Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών

Σφοδρή επίθεση σε όσους υποκινούν τις επιθέσεις κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο ίδιος δέχεται απειλές για την οικογένειά του.Ειδικότερα, έκανε λόγο για ανήθικους, ανέντιμους και δειλούς ανθρώπους, τους οποίους προειδοποίησε να μείνουν μακριά από την οικογένειά του. «Μακριά τα χέρια σας από τη γυναίκα μου και το παιδί μου», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως
δεν δέχθηκε ποτέ ούτε πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον «πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία». Στη συνέχεια, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχει προοδευτική βία, απλά ενισχύουν τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών».
Είπε ακόμη πως δεν αισθάνεται κατηγορούμενος, αλλά κατήγορος εναντίον εκείνων που προκαλούν τη βία. «Είμαι ενάντια σε αυτή από όπου και αν προέρχεται και η βία γεννά βία», πρόσθεσε.
«Έχουν σκεφτεί αυτοί που δεν βρίσκουν μια λέξη να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα κατά συναδέλφων μου και υιοθετούν τέτοιες πρακτικές, τι θα γίνει αν απευθυνθούμε και εμείς στους ψηφοφόρους μας;», σημείωσε με νόημα ο κ. Παπουτσής.
Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν την Πλατεία, να πάρουν θέση σχετικά με τις πρακτικές του σκηνοθέτη Δημήτρη Κολάτου, που οργανώνει τις κινητοποιήσεις έξω από τα σπίτια πολιτικών προσώπων.
«Ο κ. Κολάτος, που είναι προέκταση της πλατείας Συντάγματος, όπως ο ίδιος λέει, έχει προγραμματίσει με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, να έρθει στο σπίτι μου, και κανείς δεν αντιδρά», είπε ο κ. Παπουτσής και κατέληξε: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη, ή ο δήμαρχος να καταδικάσει αυτά τα γεγονότα για το σπίτι μου».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι θα μπορούσαν να αντιδράσουν και ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ ενάντια αυτών που επιτίθενται σε βουλευτές, ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα που ξεπέρασαν και την φραστική τρομοκρατία», δήλωσε από πλευράς ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τόνισε ότι πρέπει σιγά - σιγά να λεχθούν με το όνομα τους τα πράγματα, γιατί αυτές οι πρακτικές κλιμακώνονται, ενώ ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα πανό που είναι αναρτημένα έξω από το Κοινοβούλιο. Σε δήλωσή του αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε: «Πολύ επικίνδυνη "φάμπρικα" μετά το "δεν πληρώνω" στο "ευκόλως σε πλακώνω". Κάποιοι σπέρνουν ανέμους και δυστυχώς θα θερίσουν τη δημοκρατία».
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση και θεωρούμε αδιανόητο αυτό που είπε ο κ. Παπουτσής με το σπίτι του», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου.
Ανήσυχος για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε πως πρέπει άμεσα τέτοια περιστατικά να καταδικάζονται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Μάλιστα, υιοθέτησε την άποψη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη περί συμμετοχής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε επιθέσεις κατά βουλευτών.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στο Σύνταγμα ανάμεσα στην Αστυνομία και κουκουλοφόρους υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανέφερε, υπήρχαν πληροφορίες για κατάληψη της Βουλής και πρόσθεσε πως η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν εντολή για επίδειξη ψυχραιμίας, αυτοσυγκράτησης και φειδούς στη λήψη κατασταλτικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις καταγγελίες για χρήση χημικών στα σταθμό του ΜΕΤΡΟ, σημείωσε ότι το σημείο δεν είναι κατάλληλο ούτε για την λειτουργία προσωρινού ιατρείου, ούτε ως καταφύγιο διαδηλωτών που ένοιωσαν αναπνευστικά προβλήματα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι πολλά από τα καταγγελλόμενα ήταν αβάσιμα.
Γ. Πεταλωτής: Χρειαζόταν εισαγγελική παρέμβαση για την αφίσα
Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι χρειαζόταν εισαγγελική παρέμβαση για τις αφίσες που στοχοποιούσαν και χαρακτήριζαν «νενέκους» τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το μεσοπρόθεσμο, εξέφρασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Σύμφωνα με το νόμο ο εισαγγελέας όταν πέφτει στην αντίληψή του αξιόποινη πράξη που δεν απαιτείται έγκληση από το θιγόμενο, βεβαίως και υποχρεούται να παρεμβαίνει», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος αναφερόμενος σε αφίσα που κυκλοφόρησε από τις «Σπίθες» με φωτογραφίες βουλευτών και τη φράση «αυτοί ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο, είναι οι νενέκοι του καθεστώτος» πρόσθεσε: «Εκεί και αν χρειαζόταν εισαγγελική παρέμβαση».
Πάντως, ο κ. Πεταλωτής διαχώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της χώρας και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος ότι ούτε τις αφίσες που κυκλοφορούν γνώριζε και γνωρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, ούτε την αθλιότητα την οποία κυκλοφορούν κάποιοι, οι οποίοι καλύπτονται πίσω από την επωνυμία "Σπίθες"».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε εκ νέου τον κ. Τσίπρα για την στάση που τηρεί. «Δυστυχώς ένα μέρος της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, με τον κ. Τσίπρα, έχει αποδείξει ότι δεν είναι ούτε κοινοβουλευτική, ούτε καν εξωκοινοβουλευτική αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι ένα μόρφωμα πλέον, ούτε ριζοσπαστική, ούτε δημοκρατική, ούτε καν αριστερά είναι. Ο κ. Τσίπρας -και είναι κεντρική επιλογή- ξεκίνησε και σέρνει έναν πολιτικό λόγο που είναι αντιδραστικός, συκοφαντικός και πολλές φορές είναι ο λόγος του που πυροδοτεί και τις αθλιότητες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.
Παρεμβαίνοντας στο θέμα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης δήλωσε πως «κάποια στιγμή μπορεί να φτάσουμε και σε φαινόμενα βίας, δηλαδή οπαδοί ενός κόμματος να δέρνονται με οπαδούς άλλου κόμματος». Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτική ψυχραιμία, δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε διχαστικές απόψεις στη κοινωνία».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που είχε στοχοποιηθεί μαζί με άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε αφίσα, σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αποδεχτώ κυκλοφορία αφισών, στις οποίες βουλευτές εμφανίζονται σε κρεμάλες. Αυτό είναι μια καθαρή προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού».

Από την πλευρά της η ΝΔ, διά του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Θανάση Νάκου, καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο «κάθε μορφή ή απειλή βίας», η οποία, όπως είπε, «σε τελική ανάλυση στρέφεται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας και της Δημοκρατίας».
«Οι απειλές εναντίον ενός εκπροσώπου των Ελλήνων πολιτών στο Κοινοβούλιο, και πολύ περισσότερο οι απειλές εναντίον των μελών της οικογένειάς του, του παιδιού του, δεν μπορεί να είναι ανεκτές από κανέναν» υπογράμμισε ο βουλευτής.
Σε τούτη την κρίσιμη ώρα για τον τόπο, πρόσθεσε, «όσοι νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πληγώσουν πιο βαθιά το ήδη τραυματισμένο πολιτικό μας σύστημα, είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι πληγώνουν την ίδια τη Δημοκρατία, για την οποία δήθεν ενδιαφέρονται και στο όνομα της οποίας προβαίνουν σε ακρότητες, είτε το αντιλαμβάνονται απολύτως, αλλά αδιαφορούν για τις συνέπειες».

Την εκτίμηση ότι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ ξεφεύγει από τα όρια, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις επιθέσεις κατά βουλευτών ο πρώην υπουργός σχολίασε: «Δεν ξέρω αν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υποκίνηση αυτής της ιστορίας ή αν έχουν ξεφύγει κάποιες συνιστώσες που δεν ελέγχονται. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτοί οι ακτιβισμοί δεν διευκολύνουν το δημόσιο διάλογο, δεν επιτρέπουν και στον απλό πολίτη, τον ανένταχτο πολίτη, να κατανοήσει ευκολότερα την ιδεολογία που αναπτύσσεται ένθεν κακείθεν».
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΝ για τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις κατά βουλευτών από διάφορες ομάδες, δεν έχει στόχο μόνο τον αποπροσανατολισμό και την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «η κυβέρνηση και οι άλλοι μηχανισμοί του συστήματος με σχέδιο αξιοποιούν τις μεγάλες αντιφάσεις και παλινωδίες του ΣΥΝ, που από τη μία δεν αμφισβητεί το σύστημα και εχθρεύεται την ταξική πάλη, ενώ από την άλλη γοητεύεται από μικροαστικές αντιδράσεις και εκτονώσεις ορισμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και να παγιδεύσουν σε διλήμματα και καταστάσεις που είναι χρήσιμα για το σύστημα. Θέλουν να συκοφαντηθεί και να «νομιμοποιηθεί» η καταστολή της οργανωμένης λαϊκή ανυπακοής και της ταξικής πάλης που αποτελεί το εμπόδιο στην αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τον πραγματικό αντίπαλο που μπορεί να τον ανατρέψει».
«Το γελοίο αλλά και επικίνδυνο σίριαλ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στελεχιακού δυναμικού, αλλά και αλλαγής της πολιτικής ατζέντας» σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση απομονωμένη από την κοινωνία, αποδίδει τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών, όχι στην ίδια την κατεδαφιστική πολιτική της, αλλά στην Αριστερά. Ψάχνουν άλλοθι για να κρυφτούν και να δικαιολογήσουν τα μέτρα που με κοινωνική αναλγησία εφαρμόζουν με περικοπές των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, υπερφορολόγηση των αδυνάτων, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου αλλά και χημικό πόλεμο ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές».
Προσθέτει πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αδιέξοδες πρακτικές βίας είναι απόλυτα σαφής. Δεν τις υιοθετούμε και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς».
«Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε παρόντες και αλληλέγγυοι στους ειρηνικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας (ανάμεσα τους ψηφοφόροι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις) ενάντια στην πιο σκληρή και κοινωνικά άδικη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Δεν πρόκειται να απολογηθούμε στην κυβέρνηση και το δικομματικό σύστημα για την μαχητική μας στάση. Συγχρόνως δεν θα γίνουμε λογοκριτές της λαϊκής αγανάκτησης» συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου