Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πάνω από οκτώ ώρες

Οχι στις πρόωρες εκλογές-ναι στο δημοψήφισμα, είπε ουσιαστικά χθες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε πάνω από οχτώ ώρες, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το Μεσοπρόθεσμο έκλεισε με την τρόικα χωρίς να έχει κλείσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου συναντά διαφωνίες υπουργών. Η δραματική συνεδρίαση τελειωσε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Σε αυτή εκφράστηκαν διαφωνίες σε
επίμαχα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου. Συγκεκριμένα:
* Καθολική, σχεδόν, ήταν η διαφωνία στη μείωση του αφορολογήτου. Μεταξύ άλλων διαφώνησαν ο Ε. Βενιζέλος, η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δημ. Ρέππας κ.ά. Κατατέθηκαν εναλλακτικές ισοδύναμες προτάσεις, όπως είναι η αύξηση των τεκμηρίων και η επιβολή τέλους αλληλεγγύης, η έκδοση λαϊκών ομολόγων, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να τις εξετάσει και να ανακοινώσει τις τελικές ρυθμίσεις ή σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή αύριο στη νέα συνεδρίαση του υπουργικού. Ο υπουργός είπε πάντως ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα πως, αν υπάρχουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις, μπορούν να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο.
* Εντονες ήταν οι διαφωνίες επίσης στο θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι θα πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να καλλιεργούν την εικόνα ότι θα γίνουν απολύσεις, δεδομένου, όπως είπαν, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει δραστική μείωση του Δημοσίου.
* Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Θέμα που μπορεί να μην επείγει, γιατί θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, προκαλεί όμως μεγάλες αντιδράσεις σε βουλευτές της βόρειας Ελλάδας.
* Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς οι υπουργοί (π.χ. Κ. Σκανδαλίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαρχής διαλλακτικός και με διάθεση να υιοθετήσει νέες προτάσεις. Εκανε έναν απολογισμό για τον ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου και αυτοκριτική. Η στάση του αυτή, όπως μας είπαν υπουργοί, εκτόνωσε το κλίμα και ακολούθησε μια μαραθώνια συζήτηση χωρίς... τσακωμούς!
Το Μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, καθώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. Κυβερνητικές πηγές μας είπαν ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην οριστικοποίηση της νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, γιατί αρκεί η κατάθεση στη Βουλή.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε το χρόνο του δημοψηφίσματος ούτε εξειδίκευσε τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν, είπε όμως ότι επιθυμεί να αξιοποιηθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει άμεσα τις ρυθμίσεις. Η εμμονή του σε αυτή την προοπτική προκαλεί απορίες και ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις του, δεδομένου ότι πριν από 15 μέρες, που ετέθη για πρώτη φορά, συνάντησε τη διαφωνία πολλών υπουργών και βουλευτών, όπως και χθες μέσα στο υπουργικό. Ο Ε. Βενιζέλος είπε επί παραδείγματι ότι δεν προσφέρεται η περίοδος για δημοψήφισμα, το ίδιο είπε και η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ο Δημ. Ρέππας τόνισε ότι δημοψήφισμα σημαίνει εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε επίσης το Μεσοπρόθεσμο να κατατεθεί πακέτο με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε τις νέες σκληρές αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, «σε μια ευρύτερη αστάθεια στην Ευρώπη» και με έμμεσο τρόπο καταλόγισε ευθύνες στους εταίρους της χώρας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι, καλοπροαίρετα, αλλά κάνουν κι αυτοί λάθη σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση». Οπως είπε, μέχρι τη σύνοδο κορυφής διακυβεύεται το μέλλον της χώρας από τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση και τη στάση της μέχρι τη σύνοδο κορυφής και τόνισε ότι ακολουθούν κρίσιμες εβδομάδες γιατί η διαπραγμάτευση ακόμα δεν έχει κλείσει.
Υποστήριξε και πάλι ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση και ότι θα προσπαθήσει το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί στη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, αλλά τόνισε ότι δεν θα απαιτήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών γιατί δεν εκβιάζει. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι η διαπραγμάτευση του προγράμματος δεν έχει κλείσει και κάλεσε τα άλλα κόμματα να σχηματίσουν με την κυβέρνηση ομάδες εργασίας για κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ανάλογη πρόταση κατέθεσε και ο Ε. Βενιζέλος.
Ο πρωθυπουργός είπε, ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και η παραμονή της στο ευρώ. Οπως είπε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, θα γίνουν δημοκρατικά, με τρόπο που δείχνει νέα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».
Αναφερόμενος στους αγανακτισμένους, κατηγόρησε το μεταπολιτευτικό σύστημα ως πηγή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Οπως είπε «το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στην απόγνωση για το αύριο, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά και της αδυναμίας, αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας του πολιτικού, οικονομικού, μιντιακού, δικαστικού συστήματος να δώσει διέξοδο και με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μαζί με αντιπροσωπείες από όλα τα κόμματα θα πρέπει να καλέσουν σε συνάντηση αντιπροσωπεία των «αγανακτισμένων».
Αναφερόμενος στον ξένο έλεγχο που θα ασκείται στο εξής στη χώρα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται τη λογική των επιτρόπων: «Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, ξέρω όμως ότι όταν ξεκίνησε, μετά συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα μέσα ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου