Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καλά λόγια κι από τον Ντράγκι

Για την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να βάλουν και πάλι το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, που μετά το τέλος της συνάντησης  εκτίμησε ότι «έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική
συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για σταθερότητα στην Ένωση, αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και διέξοδο από την κρίση.
Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι ακόμη συνεχίζουν «να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις». «Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά πως συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις», αναφέρει ειδικότερα η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση του Σαμαρά με τον επικεφαλής της Μ.Ντράγκι και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της τράπεζας.
«Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την δέσμευση του ιδίου και της κυβέρνησής του να επαναφέρουν το πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής σε τροχιά και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της σε στέρεη βάση», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σχόλια της αντιπολίτευσης
Με τη φράση «πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι.
«Ακόμα και λύσεις που κινούνται σε μια λογική παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΚΤ με τα ίδια υψηλά επιτόκια και χωρίς καμιά άλλη ελάφρυνση, δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους, αντίθετα το μεταθέτουν και επομένως το καθιστούν μακροπρόθεσμα πιο δυσβάσταχτο. Πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα. Αντίθετα, η δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο Γιάννης Μηλιός. «Η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής που περιλαμβάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος αποπληρωμής των τόκων με ρήτρα ανάπτυξης για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και η κοινωνία και να υπάρξει ανάπτυξη» πρόσθεσε.
Το ΚΚΕ σχολίασε ότι η συνάντηση Σαμαρά - Ντράγκι «επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ είναι αποφασισμένες να εντείνουν τον πόλεμο ενάντια στον λαό». «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή ούτε αυταπάτη. Μετά από το σημερινό τούνελ στο οποίο βρίσκονται οι εργαζόμενοι, θα ακολουθήσουν νέα τούνελ, με όποια κυβέρνηση, γιατί η κρίση στην ευρωζώνη θα βαθύνει και γιατί η κερδοφορία των μονοπωλίων που είναι μονόδρομος γι' αυτά προϋποθέτουν την επιστροφή της ζωής του λαού στη δεκαετία του '50 και ακόμα πιο πίσω. Άμεση απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση γενικής απεργίας με κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ» καταλήγει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου