Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Από το κουδούνι στην απεργία!

Το πρώτο κουδούνι μιας ιδιαίτερα κρίσιμης σχολικής χρονιάς κτύπησε σήμερα στα 14.500 σχολεία της χώρας, στα οποία θα φοιτήσουν περίπου 1,5 εκατ. μαθητές και θα διδάξουν 156.000 εκπαιδευτικοί. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ θα γίνει ο προγραμματισμός για την αναδιανομή των οργανικών θέσεων στα σχολεία. Την ίδια
στιγμή, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις περικοπές των απολαβών τους και τη δραματική μείωση των προσλήψεων. Ηδη, για αύριο προγραμματίζεται η πρώτη απεργία της χρονιάς, ενώ η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κάνουν λόγο για 13.000 κενά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση που είχε χθες με τα προεδρεία των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αναγνώρισε το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκινά η σχολική χρονιά -«οι εκπαιδευτικοί δίνουν αγώνα να εκτελέσουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με πενιχρά μέσα και μισθούς, οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι του λειτουργήματος που επιτελούν»- είπε, αλλά εστίασε στις προσπάθειες που πρέπει να κάνουν όλοι προς όφελος των παιδιών. «Προέχει το εθνικό καθήκον, προέχει να σωθεί η χώρα και προέχει να θωρακίσουμε το σχολείο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πάρα πολύ σοβαρό, διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας, το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη τα βιβλία έχουν φθάσει στα σχολεία, ενώ έχει καλυφθεί και το 80% των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία, ενώ οι τυχόν κενές θέσεις θα καλυφθούν με προσλήψεις αναπληρωτών (διατέθηκαν πιστώσεις για 15.000 προσλήψεις). Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής και ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου προσλήψεις ειδικοτήτων σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πάντως, η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 2.500 - 3.000 κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδίως σε μαθηματικούς, φιλολόγους και φυσικούς), ενώ η ΔΟΕ κάνει λόγο για 3.000 κενές θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων και 7.000 ειδικοτήτων. Μάλιστα, σήμερα στα σχολεία θα αναγνωσθεί επιστολή των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προς τους γονείς, στην οποία περιγράφονται τα προβλήματα, ενώ αύριο τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά και τα ιδιωτικά σχολεία θα υπολειτουργήσουν λόγω της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ και της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που διαμαρτύρεται διότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που οδηγεί σε μείωση μέχρι και 40% των αποδοχών τους. Επίσης, προγραμματίζεται συλλαλητήριο (12.00) στα Προπύλαια, στο οποίο θα συμμετάσχει και η ΟΛΜΕ. Αρα θα υπολειτουργήσουν και τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια, καθώς η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ. και 2 μ.μ.-5 μ.μ. για πρωινό και απογευματινό κύκλο σχολείων αντίστοιχα). Κατόπιν, την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα συνεδριάσει για τυχόν νέες κινητοποιήσεις, ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσουν, το προσεχές διάστημα, και οι κατά τόπους ενώσεις καθηγητών.
Ως προς τον προγραμματισμό του υπουργείου, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα δοθεί προς διαβούλευση το πλαίσιο των κριτηρίων της αξιολόγησης. Επίσης, μέσα στη χρονιά θα μελετηθεί ο τρόπος ανακατανομής των οργανικών θέσεων, ώστε να αντιμετωπισθεί η περαιτέρω μείωση προσλήψεων το 2013-14, και ο τρόπος αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ώστε να ισχύει το 2013-14. «Η παιδεία γυρίζει στις δεκαετίες του '50 και του '60», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε συναντήσεις που είχε χθες με ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, ανέφερε ότι πάνω από 460.000 παιδιά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου