Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γνώριζε ο Καραμανλής τα σενάρια δολοφονίας του

Από την πρώτη στιγμή γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το έγγραφο της ΕΥΠ (5/2/09) που τον προειδοποιούσε ότι σχεδιαζόταν επίθεση εναντίον του. «Εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαιτέρως απόμακρος και σκεφτικός. Δεν μιλούσε ιδιαίτερα και χρησιμοποιούσε ελάχιστα το κινητό του τηλέφωνο, μόνο αν ήταν ανάγκη, και η χρονική διάρκεια των
συνδιαλέξεών του ήταν ελάχιστη», θυμάται ένας εκ των πολύ στενών συνεργατών, εκείνης της εποχής, του Κ. Καραμανλή.

Επιβεβαίωση από Παυλόπουλο

Επιβεβαίωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι υπήρχε έγγραφο της ΕΥΠ που προειδοποιούσε για σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, αλλά και ότι ο πρώην πρωθυπουργός το γνώριζε.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα, όμως, πρόσθεσε: «Το περιεχόμενο του εγγράφου και το δημοσίευμα μιλούν για την ουσία και πώς αξιολογήθηκε τότε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Καραμανλής είχε ενημέρωση για το θέμα είπε: «Όταν υπάρχουν έγγραφα αυτού του είδους ενημερώνονται εκείνοι που πρέπει να ενημερωθούν. Υπάρχει το απόρρητο. Το πώς και γιατί διέρρευσε είναι δημοσιογραφική επιτυχία».

Οι πληροφορίες

Από τον Φεβρουάριο του 2006 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών, οι πληροφορίες έπεφταν βροχή στην Κατεχάκη και στο υπουργείο Εσωτερικών όπου ανήκε η ΕΥΠ. Ωστόσο, από τις αξιολογήσεις που γίνονταν καμία δεν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή. Εκτός από εκείνη που ήρθε από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας...

Στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σήμανε συναγερμός. Μόνο και μόνο η πηγή από την οποία προερχόταν η πληροφόρηση ήταν αρκετή για να εξετάσουν ιδιαιτέρως σοβαρά όσα αναφέρονταν και να ενημερωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μέτρα ασφαλείας

Η τελευταία παράγραφος της έκθεσης της ΕΥΠ, που αποκάλυψε το περιοδικό «Επίκαιρα», δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προτείνει την «ενίσχυση» των μέτρων ασφαλείας του τότε πρωθυπουργού: «Σε κάθε περίπτωση, παρέλκει να επισημάνουμε, από σκοπιάς υπηρεσίας μας, την ανάγκη συνεχιζόμενης λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας του κ. πρωθυπουργού».

Ο Κ. Καραμανλής, με το που πληροφορήθηκε το γεγονός από τον αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσε εντολή να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μη δημοσιοποιηθεί. Δεν επιθυμούσε να προκαλέσει πανικό, κυρίως στην οικογένειά του και τη μητέρα του. Καιν όντως, δεν έμαθαν ποτέ γι’ αυτή την υπόθεση. Αλλωστε, δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για τον βαθμό αξιοπιστίας της πηγής.

Τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, δεν άλλαξαν, καθώς κρίθηκαν επαρκή. Τα δρομολόγια, ούτως ή άλλως, ήταν κάθε μέρα διαφορετικά. Η προσωπική του ασφάλεια είχε φροντίσει να πηγαίνει από τη Ραφήνα στο Μαξίμου από διαφορετικές διαδρομές.

Η παρακολούθηση του πρώην πρωθυπουργού, που είχε την κωδική ονομασία «Πυθία 1», άρχισε να γίνεται εντατική από τον Απρίλιο του 2008 και ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Στα ταξίδια του στο εξωτερικό, ο Κ. Καραμανλής, ακόμη και την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πάντα μαζί του έναν υπάλληλο του ΟΤΕ που φρόντιζε για την ασφάλεια των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΠ (οι πληροφορίες της οποίας προέρχονταν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες), οι υποκλοπές είχαν ως στόχο κυρίως τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Κ. Καραμανλή με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Γκεόργκι Παρβάνοφ για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Διοικητής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών την περίοδο εκείνη ήταν ο Ιωάννης Κοραντής, βουλευτής σήμερα του ΛΑΟΣ. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δεν διέψευσε ουσιαστικά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας με νόημα «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο. Τα λόγια είναι περιττά...».

Κανένα σχόλιο

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ δεν θέλησε να πει περισσότερα, θέλοντας να δείξει με τη στάση του τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται.

Ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της απόρρητης έκθεσης και πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, ο Κ. Καραμανλής δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και αυτό ζήτησε μετ’ επιτάσεως και από τους στενούς του συνεργάτες. Δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια, όπως έκανε και την επίμαχη περίοδο, αποσιωπώντας ουσιαστικά το γεγονός.

Η έκθεση συνοδευόταν από χάρτες και συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία φαίνεται πως παρακολουθούσαν τον πρώην πρωθυπουργό και τη συνοδεία του. Ως σημεία εντοπισμού αναφέρονται ο Γέρακας, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, ο Παπάγου και το Πικέρμι.

Με εξαίρεση το τελευταίο σημείο, ο πρωθυπουργός και η πομπή του δεν περνούσαν από τις συγκεκριμένες περιοχές. Μόνο το όχημα που ήταν στη Λ. Μαραθώνος, στο ύψος του Πικερμίου, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΠ, θα μπορούσε να τον παρακολουθήσει και να στηθεί ενέδρα εναντίον του.

Στην προετοιμασία της επίθεσης που υποτίθεται ότι σχεδιαζόταν εναντίον του Κ. Καραμανλή συμμετείχαν στην ομάδα παρακολούθησης περίπου 20 άτομα, τα οποία δεν προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Χρησιμοποιούσαν συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα με τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και υλικά καμουφλάζ. Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου του 2008 -όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΥΠ- υπήρξε «εμπλοκή» μεταξύ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και της ομάδας που φέρεται να παρακολουθούσε τον Κ. Καραμανλή.

Οι άγνωστοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- εκρηκτική ύλη C-4, που χρησιμοποιείται κυρίως από τον στρατό και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και Καλάσνικοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου