριζαν, ήταν εξαίρετος οικογενειάρχης και πολύ ερωτευμένος με την Ελληνοϊταλίδα γυναίκα του Σιμόνι Βιρτζίλι, με την οποία είχε αποκτήσει άλλο ένα παιδάκι, αγόρι, που είναι περίπου δύο ετών.

Το αγαπημένο ζευγάρι, παρά το γεγονός ότι είχε την οικονομική άνεση να ζει κάπου αλλού, έμενε στο διαμέρισμα της οδού Ηπείρου επειδή αγαπούσε ιδιαίτερα το κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο Μανώλης ήταν πρόσχαρος και αγαπητός στη γειτονιά, ενώ του άρεσε πολύ η μουσική και τα βιβλία και ό,τι ανέβαζε την ποιότητα της ζωής του και της οικογένειάς του.
Το διαμέρισμα είναι της γυναίκας του, η οποία είναι πνευμονολόγος στο «Ερρίκος Ντυνάν» και θεωρείται εξαιρετική στη δουλεία. Είναι κόρη Ιταλού γιατρού και της Τριανταφυλλιάς Νικολοπούλου, ιδιοκτήτριας φαρμακείου στον Πύργο Ηλείας.
Με δική της επιθυμία, όπως λέγεται, αγόρασαν το συγκεκριμένο διαμέρισμα και ο Μανώλης, με τον οποίο είχαν σχέσεις αρκετά χρόνια, μοιράστηκε με χαρά την επιθυμία της. Αυτές τις ημέρες περίμεναν με αγωνία το δεύτερο παιδί που θα συμπλήρωνε την ευτυχία τους. Δεν ήξεραν και οι δύο, όμως, το άγριο παιχνίδι που τους επεφύλασσε η μοίρα.
Οπως τόνιζαν πρόσωπα από την Κύθνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μανώλη Καντάρη, αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος του. Από τον πρώτο ο 44χρονος άνδρας είχε επίσης δύο παιδιά, που μένουν κι αυτά πια ορφανά από πατέρα.

Ένταση και οργή από τη δολοφονία

Τη φωτιά του μεταναστευτικού, που σιγοκαίει χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, πυροδότησε η άγρια δολοφονία του 44χρονου χθες τα ξημερώματα στη γωνία των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το κέντρο της πρωτεύουσας -και ειδικά η περιοχή γύρω από το σημείο της δολοφονίας- παρέμενε σε έκρυθμη κατάσταση, καθώς οργισμένοι κάτοικοι, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, μετανάστες και αναρχικοί «πρωταγωνιστούσαν» σε συμπλοκές με αποτέλεσμα να επικρατεί για πολλές ώρες ένταση. Την ίδια ώρα, η οργή των κατοίκων της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας ξεχείλιζε μπροστά στα λουλούδια και τα κεριά που είχαν αφήσει δεκάδες άνθρωποι στο σημείο του φόνου. «Είμαστε πολύ θλιμμένοι και πολύ θυμωμένοι. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι και ανασφαλείς. Πρέπει επειγόντως η πολιτεία να πάρει μέτρα», μας είπε η κ. Ελένη Καπασκέλη, που μένει στην περιοχή.

Από νωρίς το απόγευμα αγανακτισμένοι κάτοικοι του κέντρου, περίπου 200 άτομα, συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 44χρονος. Στη συγκέντρωση παρείσφρυσαν αρχικά και περίπου 20 μέλη της «Χρυσής Αυγής», τα οποία όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν.
Διάφορα blogs ακροδεξιού και εθνικιστικού περιεχομένου, που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το τραγικό συμβάν, καλούσαν μάλιστα σε συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας.
Κάποια στιγμή μερίδα συγκεντρωμένων άρχισε να στρέφεται αδιακρίτως εναντίον οποιουδήποτε μετανάστη περνούσε από την περιοχή, με αποτέλεσμα σοβαρά επεισόδια να πάρουν έκταση.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ανθρωποκυνηγητό εναντίον των μεταναστών γενικεύτηκε στους γύρω δρόμους, ενώ τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων χτυπούσαν και προπηλάκιζαν όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους. Από την επίθεση, μάλιστα, των μελών των εθνικιστικών ομάδων σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί αλλοδαπών.
Μάλιστα καταδιώκοντας έναν από τους μετανάστες, οι ακροδεξιοί έσπασαν τις τζαμαρίες της πολυκατοικίας στην οποία κατέφυγε, ενώ προκάλεσαν στο διάβα τους και υλικές ζημιές σε καταστήματα μεταναστών. Επιτέθηκαν μάλιστα σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ απειλήθηκαν συμπλοκές με αναρχικές ομάδες, αλλά με την επέμβαση της αστυνομίας απετράπησαν.
Η αστυνομία προχώρησε σε μια σύλληψη και μια προσαγωγή για τα επεισόδια.
ΓΑΔΑ
Τριακόσιοι αστυνομικοί στο κέντρο
Περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες εκτελούν καθημερινά καθήκοντα αστυνόμευσης στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΓΑΔΑ, με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομική δύναμη που διατίθεται καθημερινά για το κέντρο της Αθήνας συντονίζεται από ειδική ομάδα αξιωματικών της ΓΑΔΑ και ότι το σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της πρωτεύουσας υλοποιείται από τα μέσα του 2010, στο πλαίσιο της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής 2010-2014.
«Τα αποτελέσματα των αστυνομικών δράσεων και επιχειρήσεων παρακολουθούνται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες ενεργούνται σε καθημερινή βάση αστυνομικές εξορμήσεις καταπολέμησης της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται καθημερινά.
Γιάννης Φώσκολος
Ανάγκη αστυνόμευσης του κέντρου
Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής με αφορμή την «αποτρόπαια» -όπως τη χαρακτήρισε- δολοφονία του 44χρονου.
«Είμαστε αποφασισμένοι», τόνισε ο κ. Παπουτσής μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, «να ενθαρρύνουμε τον δήμαρχο Αθηναίων και να συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες του, καθώς και τους συναρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας των Αθηναίων πολιτών». Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «η εγκληματικότητα στο κέντρο μειώνεται, αυξάνεται όμως στην υπόλοιπη χώρα κυρίως η μικροεγκληματικότητα, που σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, μιλώντας για το τραγικό συμβάν, τόνισε μεταξύ άλλων πως «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. για να ελεγχθεί η κατάσταση», ενώ σημείωσε πως απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις, χρονοδιαγράμματα και συντονισμός.
Για «εικόνα διάλυσης του υπουργείου, που θέλει να λέγεται Προστασίας του Πολίτη», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
Να πάρει επειγόντως μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας, που δοκιμάζεται από την όξυνση της εγκληματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ζούγκλα.
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. κάποια στιγμή σε αυτή την μπανανία που ζούμε, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που κάποιοι αρχηγοί της μπανανίας ψήφισαν, αλλά ουδέποτε εφάρμοσαν.

    Όλοι αυτοί οι πεινασμένοι της Γης που ήρθαν στον Ελληνικό "παράδεισο", είτε από Αφρική, είτε από Ασία είτε από τις πρώην Σοβιετικές χώρες, πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους.

    Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ γαι δουλειά και λίγο πικρό ψωμί, υπάρχουν και εγκληματικές φάτσες που θα σκοτώσουν ακόμα και για 1 ευρω, όπως έγινε με τον άτυχο Αθηναίο προχθές.

    Και να θέλαμε να ανεχτούμε όλον αυτόν τον συρφετό (τίμιους και αλήτες μαζί), δεν γίνεται. Δεν χωράμε πλέον άλλο.

    Παντού στην Αθήνα, όλες αυτές οι φάτσες έχουν στήσει συμμορίες, πότε σκοτώνουν σε ενέδρες αστυνομικούς που τους κυνηγάνε, πότε σκοτώνουν να πάρουν ένα κινητό ή μια βιντεοκάμερα, πότε ληστεύουν περίπτερα, πότε βιάζουν και γριές ακόμα.

    Ε, κάποτε αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει.
    Και αν δεν την σταματήσουν οι χαχόλοι που το παίζουν υπουργοί, που ζουν ανάμεσα σε φουσκωτούς στην Εκάλη, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε αυτοδικία. Κάτι σαν το Αμέρικα.

    Και αν ακόμα δεν έχουμε αυτοδικία, τότε θα έχουμε στις εκλογές κόμματα που έχουν δώσει την υπόσχεση, ότι αν ψηφιστούν από τους Έλληνες, θα μπαρκάρουν σε καράβια όλα αυτά τα μπουμπούκια που μπαίνουν στην χώρα από όλες τις τρύπες μας.

    Αντίδραση θα υπάρξει οπωσδήποτε, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, και αν αυτή η αντίδραση θα παρασύρει και αυτά τα υπουργάκια που το παίζουν πολιτικοί χθες και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή