Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σε πτώση οι βάσεις- λιγότεροι αριστούχοι

Τα Μαθηματικά και η Φυσική «χαντάκωσαν» φέτος τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, έχει μειωθεί ο αριθμός των αριστούχων, ενώ και οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να έχουν πτωτική πορεία ειδικά στις «υψηλόβαθμες» σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, τις Φυσικομαθηματικές και
Πολυτεχνικές Σχολές και την Πληροφορική, επίσης στις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές και τις Φαρμακευτικές του 3ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και στις Παιδαγωγικές και Νομικές Σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Οι αριστούχοι των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων

Τα θέματα, φέτος, ήταν κατά κοινή ομολογία από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Όμως υπήρξαν και ορισμένα παιδιά που δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να πανηγυρίζουν για την εισαγωγή τους στις σχολές της επιλογής τους.

Ο Χρήστος Χατζηδοπαυλάκης από την Αθήνα, για παράδειγμα, συγκέντρωσε 19.611 μόρια και ετοιμάζεται για το Πολυτεχνείο. Στόχος του είτε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είτε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Για μένα ήταν απλά, τα έλυσα όλα, απάντησα σε όλα και βαθμολογήθηκα με είκοσι» λέει για τη δυσκολία που συνάντησαν οι συμμαθητές του στα μαθηματικά, ενώ σημειώνει πως το μόνο που στερήθηκε ήταν το μπάσκετ που έπαιζε κάθε Κυριακή, αφού και κορίτσι είχε και κάθε Παρασκευή έβγαινε βόλτα...

Ο Μιχάλης Πιθαρούλης είναι από την Ιεράπετρα Κρήτης. Με 17,1 στην έκθεση, 19,9 στα μαθηματικά , 20 στη Φυσική και 19,7 στη Βιολογία συγκέντρωσε 19.611 μόρια. Αποτελούν το «εισιτήριό» του για την Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης - το όνειρο της ζωής του, όπως λέει, το οποίο κατάφερε χωρίς να στερηθεί και πολλά...

Από τις βαθμολογίες προέκυψαν κι άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Προσέλευση υποψηφίων

Το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων προσήλθαν στις εξετάσεις. Μιλάμε, δηλαδή, για 85.478 από 86.924 υποψηφίους (το 2010 είχαν προσέλθει 98,4% του συνόλου των υποψηφίων, δηλαδή 90.593 από 92.081 υποψηφίους).

Αναβαθμολόγηση

Σε 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%) υπήρχε φέτος διαφορά α’ και β’ βαθμολογητή. (Το 2010 είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 7,08%).

Κατάταξη

Η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010, με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων.

Αριστούχοι

Μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18 και 20 (11,09% έναντι 15,51% για το έτος 2010), καθώς και σε εκείνα που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010).

Κατανομή βαθμολογίας

Στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας «βελτιώθηκε» σε όλα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας (όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι και έφτασε στο 47,27%).

Μαθηματικά

Κάτω από τη βάση είναι φέτος το 43,71% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι ήταν το 36,26%. Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση είναι φέτος το 72,53% των υποψηφίων, σε σχέση με πέρυσι που ήταν το 61,33%. Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39,21% των υποψηφίων είναι κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 25,39% πέρυσι.

Φυσική

Κάτω από τη βάση ήταν όμως και το 44,75% των υποψηφίων στη Φυσική Γενικής Παιδείας, έναντι 23,32% πέρυσι. Στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 φέτος είναι κάτω από τη βάση το 75,17% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι ήταν το 61,32%. Στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης το 41,2% των υποψηφίων είναι κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 23,69% πέρυσι.

1ο επιστημονικό πεδίο

Αναμένεται μικρή κάμψη στις Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές, αλλά και στις Σχολές Ψυχολογίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο

Οι Σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση μπορεί να είναι και διπλάσια.

3ο επιστημονικό πεδίο

Οι Ιατρικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένουν στο «ύψος» τους, με ελάχιστες πτώσεις της τάξεως των 50 μορίων. Όμως μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε περιφερειακά ιδρύματα. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο

Οι σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση. Μεγαλύτερη, όμως, θα είναι η πτώση στα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σ’ αυτά και τα 500 μόρια.

5ο επιστημονικό πεδίο

Οι πτώσεις θα είναι οι πλέον σαφείς ακόμη και στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα και σχολές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 800 μόρια.

Οι πτώσεις των βάσεων σε αρκετές σχολές και τμήματα δεν θα είναι τόσο θεαματικές (ιδιαίτερα στα κεντρικά ιδρύματα όπου δεν αποκλείονται και αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές του κάθε πεδίου), επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές και έχει μειωθεί ο αριθμός εισακτέων.

Σειρά έχουν οι επόμενοι...

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού από τους υποψηφίους. Επίσης υπάρχει και ένα βίντεο με προσομοίωση συμπλήρωσης, ώστε οι μαθητές να είναι απολύτως βέβαιοι ότι συμπληρώνουν σωστά το μηχανογραφικό τους.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου.

Δείτε τις βαθμολογίες των υποψηφίων
Δείτε πώς θα συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου